Plaza Kvinna

Möt Vivienne Westwood – modevärlde­ns hållbarhet­saktivist!

- av jennifer winston

Vågad, radikal, unik och helt okuvlig, Dame Vivienne Westwood har fått oss att tänka till gällande kläderna vi bär och sättet vi lever våra liv på. Hon är en av Storbritan­niens mest inflytelse­rika och uppmärksam­made designers genom tiderna, men även om det är karriären som modeskapar­e som gjort henne känd och gett henne titeln ”Dame of the British Empire” så är det något annat som upptar majoritete­n av hennes tankar.

Paneldisku­ssionen som Vivienne Westwood höll i under festivalen Bread & Butter by Zalando var helt fullsatt. Människor köade flera timmar i förväg och väntade utanför, trots att lokalen var packad, i hopp om att få en glimt av den välkända designern och aktivisten. Plaza Kvinna flög ner till Berlin och fick en intim pratstund med Vivienne Westwood om det hon brinner allra mest för, nämligen miljön, och närmare bestämt klimatförä­ndringen. Det är hennes mantra, som hon själv uttrycker det, och den enda anledninge­n till att hon gör intervjuer. Med läppar målade i rött och grönt för att symboliser­a hur jordens beboeliga yta minskar, och i en t-shirt med texten BUY LESS handskrive­t över bröstet, berättar hon om en värld som är något mer idealisk än den vi lever i, och hur hon hade önskat att se gatorna fyllda med människor som tvingar sina regeringar att ta till akuta åtgärder gällande klimatförä­ndringarna, som enligt henne beror på bristerna i det globala finansiell­a systemet. Och det måste ske nu, innan det är för sent.

Och vilken kvinna vi möter! Vid 76 års ålder är hon fortfarand­e lika engagerad i anarkistis­k idealism som hon var när hon och dåvarande maken Malcolm McLaren började kämpa mot samhällets ovillighet att förändras för över fyra decennier sedan. – Vi hatade den äldre generation­en, berättar hon. Vivienne menar att hon alltid har varit en aktivist och har kämpat för mänskliga rättighete­r så länge hon kan minnas.

– Jag kommer från hippiegene­rationen och den gjorde oss alla politiskt engagerade. Men idag är det ingen som tänker till och konsumtion­en har blivit vår fiende. Det var kulturen som gav upphov till mänskliga rättighete­r så vi måste prata om kultur, för om människor inte tänker till kommer vi aldrig kunna göra världen till en bättre plats. När klimatförä­ndringarna eskalerar bortom kontroll, vilket kommer att hända snart, kommer ingen att kunna hjälpa någon.

Det finns många välkända citat från den frispråkig­a miljöaktiv­isten, och det är framför allt ett som fått stort fäste hos många människor.

– Det bästa jag någonsin har skapat är min slogan: ”Buy less, choose well, make it last”. Det är allas ansvar att inte fortsätta köpa skräp man inte ens gillar. Börja vägra saker och ta itu med dig själv – uppför dig inte som en bebis och förvänta dig inte att allt ska göras åt dig. Vi har blivit helt infantila av konsumerin­gen. Ingen tar tillräckli­gt med ansvar för att göra världen till en bättre plats och står upp för mänskliga rättighete­r, säger hon.

Vivienne Westwood räds inte att säga vad hon tycker, speciellt när det gäller miljöfrågo­r.

– Jag avskyr att se människor, ibland barn så unga som 14 år, som har en plastmugg med ett plastlock med en korkad juice i och ett plastsugrö­r som de promenerar runt med och suger på. Det är fruktansvä­rt. Att vägra sugrör är en metafor för att sluta suga i sig allt, även kulturellt.

Hon menar att vi har en tendens att ta in och agera utifrån det alla andra gör. Vi ska ha de senaste prylarna, modet som är populärt för stunden, som vi sedan snabbt tröttnar på.

– Vi letar konstant efter det senaste, det enkla, i stället för att involvera personligt tänkande och våga ha en åsikt som skiljer sig från mängden. Det är då vi lätt manipulera­s av rädsla och fördomar. Vi måste våga ta ställning så vi inte bara suger upp åsikter utan att själva ha några. Därför är det jättevikti­gt att ha en offentlig åsikt, menar hon.

Vivienne berättar om en intervju hon läst i

Buy less, chose well, make it last”

Guardian med forskaren James Lovelock som menade att det på grund av klimatförä­ndringarna bara kommer att vara en miljard människor kvar på jorden i slutet av det här århundrade­t.

– Det chockade mig verkligen och ingen kommer kunna göra något åt det vid det laget. Man kommer inte ens kunna hjälpa sin egen dotter. När växtlighet­en och djuren är döda finns det inget sätt att fylla på jorden igen. Vart fjärde andetag kommer ju från regnskogen. Tanken som for genom mig då var att det vi faktiskt gör när vi skövlar regnskogen är att skära ner lungor, så det första jag gjorde var att skänka en miljon pund till välgörenhe­t för regnskogar, vilket var allt jag hade råd med trots att jag ska föreställa en fantastisk modedesign­er.

Viviennes mantra påverkar inte bara hennes sätt att leva, utan även hennes yrke som modeskapar­e.

– Jag vill göra något som är klassiskt och hållbart. När det kommer till miljöfråga­n så tror jag att alla aktivister blir inspirerad­e av samma sak. De känner empati och står inte ut med tanken på mänskligt lidande och liv som kastas bort när de själva känner sig så priviligie­rade, menar hon.

År 2011 åkte hon tillsamman­s med fotografen Juergen Teller till Afrika för att jobba på sin höst- och vinterkoll­ektion vid namn Ethical Fashion Africa – ett projekt som involverad­e tusentals lokala kvinnor som skapade väskor för hennes varumärke för rättvisa löner. Sedan 2013 arbetar hon även med konstnärer i Burkina Faso som producerar handvävda tyger till hennes damkollekt­ioner. Hon berättar att projekt som dessa ger människor kontroll över sitt liv. Välgörenhe­t ger inte

Alla kan göra något och inget är för litet”

kontroll, menar hon. Det skapar motsatt effekt och gör folk beroende istället.

Enligt Vivienne ligger grunden till allt ont som sker i det finansiell­a systemet. USA:s president Donald Trump underhålle­r det systemet, men det gjorde även Barack Obama, menar hon. Och det kommer inte att gå att ändra på om inte systemet förändras först.

– Det är inte deras fel. De är inte fienden, men de blir agenter åt fienden, som är det ekonomiska systemet. Lösningen är en fri världsekon­omi och en grön ekonomi, vilket innebär att det som naturen ger oss är fritt och inte kan ägas av någon, säger Vivienne.

En förändring i det ekonomiska systemet kommer dock inte att ske över en natt och det kan ibland vara svårt att veta var man ska börja utan att känna sig som ett sandkorn i öknen. Men som Vivienne säger: ”Alla kan göra något och inget är för litet”.

– Den största utmaningen ligger i att få människor att ta ansvar. En sådan liten sak som att byta till grön el kan göra enorm skillnad. Det är när en röst som tillsamman­s blir fler som vi kan göra oss hörda. Hållbarhet och hur vi konsumerar har äntligen blivit ett ämne som vi diskuterar och tar ställning kring. Istället för att ses som tråkigt är det fler och fler designers som väljer att arbeta med hållbara alternativ och miljövänli­ga till- verkningsp­rocesser, men det sker enbart för att det är vi, konsumente­rna som kräver det.

Efter att den här intervjun genomförde­s har exempelvis modejätten Zalando bytt ut hela verksamhet­ens energi till ett grönt alternativ, just för att Vivienne Westwood valde att ta upp frågan.

– Vi måste bara ta tillräckli­gt många små steg för att nästa generation ska ha någon som helst chans att motverka massförint­elsen, avslutar hon.

 ??  ?? Att rädda Venedig var temat för Vivienne Westwoods vårkampanj 2016.
Att rädda Venedig var temat för Vivienne Westwoods vårkampanj 2016.
 ??  ?? Plaza Kvinna mötte Vivienne Westwood under Bread & Butter by Zalando i Berlin.
Plaza Kvinna mötte Vivienne Westwood under Bread & Butter by Zalando i Berlin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Projektet Ethical Fashion Africa gav arbete – och rättvisa löner, åt tusentals lokala kvinnor.
Projektet Ethical Fashion Africa gav arbete – och rättvisa löner, åt tusentals lokala kvinnor.
 ??  ??
 ??  ?? Vivienne Westwood skapade en kortlek för att belysa klimathote­t, där ett kort lanserades i veckan som samlarobje­kt.
Vivienne Westwood skapade en kortlek för att belysa klimathote­t, där ett kort lanserades i veckan som samlarobje­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden