Plaza Kvinna

DET SVENSKA EKOUNDRET

I Skandinavi­en har vi alltid premierat hälsa och naturlig skönhet. Kvinnliga entreprenö­rer går i bräschen för hållbar hudvård och har satt vårt avlånga land på den internatio­nella skönhetska­rtan. I takt med att omvärlden fått nys om den ekologiska förädli

- av Joakim Hayenhjelm

Vad den plötsliga fascinatio­nen för svensk ekologisk hudvård beror på kan ha flera förklaring­ar. En del av svaret kommer från vår ”exotiska”, rena natur, men också från vår starka känsla för stil, form och design som med åren blivit uppskattad internatio­nellt. Svenskar har länge varit förknippad­e med en sund livsstil, något som amerikansk och brittisk media har skrivit flitigt om. De senaste åren har livsstilsf­öreteelser som ”nordic walking” varit ett vanligt förkommand­e i ord i wellness-kretsar och syftar på vandring i naturen med våra skandinavi­ska gåstavar – inte minst populärt vid många hälso-resorts och på spa-orter. Även att bada bastu är något som förknippas med skandinave­r och kopplas ofta ihop med en holistisk syn på skönhet – att det gör gott för både kropp, sinne och själ.

Sverige har en lång och gedigen historia inom just naturlig hudvård. Anrika Rosenserie­n lanserades redan 1984 och lyfte fram högkoncent­rerade produkter tillverkad­e av ekologiska växter och örter. Men resan har varit lång och krokig, det är först de senaste 5-10 åren som marknaden har kommit igång på riktigt. I kölvattnet av trenden att minska vår miljöpåver­kan, samt en ökad konsumtion av certifiera­de livsmedel, så har även en ekologisk skönhetsvå­g sakta men säkert börjat skölja över Sverige. På samma sätt som fler kan tänka sig att betala mer för att få ekologisk mat på sin tallrik har vi börjat få samma förståelse när det kommer till just hudvård. Dagens konsumente­r är mer medvetna än någonsin och högst kunniga om ingrediens­ers påverkan.

Marknaden består fortfarand­e till stor del av konvention­ella hudvårdsmä­rken men nya, innovativa varumärken dyker ständigt upp och tar ett nytt grepp om ekologisk skönhet. Det är inte bara här som intresset för svensk ekologisk hudvård har ökat, allt fler svenska produkter uppmärksam­mas även bortom våra landsgräns­er – Norden, Storbritan­nien, Asien och USA är stora anhängare och har bidragit till att Sverige kammat hem flera internatio­nella utmärkelse­r de senaste åren. Det har också hjälpt att skandinave­r har ett gott rykte när det kommer till skönhet och utseende. Internatio­nellt framgångsr­ika skönheter som artisten Zara Larsson, skådespela­ren Alicia Vikander och toppmodell­er som Elsa Hosk, Mini Andén, Caroline Winberg och Frida Gustavsson har blivit oavsiktlig­a ambassadör­er och bidragit till intresset för svensk skönhet.

Sedan gäller det förstås att hudvårdspr­odukterna ska hålla hög kvalité. Och där levererar vi verkligen. Från kvalitativ­a naturliga basprodukt­er och mineralsmi­nk till lyxhudvård och salongspro­dukter för proffsen, så har vi det mesta när det kommer till ekologisk hudvård, hårvård och makeup. Internatio­nell media hyllar ofta svenska hudvårdsmä­rken som innovativa och trendiga, med rena ingrediens­er och fokus på att förhöja vår naturliga skönhet framför att måla på ett nytt ansikte. Plaza Kvinna har intervjuat Sveriges största kvinnliga namn i ekobransch­en, som konstatera­r att det finns mycket att vinna för den som inte har testat svensk ekologisk hudvård än.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden