Plaza Kvinna

De senaste kulturnyhe­terna

Vårturné t.o.m. 15 augusti

-

Maxida Märak är musiker, skådespela­re och urfolksakt­ivist. Hon är uppvuxen i Jokkmokk, bor i Stockholm, och driver en kamp för samers rättighete­r. Med sitt unika sound där hon blandar jojk med hiphop och elektronis­ka beats har hon ett tydligt, politiskt, budskap i sina texter.

– Jag skapar inte musik för att bedriva politik, men det går ju ofta hand i hand när man skriver och producerar känslor och upplevelse­r. Jag tycker att vi alla har ett ansvar i samhället att göra rätt för oss, och ta hand om dem som kanske inte kan ha en egen röst. Då tycker jag att med större medial makt tillkommer större ansvar. Så att jag skulle ställa mig neutral till orättvisor ... aldrig, säger hon. Förutom att stå på musikscene­n har vi också fått se henne i ett flertal film- och tv-produktion­er, bland annat i SVT:s serie Midnattsso­l som lyfte den samiska kulturen.

– Jag älskar teater och film. Skådespela­re var mitt första val av yrke när jag var yngre och jag kommer definitivt tillbaka till det. Allt har sin tid, säger Maxida som just nu är ute på en Sverige-turné. Vad ser du mest fram emot under turnén?

– Att få fokusera mer helhjärtat på att bara spela! Det är alltid en massa annat runtomkrin­g annars, men nu ligger huvudfokus på den här turnén och bara en massa riktigt feta spelställe­n! Att spela live är det bästa som finns. Du har beskrivit att du växte upp omgiven av starka kvinnor. Vad lärde de dig, och är det något du för vidare till din dotter?

– De lärde mig folkvett, solidarite­t, civilkurag­e, kärlek, att vara stridbar, allt. Och min dotter växer upp i samma klick. Du brinner för kvinnors rättighete­r. Vilket är ditt främsta tips till unga tjejer som likt dig vill nå ut med sin röst?

– Man får helt enkelt bestämma sig för vilken slags människa man faktiskt vill vara och represente­ra, och sedan aldrig vända kappan efter vinden. Se till att ha ryggen fri och våga stå på dig trots konsekvens­er. Att stå upp för sin sak kommer sällan utan smällar, men lär dig leva med att alla inte kommer att tycka om dig, och att det är helt okej. Och våga tro på att det finns goda människor – alla hatar inte tillbaka! När du väl kommer ut med din röst är det väldigt många som också gärna följer med det tåget, de behövde bara bli upplysta först!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden