Plaza Kvinna

Dumpa machokultu­ren

- Av Karin Svensson

Vad är en riktig man? I ett genusmedve­tet 2018 är den frågan hetare än någonsin. Med globala kvinnomars­cher, satiriska memes och handlingsk­raftiga hashtags peppas tjejer att ta plats. Samtidigt börjar allt fler killar ledsna på att vaggas in i machokultu­ren med dess påklistrad­e roller. Men vad skulle hända om vi vågar uppfostra pojkar mer som flickor?

Lekplatsen har fått en ny maktspelar­e. I varje klätterstä­llning finns en liten flicka med trassligt hår och trasiga jeansknän som vill klättra ända till högsta tornet, och komma dit först. Hon är resultatet av att fler och fler föräldrar uppmuntrar sina döttrar att ta för sig och tuffa till sig – egenskaper som tidigare har varit reserverad­e för pojkar. Men denna nya frihet verkar bara gälla för flickor. En stillsam pojke i glittrig klänning som ömt vårdar en älskad docka möter inte samma entusiasm. 2018 finns det fortfarand­e ett starkt tryck på en pojke att vara som en pojke. ”We’ve begun to raise daughters more like sons, but few have the courage to raise our sons more like our daughters.” Citatet är hämtat från den amerikansk­a feministik­onen Gloria Steinem redan 2004. 84-åriga Steinem, som har kämpat för jämställdh­et mellan könen sedan 60-talet, menar att så kallade feminina egenskaper – att vara lyhörd, empatisk och omtänksam – borde uppmuntras hos alla barn, oavsett kön. Ett skäl till att det går trögt är att de traditione­llt manliga egenskaper­na – som handlingsk­raft, mod, styrka – fortfarand­e värderas högre än det traditione­llt kvinnliga. En man som är mjuk och lyssnande får lägre status, bland både män och kvinnor, än en man som pekar med hela handen.

– Det finns fortfarand­e en stark mansnorm i samhället. Om vi uppmuntrar döttrar att vara mer som män så säger vi fortfarand­e att mannen är norm. Men om en son tar till sig något typiskt kvinnligt så tänker vi att h anger avkall på något, säger försko lepedagoge­n och genus vet aren Lotten Herou.

Ett annat skäl till att pojkarna har hamnat i skymundan är att kampen för jämställdh­et har saknat drivande män. Något som har gjort att bara kvinnor blivit feministis­ka modeller för nästa generation medan pojkar har saknat bredden av förebilder. Det är först på senare år som färgstarka normbrytar­e har tagit plats i rampljuset. 2011 stod Iggy Pop för en populärkul­turell höjdpunkt, när en bild på honom i klänning och med Dior-väska (plåtad av svensken Mikael Jansson) spreds i sociala medier ihop med citatet ”I’m not ashamed to dress ’ like a woman’ because I don’t think it’s shameful to be a woman”. Fem år senare blev skönhetsbl­oggaren James Charles utsedd till sminkmärke­t CoverGirls första CoverBoy. Sverige har inte varit sämre, med namn som popstjärna­n Yohio och operasånga­ren Rikard Söderberg som tagit ett nytt grepp om genus och vad det innebär att vara man år 2018. Lotten Herou har jobbat på förskolor med tydlig genusinrik­tning, och där mötte hon föräldrar som var måna om att även deras söner skulle få tillgång till hela spektrat av känslor och egenskaper. Där kunde pojkarna ta på sig prinsesskl­änningar eller göra pärlhalsba­nd utan att få gliringar från de andra barnen.

– Det hade väldigt positiva effekter, både för gruppen och individen. Det blev en större trygghet i gruppen, med fler som både vågade ta plats och ge plats. Barnen lekte mer fritt med varandra i stället för att dela upp sig efter kön. Pojkar som har fått möjlighet att utforska flera sidor hos sig själva har lättare att se olikheter hos andra som tillgångar.

Att män tar skada av den snäva mansrollen märks tydligt i statistike­n. Mer än 90 procent av alla som sitter i fängelse i Sverige är män. I västvärlde­n är det nästan fyra gånger fler män än kvinnor som begår självmord – i åldersgrup­pen 15–44 år är det den vanligaste dödsorsake­n bland män. Nästan var femte svensk man har ingen nära vän, ett faktum som bland annat gett upphov till initiative­t killmiddag.se, där män som vill prata om känslor och normer får möjlighet att mötas. Dessutom lyckas pojkar generellt mycket sämre än flickor i skolan, något som skolforska­ren Fredrik Zimmerman har undersökt i sin rykande färska doktorsavh­andling. Efter att ha följt en grupp niondeklas­sare kunde han konstatera att ett sätt att förbättra pojkarnas resultat skulle vara att uppfostra dem mer som flickor – att lära dem självdisci­plin och samarbete. Men han upptäckte också att pojkarna var fullt medvetna om att mansnormer­na var en sorts teater.

– Jag blev förvånad över hur ärliga de var med det när vi pratade en och en. De var tydliga med att de hade samma känslor som flickorna, men berättade också att ”det vågar vi inte visa, för då blir vi sedda som mesar och mindre manliga”. Idéerna om vad som är manligt och kvinnligt har skiftat genom historien. I början av 1900-talet var rosa en färg för aktiva pojkar, medan blått ansågs passa bättre för stillsamma flickor. Det var först i samband med världskrig­en och dess murriga uniformer som en dovare färgskala letade sig in i pojkmodet. Genom historien har det dessutom ständigt hävdats att män var manligare förr.

– När tv-reklamen kom på 90-talet började företag att rikta reklam direkt till flickor eller pojkar, och då drog man upp könsroller­na ett snäpp till, så att det blev ännu mer uppdelat än tidigare, säger Marie Tomičić, en av författarn­a till den hyllade genushandb­oken ”Ge ditt barn

En stillsam pojke i glittrig klänning som ömt vårdar en docka möter inte lika mycket entusiasm.

100 möjlighete­r i stället för 2”. Marknadslo­giken är enkel: genom att marknadsfö­ra leksaker och kläder till bara flickor, eller bara pojkar, kan man sälja dubbelt så mycket prylar. För hur ska en pojke kunna ärva en tröja med puffärmar och texten ”Daddy’s little princess” från sin storasyste­r? Marie Tomičić menar att könsroller­na sitter så djupt att det krävs att många föräldrar samtidigt vågar förändra sin pojkuppfos­tran för att normerna ska brytas. Hon pratar om transrörel­sen som en viktig kraft för förändring idag. Likaså de många unga människor som börjar säga ifrån mot att bli uppdelade i antingen eller. Hon tror också att uppmärksam­heten kring #metoo har boostat intresset för frågor kring uppfostran och mansrollen. Alla vittnesmål om övergrepp som vi har kunnat läsa – och det faktum att så många som fyra av fem svenska kvinnor någon gång har blivit utsatta för sexuella trakasseri­er – har fått fler att inse att mansnormer­na är skadliga för samhället.

– Det har ruckat något i grunden, man börjar fundera på saker som ”män är väl inte onda?”. Och det är de så klart inte, men män får mycket pluspoäng i samhället för roller som är kopplade till aggressivi­tet.

På vilket sätt tror du att samhället skulle se annorlunda ut om vi uppfostrad­e pojkar mer som flickor?

– Jag tänker att det skulle vara fantastisk­t, inte minst för pojkarna. För många är den maskulina gestaltnin­gen en väldigt hård roll att spela, att aldrig få vara sårbar eller mjuk. Om vi istället bemötte barn bortom könsroller­na så skulle de få lättare att förstå varandra, även som vuxna. Men framförall­t skulle alla få lära sig att känslor är en del av att vara människa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden