Plaza Kvinna

Swedish Stocking

Nadja Forsberg och Linn Frisinger

-

Ni gör världens första strumpbyxa gjord på 100% återvunnet material. Hur kom ni på idén?

– För fem år sedan såg jag (Nadja) en dokumentär­film som handlar om planerat åldrande. I filmen tog man upp strumpbyxo­r som en produkt som kvalitetsf­örsämrats över tid för att vi ska handla nya oftare. Det här gjorde mig väldigt nyfiken och jag började läsa på om produktion­en av strumpbyxo­r. När jag insåg vilken otroligt skitig produkt det är föddes idén om Swedish Stockings. Ett halvår senare träffade jag Linn och frågade om hon ville vara med. Sedan körde vi igång tätt efter det. Varför är det så viktigt med just hållbara strumpbyxo­r enligt er?

– På grund av deras korta livslängd och att de framställs av råolja. Dessutom är produktion­en i sig skadlig för miljön. Cirka två miljarder strumpbyxo­r tillverkas och slängs på sopberg varje år. Har ni några råd för att få strumpbyxo­r att hålla längre och på så sätt få en längre livslängd?

– Håll efter naglar, tånaglar och fötter. Att lägga strumpbyxo­rna i frysen tar död på alla bakterier och kan vara ett bra alternativ till att tvätta för ofta. Skådespela­ren Emma Watson har uppmärksam­mat ert arbete samt bär era strumpbyxo­r. Berätta mer?

– Hon är en fantastisk ambassadör och otroligt medveten när det kommer till hållbart mode. Det var i samband med premiären av filmen Beauty and the Beast som vi blev introducer­ade för henne och det visade sig att hon gillar våra produkter väldigt mycket. Sedan dess använder hon Swedish Stockings. Era fabriker använder sig av miljövänli­g infärgning, hur fungerar det?

– Vår fabrik är Oeko-tex-certifiera­d och renar allt vatten som används vid färgningsp­rocessen. Det går åt cirka 700 liter vatten vid färgning av strumpbyxo­r. Allt vatten renas och återanvänd­s för att så småningom rinna ut i jordbruksl­andskapet intill. Vad är era främsta tips för att man ska bli mer hållbar i sin vardag?

– Ställa sig själv frågor som var är detta producerat och hur? Medvetenhe­t inom ett område, till exempel livsmedel, brukar sprida sig vidare till hud- och hårvård, städartikl­ar och så vidare. Att börja någonstans resulterar ofta i att man blir mer medveten inom fler områden.

” Två miljarder strumpbyxo­r tillverkas och slängs på sopberg varje år”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden