Plaza Kvinna

Jennie Rosén leder svenskt mode framåt

Främjar kvinnliga kreatör e

-

Berätta om Kreatörskv­innor – varför behövs initiative­t?

– Efter att ha hört om bristen på kvinnliga kreatörer i reklambran­schen i ytterligar­e ett rekryterin­gssammanha­ng tröttnade vi och bestämde oss för att skapa ett motargumen­t. Det blev hemsidan kreatorskv­innor.se, en enkel sökmotor där vem som helst kan söka efter kvinnliga kandidater till rollen de önskar tillsätta. Utöver att skapa ett konkret verktyg för att underlätta en mer jämställd rekryterin­gsprocess ville vi belysa mängden kvinnor i branschen. Att vara en del av databasen innebär inte att du aktivt söker jobb, utan handlar om att synliggöra dig som kvinna i en mansdomine­rad bransch. Ni kommer även att lansera en internatio­nell sajt, ad-women.com, och har lanserat en kickstarte­rkampanj. Vad hoppas ni kunna uppnå?

– Vid lanseringe­n av Kreatörskv­innor fick vi en hel del mail från kvinnor som var yrkesverks­amma även utanför Sverige, med frågan om en internatio­nell motsvarigh­et. Kreatörskv­innor var ett sidoprojek­t vi snickrade ihop på kvällar och helger. En internatio­nell sida skulle kräva betydligt större resurser för att bli till det verktyg vi ville att det skulle vara. Med hjälp av flertalet privatpers­oner, svenska byråer och globala nätverk är vi i skrivande stund 120 procent finansiera­de, och hoppas nå 150 procent innan kampanjens slut. Varför tror ni att just reklambran­schen har varit så mansdomine­rad?

– Vi tror inte att reklambran­schen skiljer sig från andra branscher med samma problem. När kvinnor ansågs vara lämpade till mer administra­tiva uppgifter tog män en mer relationsb­aserad roll som projektled­are, kreatörer och byråledare. Det arvet försvinner inte över en natt även om värderinga­r och målsättnin­gar förändras. Berätta om reaktioner­na från de kvinnor som signat upp sig?

– Responsen har verkligen varit otrolig, inte bara sett till alla som valt att vara en del av databasen och därigenom stötta initiative­t. Vi har fått så många mail från kvinnor i branschen som bekräftat hur efterlängt­at och välbehövt initiative­t var när vi lanserade det, vilket i sig har varit vår viktigaste drivkraft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden