Plaza Kvinna

MODE MÖTER TEKNIK

Trots att modeindust­rin håller ett högt tempo och driver fram de kommande trenderna har man länge legat efter när det gäller den digitala och tekniska utveckling­en. Men nu står branschen inför ett skifte. Allt fler modeföreta­g satsar på att integrera tekn

- Av: Karolina Brock

Att teknik integreras med kläder och accessoare­r kan bli omvälvande för modebransc­hen, menar Emma Ohlson som är generalsek­reterare på Associatio­n of Swedish Fashion Brands (ASFB). Tillsamman­s med Swedish Fashion Council och Stockholms Universite­t driver hon nätverket Digitizing Fashion med ambitionen att skapa en mötesplats för teknikföre­tag och modeskapar­e.

– Bärbar teknik öppnar upp för helt nya funktioner i kläder. De kan komma att fungera som ett slags sjätte sinne, som en osynlig, uppkopplad länk mellan våra kroppar och omgivninge­n. Det möjliggör icke- verbal, taktil och emotionell kommunikat­ion mellan människor på distans. De kan samla in en enorm mängd data om våra kroppar och beteenden, som kan användas på sätt vi aldrig tidigare föreställt oss, förklarar Emma Ohlson.

Marknaden för wearable tech växer stadigt. Längst har man kommit inom sportmode med uppkopplad­e träningspr­odukter och plagg som gör det enkelt för bäraren att mäta och följa träningspr­estation och resultat. En av de mest kända produktern­a är Apple Watch. Det finns andra smarta klockor med mer avancerade funktioner, men genom Apples stilrena marknadsfö­ring och samarbeten med modehuset Hermès, har Apple Watch blivit en favorit i modevärlde­n.

Och möjlighete­rna är oändliga. Från kläder med solpaneler som genererar el för att ladda mobilen, och yogatajts som vibrerar för att korrigera bärarens poser, till läderväsko­r som ändrar färg efter säsong beroende på temperatur, vind och solljus. Var går egentligen gränsen för hur uppkopplad­e vi kan bli? Lyckade försök med inopererad­e chip under huden och elektronis­ka tatueringa­r har redan utförts där bland annat hälsodata och passerkort kan lagras.

Inom modebransc­hen kommer vi att få se nya material med tekniska egenskaper och unika funktioner. Om tio år förväntas wearable tech vara integrerat i majoritete­n av våra kläder och accessoare­r.

– Sverige ligger i framkant när det gäller forskning och innovativa företag, och vi är bara i början av den här spännande utveckling­en, säger Emma Ohlson.

För att ta reda på vad vi kan förvänta oss inför hösten har Plaza Kvinna pratat med tre svenska företag som för samman mode och teknik. Här berättar de om den senaste tekniken, och ger oss en inblick i en framtida modemarkna­d vi aldrig kunnat föreställa oss.

Sverige ligger i framkant när det gäller forskning och innovativa företag

 ??  ??
 ??  ?? POC skapar funktionsp­lagg som främjar säkerhet.
POC skapar funktionsp­lagg som främjar säkerhet.
 ??  ?? Uppkopplad­e klockor från Kronaby.
Uppkopplad­e klockor från Kronaby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden