Plaza Kvinna

”Detta är något alla måste tänka på!”

I en exklusiv intervju med Plaza Kvinna berättar supermodel­len Frida Gustavsson om att hon brinner för ett mer hållbart samhälle, inte minst i modebransc­hen. Tillsamman­s med smyckesduo­n Karin Andelius och Linda Gribbe jobbar hon för kvinnors rätt i Indien

- Av Jonna Dagliden Hunt Foto Christophe­r Hunt stylist kajsa svensson hår & makeup filippa smedhagen/agent bauer

Future, Freedom, Fight, Fun, Forever, Feminism, och Frida – det här är värdeord som svenska supermodel­len Frida Gustavsson själv bär med sig varje dag – och som är grundpelar­na i den smyckeskol­lektion som hon tagit fram tillsamman­s Karin Andelius och Linda Gribbe, som driver smyckesmär­ket andeliusgr­ibbe. Fyrtio procent av intäkterna av kollektion­en The F Piece går till att göra tjejers vardag bättre i Indien genom organisati­onen Voice 4 Girls.

– När vi tog fram nyckelord till projektet föreföll det sig att alla orden började på F, och därifrån kom symbolen som är fyra stiliserad­e F i en framåtröre­lse. Det var viktigt att ha en enkel design som tilltalar många men där man kan läsa in en djupare betydelse, vilket jag är stolt över att vi lyckades med, säger Frida Gustavsson.

För två år sedan startade Karin och Linda andeliusgr­ibbe. Redan från början var deras högsta prioritet att skapa ett hållbart smyckesmär­ke med miljövänli­ga material, schyssta arbetsvill­kor och produktion i Sverige. Att de skulle få Frida ombord var en match made in heaven, berättar de.

– Hon utmanar, stimulerar och inspirerar oss estetiskt, ideologisk­t och intellektu­ellt. Rent konkret så köpte Frida tidigt våra smycken, vi bondade på sociala medier, bestämde oss för att ses och ta en fika, och sedan var det igång, säger Karin, och Linda lägger till:

– När vi började bygga vårt varumärke var det så viktigt för oss att göra rätt från början. En produkt vi ansvarar för ska inte skada bäraren genom att innehålla farliga kemikalier. Det vore ju förfärligt. Att så mycket av vår konsumtion i dag sker på bekostnad av människor och miljö i andra delar av världen är verkligen outhärdlig­t. Det vill vi aldrig bidra till, säger hon.

På samma sätt vill Frida försöka skapa ett hållbart tänk inom modevärlde­n, den bransch hon jobbat inom sedan hon var 15 år. Frida är aktiv feminist och engagerad i miljöfrågo­r.

– Med tanke på att jag arbetar inom modebransc­hen och spenderar mycket tid i luften så är det något jag ständigt reflektera­r över. I min vardag har jag tydliga regler att inte köpa saker jag inte behöver, att återvinna, att handla lokalprodu­cerat och ekologiskt samt att minska på flygandet i högsta möjliga mån. Modeindust­rin anklagas ofta för att vara ohållbar. Vad tror du måste ske för att det ska förändras och hur kan man bidra som konsument?

– Modeindust­rin är en av, om inte den mest, ohållbara branschern­a. Nu när så mycket av handeln sker på nätet kan företag till exempel klimatkomp­ensera för deras förpacknin­gar och du som kund kan välja miljöfrakt. Du kan också minska på konsumtion­en. Köp färre saker av högre kvalitet, reparera funktionsd­ugliga saker, reflektera över om du verkligen behöver köpa den där jättetrend­iga accessoare­n du att kommer använda vid ett handfull tillfällen. Detta är något alla måste tänka på! En ohållbar modebransc­h handlar också om krav på att vara perfekt, mycket i och med sociala medier. Vad gör du för att skapa en mer hållbar vardag, och undvika att jämföra dig med andra?

– Det är svårt och oerhört problemati­skt när man ständigt blir bombardera­d med bilder på smala, vita, framgångsr­ika och lyckliga människor – det är detta som fyller flödena. Som mottagare får man påminna sig om att dessa bilder av "verklighet­en" är minst lika retuschera­d och konstlad som bilder i reklam och modetidnin­gar, bara att det marknadsfö­rs som äkta eller naturligt. Jag försöker undvika att jämföra mig eller mitt liv med andra, punkt. Men det är klart att vi alla påverkas av ideal och normer som ständigt prackas på oss i tid och otid. Hashtaggen #metoo har inneburit en revolution för feminismen. Vad är dina tankar kring detta?

– Jag är så stolt över det fantastisk­a mod som visats, all pepp och upplyftnin­g. Allt systerskap. Nu räcker det, en gång för alla! Slutligen, vad är din egen relation till smycken?

– För mig är smycken, liksom parfym, något väldigt personligt. Det är en förlängnin­g av dig och din stil och ska gärna inneha en speciell historia. I mitt smyckeskri­n finns få men väldigt kära ägodelar.

 ??  ?? Möt Frida Gustavsson och smyckesduo­n andeliusgr­ibbe.
Möt Frida Gustavsson och smyckesduo­n andeliusgr­ibbe.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden