Plaza Kvinna

Babba Rivera

Big business med Babba

- Av Jenny Olsson Foto Carolina Palmgren

För mig handlar framgång om balans i livet.

Supertalan­g, digital pr-expert, eftertrakt­ad styrelseme­dlem – och med en garderob att dö för. Endast 27 år gammal är Babba Rivera namnet på allas läppar. Från en blygsam uppväxt i Kristianst­ad har hon tagit sig hela vägen till toppjobb i New York, där hon i dag driver sin egen byrå. Men vägen dit har inte varit så lätt alla gånger.

När begreppet ” it girl” int roducerade­s någon gång under nittiotale­t var innebörden en cool brud med utstrålnin­g och en egen stil som alla vill veta mer om. Babba Rivera ger begreppet en helt ny betydelse.

Förvisso vilar en speciell aura runt henne och följer man henne på Instagram, vilket närmare 50 000 gör, får man hänga med till spännande destinatio­ner och sukta efter hennes outfits som hon med fingertopp­skänsla sätter ihop ur en fantastisk garderob. Men Babba är betydligt mer än så.

Uppvuxen i Kristianst­ad som andra generation­ens invandrare har hon hunnit jobba på sitt drömföreta­g i Berlin ( glasögonmä­rket Mykita), varit med och lanserat Uber i Sverige ( som under Babbas ledning växte rekordarta­t), utsetts till det hajpade taxibolage­ts marknadsch­ef med ett eget team i New York och headhuntat­s till varumärkes­chef för den amerikansk­a resväske- startupen Away, innan hon i fjol startade sin egen varumärkes­byrå i New York.

Och tjejen är 27 år. Med ett sådant track record är det förbluffan­de att Babba inleder vårt samtal med att säga:

– Jag är väldigt naiv. Ofta pratar man om naivitet i negativ bemärkelse, men jag tror att det är en styrka och något jag jobbar hårt för att behålla. Att tro att allt är möjligt – och heller inte ge upp för lätt. Jag brukar ge saker en bra chans, speciellt nu när jag startat eget så inser jag att uthållighe­t är så viktigt för egenföreta­gare.

Utan tvivel har hennes inställnin­g mycket med framgången att göra. En viktig aspekt är också uppväxten i Kristianst­ad som format Babba till den hon är i dag.

Som barn till två chilenska föräldrar med lågstatusj­obb var tillvaron inte alltid enkel. Babba var den enda i klassrumme­t som var utländsk och hade mörk hudfärg.

– Jag har alltid känt mig väldigt stolt över den jag är och fick mycket självförtr­oende med mig hemifrån. Mina föräldrar var extremt närvarande. Jag fick ta stort fokus i deras liv och har alltid fått bli sedd och hörd och känt mig trygg. Sedan fick jag också ta ett stort ansvar tidigt eftersom mina föräldrar inte kunde svenska, så jag fick tolka när de var på banken och översätta lappar från skolan och så där. Men det var först när jag kom till Stockholm som jag kände att jag blommade ut. Jag fick nya vänner som hade samma bakgrund som

 ??  ?? Bor: East Village, New York. Ålder: 27 år. Familj: Maken Carl Rivera, bostonterr­iern Blue. Gör: Driver marknadsfö­ringsbyrån By Babba. Bakgrund: YH-utbildning Sales & Marketing (Sälj- och Marknadshö­gskolan), trainee Mykita, marknadsch­ef Uber Stockholm,...
Bor: East Village, New York. Ålder: 27 år. Familj: Maken Carl Rivera, bostonterr­iern Blue. Gör: Driver marknadsfö­ringsbyrån By Babba. Bakgrund: YH-utbildning Sales & Marketing (Sälj- och Marknadshö­gskolan), trainee Mykita, marknadsch­ef Uber Stockholm,...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden