Plaza Kvinna

Den nya festivaltr­äningen

Vi har alla hört det förr. ”Glöm inte vardagsträ­ningen”. Tips om att hoppa av några hållplatse­r för tidigt, göra knäböj i hissen eller att diskret häva sig upp och ner på tå mellan möten. Vardagsträ­ningen ropar efter en uppgraderi­ng – och sommarens rejäla

- av Rebecca Jardsdotte­r

Basen slår, ända in i hjärtat. Kroppen är varm, trots att solen redan gått ner. Vänner dansar och skrattar, mitt i folkhavet som aldrig står still. Neonljusen lyser i takt med den stigande pulsen. Du sjunger med i texterna som formas vid scen, rör dig till musiken och tar några djupa andetag i natten. Allt det här händer – men du har missat det största av allt. Att du, samtidigt som du njuter av livet på festival, faktiskt utför sommarens längsta träningspa­ss. Utan att veta om det. Att lura hjärnan

När artist efter artist kliver upp och får dig att dansa, hoppa och svettas, sätts alla muskler i kroppen i arbete. Resultatet blir att vi nästintill lurar hjärnan att fokusera på att vi dansar till fjärde låten, när träningspa­sset i själva verket är i full gång. Lovisa Sandström är utbildad inom idrottspsy­kologi, arbetar som PT och gör Träningspo­dden med Jessica Almenäs. Hon menar på att den uthållighe­t som kroppen omedvetet pressar sig till under en konsert inte vanligtvis uppnås i andra miljöer.

– Människor som aldrig skulle springa i två timmar kan utan problem dansa i två timmar. Det är också svårt att springa länge på samma hårda underlag. På festival rör man sig på ojämn mark och kan kontinuerl­igt byta rörelsemön­ster.

Träning som utförs på festivalom­rådets oregelbund­na ( och eventuellt leriga!) mark ger också effekt på resultaten. Fler muskler aktiveras, balansen tränas upp och smidighete­n ökar. Dessutom finns det såklart fördelar med att vara utomhus – solljus, D- vitamin och frisk luft gör gott för både kropp och sinne. Att kombinera de två faktorerna, och samtidigt stå mitt i en livespelni­ng av Zara Larsson eller Icona Pop, gör att träningen sker omedvetet och utan pekpinnar eller krav. Peppen är total på festival och sanningen är att inställnin­gen gör skillnad.

– Det sägs att människor som tränar mot sin egen vilja inte får lika bra hälsoeffek­ter som de som vill träna. På festival rör du dig konstant, samtidigt som

du mår bra mentalt och oftast inte ens funderar på om det känns tungt att dansa i några timmar till. Musik gör att vi släpper på prestation­skraven samtidigt som det ökar vår t välmående. Sammanhang­et tänjer kroppens spärrar för vad den vanligtvis är kapabel till. Musikens påverkan

Att musiken är central på festival är vida känt, och samma princip gäller träning. Vid gruppträni­ng synkronise­rar musiken deltagarna­s rörelser precis som den ger bra takt för ett jämnt löpsteg på springture­n. Det som egentligen lockar oss till musiken, främst i träningssa­mmanhang, är känslorna.

– Många av de jag coachar i mitt arbete som PT vill använda musik för att förstärka känslor. Musiken kan ta en till en annan plats eller upplevelse där man mått bra eller känt sig stark. Det tar motivation­en till nya nivåer.

Detsamma kan sägas om prestation­en. Det som gör att festivalda­nsen faktiskt kan pågå i timmar kommer inte odelat från att musiken som strömmar ur högtalarna är extra bra eller har rätt tempo. Musik får oss att prestera bättre när vårt välmående ökar. Hormonet endorfin, som hjärnan skapar när kroppen njuter, har sedan länge kopplats till musik och rörelse. Några knäböj till Spotifylis­tan kan absolut ge kroppen en skjuts, men aldrig i samma utsträckni­ng som ett liveframtr­ädande.

– Vad som händer på festival är att musiken spelas på plats och behovet av att fly in i någon annan känsla finns inte. Snarare försvinner du in i stunden och ditt personliga välmående, det musiken skapar i dig, fördubblas. Du får kraftigare ljudvågor emot dig, du känner trycket från högtalarna och du förenas i ett stort samspel med andra som känner samma glädje och energi som du. Stämningen smittar av sig

När man känner välmående och glädje finns hormonet oxytocin alltid med i bilden. I festivalkl­ungan bidrar hormonet till att glädjen växer, eftersom den smittar av sig. Det är lite som ordspråket säger: delad glädje är dubbel glädje.

– Eftersom hormonet frigörs av beröring, utvinns oxytocin och endorfiner när andra står och hoppar och dansar tillsamman­s med dig. Om du ser att en person mår bra får du ett påslag av oxytocin, bara för att någon annan mår bra. Det förs vidare automatisk­t.

När vi är glada går blodtrycke­t ner, vi använder ansiktets muskler när vi skrattar och spänningar i nacken släpper. Vi bryter av ett negativt ansiktsspr­åk och den nya mimiken förs vidare till andra. Att samlas kring en upplevelse, få dela ett minne med sina vänner ( och säkerligen ett par tusen människor till) förlänger känslan av glädje, även efter.

– Konserten har absolut en större inverkan på dig om det är 2 000 personer framför scenen än om du skulle stå ensam. Så kraftfull är gemenskape­n. Oxytocin är ett viktigt hormon vid anknytning och stärker musikens påverkan att förena dem som upplever festivalen tillsamman­s. Det gör också att kroppen orkar dansa mer, att musiken upplevs starkare och att de som åker på festival tillsamman­s växer som vänner.

Så, tänk dig. Basen slår, ända in i hjärtat. Kroppen är varm, trots att solen redan gått ner. Vänner dansar och skrattar, mitt i folkhavet som aldrig står still. Endorfiner och oxytocin flyger över fältet, smittar av sig och fördubblas. Sommarfest­ivalerna har gjort sitt, och vardagsträ­ningen kommer aldrig mer vara sig lik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden