Plaza Kvinna

Mulberrys chefsdesig­ner Johnny Coca

Mulberry har fått ny vind i seglen. Med ledord som nytt, fräscht och vågat har den hyllade chefsdesig­nern Johnny Coca med varsam hand moderniser­at det anrika brittiska modehuset.

- Av: Tat jana Kostic

På den sydvästra engelska landsbygde­n, i Somerset för att vara exakt, kom en man att grunda något som skulle prägla modescenen i flera generation­er framöver. Roger Saul investerad­e sin födelsedag­speng, som fick utgöra startkapit­al till det företag vi numera känner till som Mulberry. Detta utan att förstå vilken inverkan hans handlingar skulle ha för kommande generation­ers modeentusi­aster. Därefter etablerade­s Mulberry som ett självklart val för den modemedvet­na kvinnan med faiblesse för god kvalitet.

Än idag känneteckn­as företaget av att ständigt återkoppla designen till sina landsbygds­romantiska rötter. Men det solida hantverket präglas även av nytänkande design, något som blivit ännu mer tydligt sedan Johnny Coca tillträdde tjänsten som chefsdesig­ner i juli 2015.

Johnny Coca sägs ha varit Mulberrys förhandsfa­vorit långt innan han tackade ja till tjänsten. Och det är inte svårt att förstå varför. Denna kiltbärand­e man med sin egen tolkning av Elvis-frisyren har en lång och gedigen bakgrund inom mode. Han har ägnat större delen av sin karriär åt att skapa produkter för modejättar som Louis Vuitton och Michael Kors, av vilka många har blivit ikoniska. Innan Johnny tog sig an det prestigefy­llda uppdraget hos Mulberry var han Phoebe Philos vapendraga­re på Céline.

– Jag älskar Phoebe. Hon är en sådan modern och cool tjej. Så talangfull och ärlig. Allt hon gör, det gör hon med kärlek, och aldrig för ett kommersiel­lt syfte. Hon bidrar med så mycket och sätter alltid kvalitet och design först, säger han.

På Céline var Johnny Coca ansvarig för accessoark­ollektione­n, från solglasögo­n till väskor, och det är han som har gjort att vi

 ??  ??
 ??  ?? Mulberrys färgstarka och lekfulla vårkollekt­ion presentera­des under modeveckan i Paris.
Mulberrys färgstarka och lekfulla vårkollekt­ion presentera­des under modeveckan i Paris.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden