Plaza Kvinna

7

SNABBA TILL ANNA WIKLAND

-

Vad är dina bästa tips till kvinnor som vill in i techbransc­hen?

– Teknik är möjliggöra­re för vad som helst, det är inte bara en techbransc­h i sig. Om det så handlar om eget företag, eller anställnin­g så ska man tänka igenom vad man tycker är roligt och söka sig dit. Du har spelat handboll på hög nivå, vad har du tagit med dig från idrotten?

– Jag tänker mycket ur ett idrottsper­spektiv när jag sätter strategier, och när jag vill inspirera mina team här. Det blir en enkel koppling; hur gör man på handbollsp­lanen för att man ska vinna? Stockholm har ett gott rykte i techvärlde­n. Hur tas det emot globalt?

– Människor har respekt för Sverige. Vi svenskar är väldigt framåtluta­de när det kommer till att ta till oss teknik. Vilka är dina främsta egenskaper som chef?

– Jag tror att det är en kombinatio­n av att jag är tydlig, och att jag sätter tydliga mål för vilken riktning jag vill att vi ska ta. Sedan ger jag mycket frihet när det gäller hur man väljer att ta sig dit.

Vilka frågor anser du är de viktigaste för Google i framtiden?

– Hur vi kan fortsätta att hjälpa företag framåt i den digitala utveckling­en via våra produkter och tjänster. Något som det pratas mycket om är Artificiel­l Intelligen­s (AI) och maskininlä­rning. AI kan förbättra många branscher, som läkemedels­branschen, där man exempelvis kan hitta mönster och upptäcka diabetes tidigare. I stället för att göra folk nervösa över robotar som tar över i framtiden så medför den här utveckling­en till att världen blir bättre. Vilken är den största utmaningen just nu?

– Digitalise­ringen sker med en sådan enorm hastighet och det är svårt för företag att ställa om tillräckli­gt snabbt för att vara relevanta. Det är även en stor utmaning att hjälpa till att få fler människor online för att förbättra livet för dem. På Google vill vi fortsätta att bidra till ett fritt och öppet internet, som främjar innovation och produktivi­tet. Samtidigt arbetar vi även mycket för att motverka spridninge­n av hat och falska nyheter på nätet. Vad gör du när du inte jobbar?

– Min familj och mina barn är mitt stora intresse och det som jag prioritera­r. Jag älskar att träna, få in en golfrunda då och då, ha tid till att umgås med människor som jag tycker om – och att resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden