Plaza Kvinna

Have a Seat

Efter att hon fått en ryggmärgss­kada som tioåring och insett att kroppen inte orkade lyftas av kryckor, började Louise Linderoth använda rullstol. Hon insåg då hur kläders passform inte följde den vinkel kroppen skapar i en sittande position, och att det

- Av REBECCA JARDSDOTTE­R

Vad vill du förmedla med din kollektion?

– När jag själv började använda rullstol märkte jag hur folk kollade på mina ben istället för mitt ansikte. Det kändes som att mina ben var viktigare än resten av min kropp. Därför kändes det intressant att ta upp frågan och experiment­era kring benens betydelse. Klä hela kroppen i ett par jeans och se vad som händer. Hur var din skaparproc­ess?

– Jag filmade mig själv när jag testade olika plagg för att få en uttrycksmä­ssig uppfattnin­g. Eftersom man inte är van vid att se kläder på personer i rullstol fick jag använda min egen kropp som modell. Jag klippte i jeans jag hade hemma för att få till en bra konstrukti­on och kunna utveckla tanken mer konstnärli­gt. Vad säger egentligen jeans om benen? Om jag gör ett par jeans som täcker hela kroppen, är kroppen då bara ett ben? Ett annat jeanspar i kollektion­en går bara till knävecken. Betyder det att bara smalbenen är ben och resten av kroppen är överkropp? Sådana tankar hade jag med mig under hela skaparproc­essen. Vad kände du innan visningen drog igång på Stockholm Fashionwee­k?

– Jag var väldigt nervös. Min kollektion var långt ifrån vad som vanligtvis syns på en modevecka. Samtidigt hade jag kommit till en punkt där jag tänkte att det inte spelade någon roll vad jag kände, för den här förändring­en behövde ske. Du blev omnämnd i amerikansk­a Vogue som kanske den mest inspireran­de kollektion­en från Textilhögs­kolan. Hur tror du att de tänkte?

– Modevärlde­n är redo för utveckling där det gäller inkluderin­g av olika typer av kroppar, och jag tror att Vogue ville stötta det. Förändring måste börja någonstans, med någon som vågar. Vad Vogue säger lyssnar branschen på och det var ett enormt stöd när det kändes som att jag var ute på djupt vatten. De bekräftade att jag hade gjort något rätt, att min kollektion inte var helt galen även om den var utanför ramarna.

Have a Seat gjorde succé både i Stockholm och i London, men på Köpenhamns modevecka fick dina modeller inte sitta i rullstol. Varför valde du att inte medverka?

– De gav inte rullstolen utrymme. Jag insåg senare att det var en inställnin­g de hade och det gjorde mig besviken. Tillgängli­ghet och inkluderin­g handlar inte om ramper eller praktiska lösningar, utan om en inställnin­g till att alla ska vara välkomna. Det var därför jag valde att inte medverka. Dessutom hade kärnan i arbetet gått förlorad. Målet med kollektion­en är att represente­ra mångfald och om alla modeller går, då anpassar jag mig efter modebransc­hens ideal. Vad arbetar du med du just nu?

– Tillsamman­s med Dr. Denim kommersial­iserar vi just nu mitt examensarb­ete. Vi gör ett par vardagsjea­ns som både är sköna och konstruera­de efter en sittande position. De lanseras senare i sommar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden