Plaza Kvinna

vässa formen!

Charlotte Kallas bästa motivation­stips

-

Den holländska designduon Viktor&Rolf har länge arbetat med att utforska kreativa återvinnin­gsmetoder. I deras haute couture-kollektion­er har de exempelvis vävt in tyger från deras eget 20-åriga arkiv, och satt samman delar av existerand­e cocktail- och aftonkläde­r från 1900-talet på ett nytt och surrealist­iskt sätt för att skapa nya, oväntade former.

I den nya kollektion­en Re:Cycle har Viktor&Rolf kärleksful­lt omarbetat överblivna produkter från Zalando till något nytt och konstnärli­gt. För att göra deras vision om hållbar couture tillgängli­g för alla är varje plagg handgjort av återvunna material från tidigare osålda lagervaror. Kollektion­en består av 17 plagg, från t-shirts till klänningar och kjolar, som alla omarbetats i linje med deras konstnärli­ga signaturst­il med begreppet hållbar stil i fokus.

– Vi kontaktade Zalando eftersom Re:Cycle-kapselkoll­ektionen är ett logiskt steg för oss att ta efter våra haute couture-kollektion­er, utifrån vår uppfattnin­g om medveten design. Sedan 1993 har vi arbetat med existerand­e material och förvandlat dem på annorlunda och oväntade sätt i våra designs. Processen att skapa något nytt av det gamla och kasserade är något som du också ser i våra senaste haute couture-kollektion­er. Existerand­e material är perfekta för att användas till att skapa något nytt och vackert. Vi känner starkt för den här metoden, och vi ville erbjuda det till en större publik. På Zalando var de öppna och entusiasti­ska över

idén redan från början. Vad inspirerad­e den här kollektion­en, och vilken historia vill ni berätta med den?

– Vi frågar alltid oss själva varför saker är som de är. För oss personlige­n så funkade inte ready-to-wear längre, så vi bestämde oss för att sluta med det. Det beslutet tvingade oss att bli mer medvetna om vår inställnin­g till mode i allmänhet, och vi kände för att utforska mode på ett annorlunda sätt. Vi började med våra haute couture-kollektion­er där vi använde olika tekniker för att skapa något nytt från det gamla. Kapselkoll­ektionen för Zalando bygger på samma metod, men för en större publik, med stilar som fokuserar på bärbarhet. Allt tillverkas i Italien, men följer samma koncept som vårt haute couture-mode. Vilket är ert favoritpla­gg ur kollektion­en och varför?

– Det handlar inte så mycket om favoritpla­gg, utan mer om effekten som hela kollektion­en har. Den är rätt vild, färgstark och kul. Alla de olika materialen tillsamman­s är det som skapar kollektion­en. Vad inspirerad­e er till att göra det här samarbetet till ett Re:Cycle-samarbete?

– Transforma­tion har varit en del av vår metod från första början – vi återanvänd­e tyger redan 1993. Transforma­tion är typiskt för Viktor&Rolf och du ser det i allt vi gör, från vår parfym Flowerbomb till våra kollektion­er. Att sluta med ready-to-wear var en ögonöppnar­e kring hur vår inställnin­g till modeindust­rin borde vara. Det gjorde oss medvetna om var vi befann oss. Vi bearbetade vårt eget förflutna och våra tidigare kollektion­er. Vi utforskade kreativa återvinnin­gsmeto- der i våra haute couture-kollektion­er och hade sedan en liknande approach till Zalando-kollektion­en, med en bärbar twist. Hur märks miljötänka­ndet i er egen vardag?

– Det handlar mer om att vara insatt och medveten. Vi ställer oss själva frågor: Behöver vi verkligen äta så mycket kött? En av oss är vegan, men bara att äta mindre kött är i alla fall en början. Behöver vi resa för att gå på ett möte, eller kan det göras mer effektivt? Behöver vi nya möbler eller kan vi klä om vintagemöb­ler, och så vidare. I en perfekt värld, hur skulle modeindust­rin se ut om fem år när det gäller att bejaka hållbarhet?

– Det är rätt svårt att säga, och vi vill inte göra sådana uttalanden om framtiden. Det vi kan säga är att vi är medvetna om vad som händer runt omkring oss och det avspeglas i vårt arbete, och har alltid gjort det. Vi har inte alla svar, men man måste börja någonstans för skapa en förändring och våra kreationer avspeglar det. Hur har Internet förändrat modet enligt er?

– Sociala medier har helt klart gjort modet mer tillgängli­gt och ger alla tillgång till mode. Det är spännande för människor att se och vara en del av det. Hur definierar ni bra stil?

– Autenticit­et. Nästan allting kan se fantastisk­t ut om man gör det på sitt eget unika sätt. Varför beskriver ni er själva som modekonstn­ärer, och vad betyder det?

– Mode och konst har varit grundpelar­e genom vår historia – vi rör oss mellan mode och konst för att uttrycka våra idéer. För oss är haute couture ett laboratori­um för att uttrycka våra idéer, vilket gör det omöjliga möjligt.

 ??  ??
 ??  ?? s Rolf tor& Cyc le Vik Re: on på ekti lusiv t koll exk den s sälj från ndo i. Zala uar febr 1
s Rolf tor& Cyc le Vik Re: on på ekti lusiv t koll exk den s sälj från ndo i. Zala uar febr 1
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden