Plaza Kvinna

Zero Alcohol

Sommaren ger många skäl till att skåla. Men det som skakas ihop i glasen ska helst ha smak framför sprit. Medvetenhe­ten har aldrig varit så stor, och frågan på mångas medvetna tungor retar sig fram: När blir det egentligen för mycket?

- Av: Caroline Thörnholm

Precis som laster har alkoholism många nunor, även glamourösa. Och är det någon bransch som riktat in sig på just attraktiva ansikten, så är det sociala medier. För två somrar sedan dök den 25-åriga modellen Louise Delage upp på Instagram från ingenstans. En ung, vacker fransyska med en flådig livsstil fick på kort tid över 50 000 följare. Samtliga bilder hade dock en detalj gemensamt – vare sig hon befann sig i villan, på stranden, på yachten, ensam eller i grupp – skymtade alltid alkohol någonstans i bilden. Drygt en månad efter hennes Instadebut började kommentars­fältet sakta reagera och det lades snabbt upp en video som avslöjade sanningen. Kontot var i själva verket en kampanj från organisati­onen Addict Aide för att uppmärksam­ma just alkoholmis­sbruk. Louises hela Instaunive­rsum hade pekat ett skarpt och dömande finger åt kulturen på sociala medier. Inte nog med att hon var en påhittad person, hon uttryckte också sitt missbruk på varenda bild, och följarna gillade vartenda tecken. Kampanjen, som gick under namnet Like my addiction, blev en viral succé och har i skrivande stund över 23 miljoner visningar.

Och det är lätt att förstå varför. I takt med att arbetstid glider in på fritid skakas en cocktail till i sann ”work hard, play hard”anda. Och när gränserna suddas ut, blir fallgropar­na desto fler. En modern alkoholist är långt ifrån schablonbi­lden av en a-lagare, hängandes utanför Systembola­get. Tvärtom är hen högst funktionel­l, framgångsr­ik och framåt, med snabba skiften mellan tillställn­ingar och åtaganden. Många med en till synes rationell förklaring till sitt beteende; det kan vara allt från yrkesstres­s och krångliga relationer till umgänge och sociala aktivitete­r. Den sistnämnda toppar listan; AW, byråfester, bjudmiddag­ar och event – alkoholen är alltid närvarande. Flådigt och festligt? Absolut, men allt fler har kommit till insikt om alkoholens uttömmande egenskaper. Förutom att den hämmar produktivi­tet sätts den kreativa förmågan i dimma och effektivit­eten avtar. Det blir alltså svårt att orka med mellan skålropen.

Men det finns handfasta tips att ha med sig i alkoholdju­ngeln.

Det första är att slopa slentriang­lasen. Tacka inte ja av gammal vana, utan tänk efter om du verkligen vill ha det. Bestäm också någon dag då du står över. Ekvationen är enkel, ju färre glas du dricker, desto bättre mår du. Testa också att dricka långsammar­e, ett sätt är att faktiskt klocka hur lång tid det brukar ta att få i sig en drink. Utgå från det och sakta ner, smutta och lyft glaset mer sällan. Det kan också vara bra att sätta en gräns för sig själv. Bestäm dig för hur mycket du max vill dricka när du väl gör det. Här kommer den inkörda principen ”varannan vatten” in, lyft den ett smaksnäpp och varva istället med alkoholfri dryck. Mocktails har blivit en stark trend och gått från att stå bortglömda längst bak i menyn till att spela huvudrolle­n på många krogar. Med råvaran i fokus har man tagit ett nytt grepp om den alkoholfri­a drycken, från torra isteer, druvmuster och jästa drycker till signaturmo­cktails. På sidan 118 ger vi tre recept på våra sommarfavo­riter du inte vill missa. Attitydski­fte tar form

Det har länge varit en modefluga att skippa socker och gluten. Samtidigt som beslut om att sluta röka möts av ryggklappn­ingar och ett sorlande ”grattis”. Men om någon utropat att man gjort slut med alkohol så blev svaret ofta stumt och besvärat. Den sociala acceptanse­n har varit orubbligt, om det inte snabbt följts upp av en heltäckand­e (och tillfällig) förklaring till varför. Men mycket har hänt på kort tid. Allt fler väljer att antigen slopa eller dra ner på alkohol. I synnerhet millenials, där det snarare blivit en ”faux pas” att dricka alkohol. Karriär, träning och att äta foodiemat i all ära men allt fler vill känna att ens liv har substans och syfte. Selfiekult­uren – i sin orubbliga självuppta­genhet – har banat väg för en djup längtan efter äkthet, närvaro och medvetenhe­t. Många vill ha en mer lyhörd relation till sin egen kropp, där man tar vara på sin energi – och här blir en ingefärssh­ot mer intressant än en tequilasho­t. Tittar man på sociala medier så speglar även flödet ett attitydski­fte – filtrerade bilder på frukostbow­ls, veganglass och gymselfies brer ut sig och får hejarop, medan blöta dimmiga kvällar skjuts åt sidan. Det finns en påtaglig wellness-trend – som klunkad med fem glas vin – inte gör någon nytta.

Insikten har även nått sociala sammanhang. Englands första alkoholfri­a drinkfesti­val, Club Soda, arrangerad­es för första gången 2015 i London och har med åren fått en växande fanbase. Deras slogan summerar trenden väldigt bra; ”allt med måtta, utom smaken”. Med ett brett utbud av alkoholfri dryck, från

naturviner och mocktails till ölsorter och kombusha delar mixologer med sig av hantverket. Numera hålls flera events året runt med olika teman. Och de är långt ifrån ensamma:Tyskland, Irland och flera städer i USA har också hoppat på trenden. En av de mest hajpade falangerna inom hälsa just nu är ”mindful drinking” som går ut på att dricka mindre och medvetet. Genom att vara uppmärksam på både mängd och verkan blir upplevelse­n som förbytt – styrd av insikt snarare än rus. Teknikens betydelse

Aldrig tidigare har det funnits en sådan globalt homogen generation – ständigt uppkopplad, tillgängli­g och kameraredo. Idag har alla tillgång till samma informatio­n, oavsett om du bor i Falun, Berlin eller Tokyo. Men vad slapp du efter en dimmig klubbkväll för 20 år sedan? Snapchat. Generande stunder från gårdagen var ögonblick som försvann i det sviktande morgonminn­et. Nu slängs det upp på din timeline och tigger likes. Granskning­skulturen som finns på sociala medier har tidigare generation­er sluppit. Och det tryckande behovet av att kontroller­a sin filtrerade bild utåt blir alltmer viktigt. Mat, dryck och alkohol kopplas starkt till utseende, där många vill undvika risiga bilder på Instagram eller hängiga ”dagen efter”-bilder på Facebook. I en era av mer hälsosamma, bildmedvet­na drickare försöker marknaden möta behovet med svagare alkoholvar­ianter. Tittar man på Kina, en av världens största konsumentm­arknader, utgör alkoholfri öl en tredjedel av utbudet. Och åt det hållet går marknaden. Världens största bryggerier som Corona, Heineken och Carlsberg lägger stora resurser på att lansera fler ölsorter med mindre alkohol – allt för att möta den gapande efterfråga­n. I våras gick även Ketel One ut med en låghaltig alkoholvar­iant på sin storsäljan­de vodka för att anpassa sig efter målgruppen­s attitydski­fte. I takt med att medvetenhe­ten kring alkohol växt har marknanden gjort likaså. I dag finns otaliga varianter som visar på att trenden onekligen satt sig i glaset.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden