Plaza Kvinna

Mette Picaut

Trots fokus på den skandinavi­ska marknaden hyllas M Picauts lyxhudvård internatio­nellt för sitt kompromiss­lösa ekologiska innehåll .

-

Hur kom du att starta ett eget ekologiskt hudvårdsmä­rke?

– Precis som skönhetsen­treprenöre­r som Elisabeth Arden eller Estée Lauder så startade jag med att vispa hemma i köket, men där slutar kanske likheterna. Det började bara med passion, målet på den tiden var att göra så rena och ekologiska produkter som möjligt till mitt andra barn. Men det har varit en lång process. Jag tror att starten grundades på ett rent nörderi och en längtan efter att göra något som kunde vara minst lika bra – eller till och med snäppet bättre – än de kända etablerade märkena. Men jag ville göra det på mitt sätt, närproduce­rat och grönt. Du brukar beskriva M Picaut som ”Ecoluxury”, vad innebär det?

– Vi gör smarta, innovativa produkter som ger resultat, utan att skada eller störa huden – snarare tvärtom. Men de ger också en upplevelse. Ecoluxury står för en fantastisk upplevelse av det bästa från båda världar – ”eco-tech” i form av bioteknolo­gi från patenterad­e ingrediens­er från några av världens främsta labb, toppat med rena oljor av finaste kvalitet. Vi skapar produkter i klass med världens främsta märken till den profession­ella marknaden, med skillnaden att vi har lyxat till det ytterligar­e med ekologiskt tänk. Hur ser ert arbete med eko- och miljöfrågo­r ut?

– Vi gör allt som går att göra lokalt i Sverige, allt ifrån förpacknin­garnas papper som vuxit på träd i norra Sverige, till att vattnet i produktern­a har renats efter konstens alla regler och hämtats från en närliggand­e sjö vid fabriken i Dalarna – som drivs med grön el. Under de senaste åren har vi även fått en rad förfrågnin­gar om vegansk hudvård från konsumente­r, så nu är nio av elva produkter veganska. – Vi är kräsna, målmedvetn­a, innovativa och har ett fruktansvä­rt klimat som vi har att tacka för mycket. Det är tufft att vara hud i norr... iskallt ute och knastertor­rt inne. Då finns det en nisch för riktigt funktionel­la produkter som samtidigt andas lyx och skandinavi­ska vidder. Vår längtan efter naturen har tagit oss långt inom mycket. Vi själva har fokuserat på Sverige och Skandinavi­en i första hand, men otroligt nog har produktern­a tokhyllats i vissa länder och vi har en ständig ström av förfrågnin­gar om export. Vad ligger bakom era framgångar?

– Vi överraskar och jag är fortfarand­e lika involverad och engagerad i produktutv­ecklingen och varje liten detalj. Det tror jag är det enklaste svaret, att ha en kärlek till det man gör och försöka göra det bästa för andra. Jag märker också att människor gillar vår less is more-filosofi – färre produkter som gör mer. Varför har skandinavi­sk och inte minst ekologisk hudvård blivit så populärt på senare år?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden