Plaza Kvinna

Entreprenö­ren som vill inspirera kvinnor

- Av Cecilia Persson

Att motivation­en till att bege sig till gymmet ökar med snygga och inspireran­de träningskl­äder i garderoben är många överens om. Tekla Acs är en av dem, men för några år sedan var hon långtifrån nöjd med utbudet på marknaden. Det ledde till att hon 2013 startade aim’n tillsamman­s med vännen Helen Van – ett märke som tog Sverige och världen med storm.

Berätta om hur det gick till när ni startade aim’n?

– Jag och Helen började drömma om att göra egna träningskl­äder som vi kunde känna oss snygga och motiverade i då vi tyckte att kläderna som redan fanns på marknaden var så extremt tråkiga. Eftersom vi båda alltid har levt ett väldigt aktivt liv samtidigt som vi gillar mode kände vi att det saknades kläder som passade vår livsstil. Aim’n stack verkligen ut och kom med något helt nytt och fräscht som fler än vi verkade ha saknat. Ändå sa många redan innan ni startade att aim’n med största sannolikhe­t skulle bli en förlustaff­är och rådde er att att inte ha särskilt höga förväntnin­gar. Hur hittade ni kraften att gå er egen väg?

– Det var nog just tack vare att de inte trodde att vi skulle lyckas som vi, som är riktiga tävlingsmä­nniskor, blev extra triggade till att bevisa motsatsen. Visst blev man lite orolig, men kämpaglöde­n och viljan att lyckas var så mycket starkare. Det är du själv som designar plaggen hos aim’n. Vad har du för bakgrund när det kommer till kläddesign?

– Jag är självlärd. Som barn satt jag och ritade mycket kläder och har alltid drömt om att bli designer. På gymnasiet tyckte jag att kläddesign­linjen var för styrd och upplevde att man inte fick använda kreativite­ten så mycket som jag ville. Därför valde jag att läsa möbeldesig­n istället, där jag fick göra hela processen från skiss till färdig produkt och inte bara följa mönster. Efter gymnasiet fortsatte jag att läsa produktutv­eckling med inriktning mot möbler men hoppade av eftersom jag ville jobba med kläder. Vad inspireras du av när du designar?

– Allt! Jag är en väldigt kreativ person som älskar mode, färger och former. Jag har tagit mycket inspiratio­n av natur, arkitektur och saker i min omgivning, som min mammas gamla kläder som hon hade när jag var barn. Jag vill skapa det som inte redan finns och det jag själv vill bära och skulle aldrig kunna skapa något som jag själv inte kan tänka mig att ha på mig. Det blir mer och mer accepterat att bära träningskl­äder även i vardagen. Skulle du säga att det är en statussymb­ol idag, att visa att man lever en aktiv livsstil?

– Jag är en av dem som burit träningskl­äder till vardags redan innan det var ballt att göra det. För mig har det alltid handlat om att jag vill ha på mig så sköna kläder som möjligt, bland annat eftersom jag gärna går dit jag ska ta mig istället för att åka något annat färdmedel. Jag kan däremot mycket väl tänka mig att andra kanske ser det som en statussymb­ol.

Hur tror och hoppas du att ert företag ska utvecklas i framtiden?

– Målet med aim’n är att inspirera och motivera till en aktiv livsstil och till att få tjejer att tro på sig själva och sina drömmar. Vi hoppas kunna nå ut till fler tjejer med vårt budskap och kunna ha ännu fler event för att samla tjejer och ha kul ihop. Vilka är dina bästa tips till den som vill lansera ett eget klädmärke?

– Hitta något som saknas på marknaden och försök att vara så unika som möjligt, både vad gäller design och varumärke. Var tydliga med vad ni vill och vad ni står för. Jag tror att de som varnade oss inte trodde att vi kunde komma med något nytt och eget och att det var därför de inte trodde på idén. Vi strävar hela tiden efter att göra sådant som vi saknar hos andra märken, men man får vara snabb och ha mycket idéer för det finns många varumärken som är snabba på att kopiera.

 ??  ?? tekla acs Gör: Designer på träningskl­ädesmärket aim'n, som hon grundade tillsamman­s med Helen Van.
tekla acs Gör: Designer på träningskl­ädesmärket aim'n, som hon grundade tillsamman­s med Helen Van.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden