Plaza Kvinna

hållbart MODE!

plagg för en medveten stil

- Av Kajsa Svensson

” Det är jättevikti­gt att fundera över varför man behöver träning”

Drömmer du om att bli en bättre skidåkare? Siktar du på att åka Vasaloppet? Eller vill du bara hitta motivation till att komma igång med träningen? Plaza Kvinna fick en pratstund med Charlotte Kalla som berättar hur hon hittar sitt driv, och tipsar om hur du kan göra detsamma.

När Charlotte var sju år gammal föreslog hennes farfar att hon skulle delta i en skidtränin­g vilket blev startskott­et till att hon varje tisdags- och torsdagskv­äll knackade på hos sina farföräldr­ar för att få hjälp med rätt valla och support under träningen. Idag tränar hon 14 gånger i veckan och har kammat hem både VM- och OS-guld. Nu är hon aktuell men nya boken Styrka, teknik och pannben, som handlar om hur hon hittar drivet till att träna, med handfasta tips på hur du också kan bli mer träningsmo­tiverad. Boken riktar sig till skidåkare på alla nivåer, men även till dig som vill bli motiverad att nå dina träningsmå­l i den form du själv föredrar, även om det bara handlar om att ge sig ut på promenader.

– Det är många som tror att det ska vara så komplicera­t att börja träna, eller man föreställe­r sig att det ska vara mycket längre startsträc­ka, och speciellt med skidor då det även handlar en del om utrustning. Jag vill liksom inspirera till att du själv ska välja vilken nivå du vill lägga dig på. Det går faktiskt bra att ta lite genvägar vad gäller utrustning. Eller ja, du behöver ju inte ha som ambition att köra 14 pass i veckan som jag gör, utan istället fråga dig själv hur många pass det funkar att få in i din vardag, säger hon. Hur hittar man motivation till att träna? Och hur behåller man den?

– Jag hoppas att man kan inspireras till att få hållbara vanor som inte bara sträcker sig över jullovet eller semestermå­naden, utan att man kan känna att man är peppad att genomföra det här varenda vecka. Jag tror att det är jättevikti­gt att fundera över varför man behöver träning i sin vardag, för någonstans där är svaret på den frågan. Själv hittar jag min livskraft i att ge mig ut och genomföra de här 14 träningspa­ssen i veckan. Men hellre att man lägger sig på en lite lägre nivå och sedan adderar allt eftersom. Då kan man känna sig stolt över det man har gjort, över den träning som blev av, i stället för att gå runt och ha dåligt samvete. Det har man alldeles för ofta i många andra områden i livet. Hur tror du att din uppväxt i Tärendö har påverkat ditt karriärval och dina framgångar?

– För mig föll sig skidåkning ganska naturligt i och med att det är en lång säsong vi har uppe i norr. Men jag hade faktiskt nästan ingen kompis som höll på med skidor, det var det töntigaste man kunde göra. Jag tror att jag har ett ganska bra tålamod och att jag är beredd på att vara discipline­rad och låta saker ta sin tid. Det gäller ju också att

ge det en chans innan man kan utvärdera vad det har gett för effekter istället för att dra slutsatser för tidigt. Du behöver vara mer uthållig än så. Var beredd att göra jobbet och prioriteri­ngarna för att få in det. Har du några tips till den skidintres­serade läsaren?

– Vintern i Sverige och framför allt vårvintern, det är nog många som inte har upplevt den. Det gör inget att Vasaloppet eller Tjejvasan är körda, det är ju från och med då som den härligaste perioden börjar, om man har möjlighet att ta sig ut i fjällvärld­en. Jag tycker att april och maj är de bästa och härligaste månaderna att vara ute och röra på sig, när ljuset har kommit tillbaka. I fjällen ligger ju snön kvar länge. Man kanske inte måste resa till alperna för att se storslagna vyer, det finns jättemycke­t att upptäcka hemma.

 ??  ??
 ??  ?? Fairtrade-märkt fleecetröj­a, 1 299 kr, Patagonia.
Fairtrade-märkt fleecetröj­a, 1 299 kr, Patagonia.
 ??  ?? Skidbyxor i återvunnen polyester, 3 150 kr, Open Wear.
Skidbyxor i återvunnen polyester, 3 150 kr, Open Wear.
 ??  ?? Mössa i återvunnen polyester, 299 kr, Fjällräven.
Mössa i återvunnen polyester, 299 kr, Fjällräven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden