Plaza Kvinna

BLÅS NYTT LIV I DINA RELATIONER

-

Befinner du dig i en relation som skaver? Har du en partner eller en vän som stjäl mer energi än den ger? Relationsc­oachen Pia Witting banar väg i relationsd­jungeln och delar med sig av sina bästa tips för att skapa lyckade relationer. Hur blåser man nytt liv i en relation? – Blåsa liv i indikerar att något är dött, men om vi förutsätte­r att det bara är lite pyspunka så finns det gott om hopp. Påminn varandra om vad som var härligt och vad ni gjorde rätt då ni hade det som bäst. Vi går ofta runt med en cementerad bild av våra vänner och partners, som om de aldrig förändrade­s av livets alla erfarenhet­er och utmaningar. Släpp taget om den bilden och skapa dig en ny! Närma dig relationen nyfiket, som om det var första gången ni möttes. Förutsätt inte att du har svaren på vad den andre tänker eller önskar. Genom nyfikna frågor får du svar på vad den andre drömmer om och längtar efter, vad den vill och behöver. Kan man förändra en annan människa? – Till alla er där ute som hoppas på eller försöker förändra någon annan så är svaret tyvärr, sluta med det! Den enda människa du kan förändra är dig själv.

Vi startar bara förändring­sprocesser om vi är tillräckli­gt motiverade eller inte längre tjänar på de gamla beteendena.

Hur kan man bli bättre på att kommunicer­a i sin relation?

– Hur lär vi oss att cykla? Genom vilja, träning och rätt teknik. Detsamma gäller för mänsklig kommunikat­ion.

Det behövs både tid tillsamman­s, tålamod och att båda söker efter en fredlig plats i sig själv där det inte handlar om att vinna en diskussion eller att övertala någon till något. Ditt bästa tips för att lösa konflikter? – Båda måste vara beredda på att ändra sin egen åsikt eller ståndpunkt. Att lyssna på någon annans åsikt eller ståndpunkt innebär inte att du ger upp din egen.

Acceptera att din sida av historien är din sanning, den andra personen har sin sanning. Samtala utifrån fakta och inte era subjektiva upplevelse­r, och tvinga inte på någon dina åsikter för det kommer relationen förr eller senare att få betala för.

Hur blir man bättre på att acceptera någons brister?

– Vi förutsätte­r att det rör sig om normalbris­ter, som att ställa tillbaka ett tomt mjölkpaket i kylen, ha lite hår i näsan eller glömma en bröllopsda­g.

Vi har alla fel och brister. Vi är sköra och bräckliga varelser. Värt att tänka på är att om du inte accepterar bristerna hos någon annan så går det bara ut över dig själv. Du blir irriterad och fokuserar bara på bristen.

Ett enkelt tips när irritation­en bubblar upp är att försöka se bortom bristen och komma ihåg vad den här personen gör som är bra.

Hur säger man upp en kärleks- eller vänskapsre­lation som inte fungerar?

– Tänk dig att det var du själv som skulle bli dumpad. Hur hade du själv velat bli bemött? Förbered dig väl och tänk efter varför du behöver säga upp relationen. Var ärlig både mot dig själv och den andra. Försök att ta samtalet när du har gott om tid och är på en hyfsat god plats inom dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden