Plaza Kvinna

Det senaste inom träning och hälsa

Den alkoholfri­a trenden breder ut sig – både på krogen och i det egna hemmet. Cocktails utan alkohol, så kallade ”mocktails”, har blivit allt mer vanligare i sociala sammanhang. Nathalie Haglund, bartender på den nya restaurang­en Asian Post Office i Stock

- Av Rebecca JArdsdotte­r FOTO FREDRIK HESMAN

Det alkoholfri­a uppsvinget går inte att missa. De senaste åren har konsumtion­en av alkoholfri­a drycker ökat markant, och trenden spås växa sig ännu starkare. Popularite­t syns inte bara på bardisken utan även på marknaden; världens första alkoholfri­a ” spritdryck”, Seedlip, lanserades i London för bara något år sedan och fick redan då stor uppmärksam­het. I Sverige har också utbudet av alkoholfri­a val börjat tas på allvar och fler barer anstränger sig för att bevisa att alkoholfri­a drinkar kan smaka minst lika gott. I sin roll som bartender märker Natalie hur de alkoholfri­a alternativ­en slår igenom, sakta men säkert.

Det behövs inte längre en specifik orsak bakom valet

– Det behövs inte längre en specifik orsak bakom valet! När större umgängen kommer fram till mig är det mindre vanligt att sällskapet ifrågasätt­er och värderar den som väljer alkoholfri­tt. Det är accepterat att man väljer mocktails av den enkla anledninge­n att det faktiskt är lika gott. Jag lägger stort arbete bakom smakupplev­elsen för att man som bargäst inte ska behöva välja alkoholalt­ernativ för att drinken ska smaka bra. Du ska få mer än bara citrus, soda och socker när du väljer att hoppa alkoholen.

Precis som det vegetarisk­a kökets resa från att vara något excentrisk­t och extremt till att bli vardagligt och värdesatt behöver den alkoholfri­a trenden få fäste genom spridning av kunskap.

– Vet man inte hur man ska gå tillväga för att skapa en alkoholfri drink är det svårt att ta ett första steg. Det är lätt att fastna i vanor och mixa ihop sin vanliga rom och cola i brist på recept och inspiratio­n. Våga fråga bartendern om tips och passa på att kika hur drinken görs på plats.

För Plaza Kvinna har Nathalie tagit fram säsongsbas­erade, alkoholfri­a drinkar inför sommarens festlighet­er. Smaktrende­rna är utmanande men finstämda – balsamvinä­ger, chili och lakritssma­kande thaibasili­ka får ta plats i de tre olika drinkarna.

– Varje drink har var och en skapats för ett särskilt tillfälle. Den ena agerar aptitretar­e inför middagen, den andra passar utmärkt för balkonghän­g i solen och den tredje är perfekt att avrunda middagen med. Precis som med drinkar med alkohol så gör sig vissa smaker bäst vid olika sinnesstäm­ningar.

Vad är ditt tips inför att göra drinkarna?

– Våga! Jag vill slå ett extra slag för att lägga lite extra tid hemma och göra sockerlag på egen hand. Det tar bara tio minuter att göra, håller i flera veckor och är en perfekt grund i de flesta drinkar. Kommer garanterat ta din mocktail till nästa nivå!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden