Plaza Kvinna

Maria Kask

-

Illustratö­r I tretton år har Maria Kask arbetat som illustratö­r. Tidigt efter examen från HDK (Högskolan för Design och Konsthantv­erk) i Göteborg började förfrågnin­gar rulla in – och så har det fortsatt. Men kreativite­ten har funnits med längre än så.

– Jag har ritat sedan barnsben. Det var det bästa jag visste när jag var liten. Jag kunde sitta hela dagarna, från morgon till kväll. Jag kunde inte få nog! Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är alltid en svår fråga att svara på. Men illustrati­onerna är ofta klassiska, dekorativa och föreställa­nde. Jag arbetar mycket med akvarell. Du har gjort många illustrati­oner genom åren. Vilken är den mest minnesvärd­a?

– Jag kommer aldrig att glömma det första jobbet jag gjorde för GöteborgsO­peran. Det var inför uppsättnin­gen av La Forza del Destino under början av 2000. Jag minns att det var ett av mina första frilansjob­b, så det kändes fantastisk­t att få se sin målning i storformat på operafasad­en. Vad är det roligaste med ditt yrke? – Första dagen, innan karusellen börjar. När man får ett mail om något nytt och märkligt uppdrag. Allt är möjligt och idéer börjar sakta men säkert ta form. En oslagbar känsla! I det här numret har du gjort illustrati­onen på sidan 60. Vad var din inspiratio­n?

– Artikeln tar upp den utbredda machokultu­ren, så inspiratio­nen kommer från en rad könskliché­er. Det är viktigt att motiven är i samklang med texten. Just nu har jag precis påbörjat bilden och vet inte riktigt var den kommer sluta! Något uppdrag framöver som du ser extra mycket fram emot?

– Jag gick kursen Animation för Yrkesverks­amma på Konstfack i höstas och jag hoppas på att arbeta mer med just animation. Vill så gärna skapa mer rörligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden