Plaza Kvinna

Inred med färg!

Den omtalade skandinavi­ska minimalism­en är som bortblåst. Nu väljer vi istället djupare och mer färgglada nyanser för att skapa hem att trivas i. Designguru­n Tricia Guild inspirerar oss till att våga inreda med färg. Och så listar vi de hetaste färg- och

-

Att färger påverkar vårt humör är känt sedan länge. Men på vilket sätt? Och hur ska vi tänka när vi väljer färger till vårt hem? Plaza Kvinna fick en pratstund med designguru­n Tricia Guild, som är aktuell med nya boken Paint Box, och som gjort sig känd för sina djärva färg- och mönsterkom­binationer.

– Under åren som gått har jag träffat många människor som är väldigt rädda för att ta till sig och inreda med färger. Jag vill avdramatis­era processen att välja en färgpalett och jag hoppas att jag kan hjälpa människor att upptäcka sitt eget färgsinne. Rätt kunskap och förståelse för färger kan ge en fantastisk effekt när det gäller den stämning man vill skapa i sitt hem. Vilket är ditt bästa råd till den som ska välja nya färger till hemmet?

– Försäkra dig om att den färgpalett du valt verkligen speglar din personligh­et och det du älskar. Kom ihåg att det är orealistis­kt att drastiskt ändra färgerna på dina väggar varje säsong, så var säker på att du väljer ett färgtema som du verkligen dras till. Färg för med sig omedelbar glädje och det är den ultimata stimulanse­n för att väcka dina sinnen. De färger som inte får dig att känna dig glad ska du inte använda. På vilket sätt påverkar färger vårt humör?

– Färger väcker en känslomäss­ig respons hos oss, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Färger berättar en historia, och de påminner oss om ögonblick i det förflutna; en rolig resa, ett favoritkon­stverk eller

en älskad ägodel. Om du är fullkomlig­t förälskad i knallrosa, klargult och gröna blad eftersom den färgpalett­en påminner dig om dina favoritblo­mmor – varför inte inreda med dem? Kan man använda sig av för mycket färg? Hur skapar man en bra balans?

– Det är rätt svårt att kombinera en uppsjö av färger och mönster. Istället skulle jag föreslå att man väljer en palett bestående av tre eller fyra färger. Försäkra dig om att en av färgerna är neutral, då är vitt oftast det man vänder sig till, men även grått, cremevitt, chokladbru­nt, vissa gröna och blå nyanser, eller till och med en blekare rosa nyans kan fungera som neutral. Använd dig sedan av mönster som ryms inom den färgfamilj du har valt och håll även golv och tak neutrala. Vilka är de trendigast­e färgerna just nu?

– Jag är inte så mycket för trender. Att skapa ett hem ska handla om personen som bor där, inte vad de anser att de borde ha i hemmet. Med det sagt så är det alltid fascineran­de när ett särskilt koncept blir trendigt. Designers Guilds höst- och vinterkoll­ektion är verkligen en suggestiv och modern tolkning av Tulipmania och konst från den holländska guldåldern, så vår palett har fantastisk­a djupa, mörka och dramatiska nyanser. Tänk dynamiskt svart och plommon med inslag av rosa, grått och beige. Anser du att människor generellt sett drar sig för att använda starka färger i hemmet?

– Jag tror att människor är osäkra på hur de ska använda den makt som färger faktiskt har, och jag förstår att det kan kännas skrämmande. Jag tror att ett bra sätt att börja är att göra ett moodboard. Att redigera dina egna val är ett utmärkt sätt att bedöma relationen mellan de element du har tänkt använda. Tricket ligger i att använda varje färg, mönster och textur i samma utsträckni­ng i moodboarde­t som du har tänkt använda dem i själva rummet. Om det funkar på papper kommer det att funka i ditt hem!

 ??  ?? TRICIA GUILD Gör: Grundare och Creative Director på Designers Guild. Aktu ell : Med den nya boken Paint Box, samt med Designers Guilds höstkollek­tion Tulipa Stellata.
TRICIA GUILD Gör: Grundare och Creative Director på Designers Guild. Aktu ell : Med den nya boken Paint Box, samt med Designers Guilds höstkollek­tion Tulipa Stellata.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden