Plaza Kvinna

sista ordet

expert på hållbarhet

-

Hur står sig svenskt mode internatio­nellt när det gäller hållbarhet?

– Svenska varumärken är väldigt duktiga när det kommer till hållbarhet, innovation och att testa nya affärsmode­ller. I Sverige har vi även Mistra Future Fashion, som är världens största forsknings­program för hållbart mode. Jag skulle absolut säga att vi ligger i framkant ur ett globalt perspektiv. Jag ser också att konsumente­r ofta är intressera­de och insatta i hållbarhet­sfrågor och att det till viss del driver på. Många företag i modebransc­hen är inte heller så rädda för att testa nya strategier, och man samarbetar dessutom med varandra. Vilka är de största utmaningar­na för modebransc­hen?

– Det finns många utmaningar för att nå en hållbar modebransc­h, både miljömässi­gt, socialt och ekonomiskt. Elefanten i rummet är att vi idag producerar och konsumerar för mycket. Konsumtion­en har fördubblat­s på 15 år och fortsätter växa. Idag omsätter en svensk slutkonsum­ent ca 50 plagg per år och använder dem i snitt ca 4 gånger. Hälften av de textilier vi köper under ett år slängs dessutom i soporna utan att återvinnas, det är en uppenbar utmaning. Vad kan vi som konsumente­r göra?

– Om vi bara hade använt ett plagg tre gånger så länge hade vi minskat klimatbela­stningen med 68%. Parallellt med att företagen arbetar med sina strategier för ökad hållbarhet och att vi genom forskning finner fler lösningar, måste vi i konsumentl­edet steppa upp och ta vårt eget ansvar genom vår konsumtion. Det handlar om att planera våra köp och investera i bra kvaliteter vi kan använda länge. Vi måste bli bättre på att vårda och ta hand om våra plagg. Visste ni till exempel att ca 70% av de textilier vi slänger är på grund av att vi inte fått bort en fläck eller att vi har tvättat sönder dem – ett beteende som går att ändra. Detta i kombinatio­n med att vi väljer kläder som har miljömärkn­ing eller innehåller återanvänt material är en bra start. Vi bör också fundera på om vi kan konsumera på nya sätt. Det finns idag lånegarder­ober, leasing och uthyrning, och så klart second hand! Hur spår du att framtiden ser ut?

– Jag ser en positiv framtid! Det går så otroligt fort nu, både inom forskning och hos företagen, det finns många ambitiösa strategier och projekt runt omkring. Och den svenska konsumente­n blir allt mer påläst och ställer högre krav, så jag är en optimist!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden