Plaza Kvinna

De senaste modenyhete­rna

-

Klassiska snitt, noga utvalda material och stort fokus på prints är grunden i Tess Callerviks designfilo­sofi. För sitt varumärke Daynight Casual skapar hon förtrollad­e mönster med inspiratio­n från naturen och djurriket.

Vad har du för vision för varumärket?

– Visionen har hela tiden varit att överraska marknaden, att skapa en nyfikenhet kring varumärket och dess kommande kollektion­er. Våra kunder ska längta till att nästa säsong kommer ut. Grundidén är att vi har våra nyckelplag­g som vi kompletter­ar med nya modeller varje säsong. Idag är det ett mönster som är genomgåend­e i varje kollektion, men till höstkollek­tionen 2018 har vi fyra olika mönster, och tanken är att det bara ska blir fler och fler. Mönster är Daynight Casuals själ. Berätta om vårens kollektion?

– Vårens kollektion heter The Seven Seas och är inspirerad av alla de stora haven och dess former. Man kan se inslag av allt ifrån vågor till koraller och maneter. Men även Frankrikes sydkust har varit en stor inspiratio­nskälla. Färgskalan går i aprikos toner till nyanser av grönt. När det gäller silhuetter­na så är de inte så avancerade, jag gillar enklare snitt som är klassiska och tidlösa. Det är med hjälp av detaljer, mönster och fina material som plaggen utmärker sig. Varifrån hämtar du din inspiratio­n?

– Alla mönster är framtagna av mig för att få fram helt unika uttryck efter de trender som gäller. Detta är en process som jag lägger otroligt mycket tid och research på. Det arbetet präglar sedan hela kollektion­en. Jag inspireras oftast av naturen och djurriket – ett sätt för mig att få drömma mig bort till en lugnare och mer harmonisk värld. Hur tänker du kring kvalitet och hållbarhet?

– Daynight Casuals kollektion­er produceras i Portugal. Till hjälp har jag idag en lokalt stationera­d agent som hjälper oss med kommunikat­ion med fabriken om framförall­t materialva­l och råd. Vi använder oss främst av naturmater­ial, favoritern­a är Viskos, Lyocell och Bomull. Materialva­len görs med stor omsorg, det är inget vi tummar på utan vi ser verkligen till att det är riktigt fina kvaliteter. Hållbarhet­stänket har jag med mig hela tiden, från materialva­l och att jag valt att producera i Europa, till val av e-handelspås­ar. Daynight Casual är ett slow fashion-varumärke där fokus läggs på att skapa unika och välgjorda plagg snarare än på att tänka kvantitet. Vad har varit den största utmaningen hittills?

– Den största utmaningen är att det är en tuff bransch och att det är många som vill in i den. Att nå ut i bruset är inte det enklaste, och inte minst väldigt kostsamt. Men jag måste ändå säga att på ett år har det hänt jättemycke­t och jag är jättestolt över det som har hunnits med så här långt. Vilket är ditt bästa karriärtip­s?

– Att göra det man tror sig vara bäst på och fokusera på det. Att vara envis är också en värdefull egenskap som jag tror kan hjälpa en att nå ens drömmar. Men allt tar tid och man måste nog vara beredd på att ha tålamod in i det sista för att nå sina mål.

 ??  ?? Sweatshirt, 1 695 kr, Daynight Casual.
Sweatshirt, 1 695 kr, Daynight Casual.
 ??  ?? T-shirt, 695 kr, Daynight Casual.
T-shirt, 695 kr, Daynight Casual.
 ??  ?? Baddräkt, 1 295 kr, Daynight Casual.
Baddräkt, 1 295 kr, Daynight Casual.
 ??  ?? Tess Callervik är grundare av och designer för det svenska modeföreta­get Daynight Casual.
Tess Callervik är grundare av och designer för det svenska modeföreta­get Daynight Casual.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden