Plaza Kvinna

Bättre denim

Högt uppsatta miljömål och en storsatsni­ng på hållbara jeans – utan att tumma på modegraden. Här berättar Lindex hållbarhet­schef Anna-Karin Dahlberg om deras resa mot en grönare framtid.

-

Ni har som mål att åttio procent av ert sortiment ska vara hållbart år 2020. Hur ska ni nå dit?

– Åttio procent kändes väldigt högt när vi bestämde det. Men mål ska ju vara höga, också för att visa att vi har en hög ambitionsn­ivå. Det är fortfarand­e det målet som gäller. Åttio procent av vårt sortiment ska vara mer hållbart, och där ingår fiberurspr­ung, reningspro­cess, färgeri och tvätt. Dessutom ska det komma från fabriker som jobbar med hållbarhet enligt våra höga kriterier. Vi har rensat bland våra leverantör­er så vi har mycket färre leverantör­er idag än vi hade för några år sedan. Det är för att vi ska få en närmare relation med dem och kunna jobba ömsesidigt med värderinga­rna och tillsamman­s utveckla hållbarhet­sarbetet. Vilken är den största svårighete­n med att ha en hållbar produktion idag?

– Ibland upptäcker vi att vi är pionjärer när vi börjar fråga efter saker som inte riktigt finns, och finns det är det ofta förenat med en högre kostnad. Man måste jobba tillsamman­s med sina leverantör­er för att ändra tankesätte­t och vi har sett en jättestor och positiv förändring hos våra partners och leverantör­er de sista åren. Både tillgängli­ghet och pris påverkas av efterfråga­n så det är viktigt att vi efterlyser mer hållbara produkter och att vi väljer de som finns. En annan utmaning är hur vi ska inspirera och engagera kunden på ett bra och lättförstå­eligt sätt. Vi behöver alla vara med på den här resan för att den hållbara produktion­en ska kunna skalas upp. Vi kan alla bidra till en mer hållbar konsumtion – från valet av råmaterial och produktion­sprocesser till ökad återanvänd­ning och återvinnin­g. Berätta om vårens kollektion?

– Stil före trend blir allt viktigare, vilket ju också talar för en mer hållbar garderob då man handlar mer på stil än på kortlivade trender. De mer klassiska plaggen ligger till grund för vårgardero­ben, som skjortan, jeansen, kostymen och trenchcoat­en. Det viktiga är hur vi uppdaterat i snitt, färg och val av detaljer. På Lindex är det självklart att kombinera modegrad och hållbarhet med bra kvalitet.

 ??  ?? Jeansjacka, 499 kr, och jeans, 499 kr, Lindex Better Denim.
Jeansjacka, 499 kr, och jeans, 499 kr, Lindex Better Denim.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden