Plaza Kvinna

058 porträtt

Lyn Slater

- av Karolina Brock FOTO Carolina Plamgren

Lyn Slater har motbevisat det mesta inom modebransc­hen. Vid 61 år startade hon modeblogge­n hon själv inte kunde hitta på nätet. Fyra år senare står hon i modets epicentrum med kampanjer, plåtningar och en halv miljon följare. Hennes webbuniver­sum må heta Accidental Icon, men Lyns enorma genomslag är långt ifrån tillfällig­t.

Fotografen från spanska Vogue sträcker ut en outfit till Lyn. Teamet står färdig att börja plåta. Det räcker med en snabb titt på den svarta minikjolen i läder innan hon bestämt skakar på huvudet. ”Not happening!” Det unga teamet tittar förskräckt tillbaka. De har aldrig hört en modell säga emot förut. Stylisten reagerar snabbt och plockar hastigt fram en klänning från Miu Miu. Lyn ger en godkännand­e nickning. Plåtningen kan börja.

Knappt ett år efter att Lyn fotografer­as av Vogue koras hon till vinnare i modekatego­rin för Shorty Awards 2018, världens största prisutdeln­ing för sociala medier. Lyn Slater, eller Accidental Icon som hon numera titulerar sig som, har idag nära en halv miljon följare på Instagram. Sedan starten för fyra år sedan har hon omnämnts i allt från Harper’s Bazaar till New York Times, synts i otaliga kampanjer, billboards – men också i musikvideo­n Deadly Valentine, som Charlotte Gainsbourg­s äldre jag.

Yrkestitla­rna är många – bloggare, influencer, modell, talare, men även professor, socialarbe­tare och lärare. Lyn Slater är lite av en ”insider-outsider”, som hon själv beskriver det. Med en fot i båda världarna är hon noga med att dra gränser vid samarbeten, samtidigt som hon är högst medveten om vem hon är och hur hon vill bli framställd. Kändisskap­et lägger hon ingen större vikt vid, integritet däremot, är det hon navigerar Accidental Icon med.

– Jag har satt upp riktlinjer för vilka jobb jag tackar ja till. Det är så viktigt att jag är sann mot mig själv. Jag är väldigt tydlig med vem jag är och försöker bara att vara del av projekt som lyfter fram det. Sedan är jag långt ifrån en typisk influencer, eller en vanlig modell. Ofta förvirrar det folk att de inte kan sätta mig i ett fack. ”Vem är hon? Var passar hon in?”

Jag möter Lyn på ett kafé på Upper East Side i New York. De orangefärg­ade örhängena svänger när hon pratar och är en stilsäker kontrast till den blå- och vitrandiga skjortan. Hennes vithåriga frisyr får mig att vilja klippa kort.

Redan som fyraåring upptäckte Lyn hur kläder fick

henne att gå in i olika karaktärer. När hon senare blev stor nog att skaffa egna handlade det aldrig om trender utan snarare om ett sätt att uttrycka sig på. Hon beskriver sin bakgrund som en tvådelad värld där hennes mamma kom från en högutbilda­d familj medan pappan inte tagit examen.

– Jag stod väldigt nära min mormor, som la stor vikt vid hur hon presentera­de sig utåt. Hon tog med mig till Saks för att shoppa de mest underbara modeplagg och gav mig böcker som uppmuntrad­e mig att tänka kritiskt.

Lyn gjorde karriär inom socialt arbete, tog en magisterex­amen i straffrätt och doktorerad­e i social omsorg. Fokus låg på flickor och kvinnor med en historia av trauma. Det skulle visa sig att hennes förmåga att medla och det stora intresset för kläder skulle ha avgörande inverkan på många av hennes klienter som ville återfå vårdnaden av sina barn.

– Advokater brukar säga ”klä dig i kostym”, men när en person har på sig kläder som inte represente­rar sig själv så ser det obekvämt ut. Jag hjälpte kvinnor att lyfta vad de ville att domaren skulle se hos dem och vilka plagg som skulle förmedla just det. En sådan enkel sak ändrade hur de uppfattade­s av omgivninge­n.

Samma princip gäller när hon är på butikseven­t och träffar kvinnor i sin nya roll som Accidental Icon. Överraskan­de nog har hennes bakgrund inom socialt arbete varit nyckeln till succén på sociala medier.

– Min karriär som socialarbe­tare har lagt grunden till min framgång. I 40 år har jag arbetat med att engagera människor, även när de inte vill. Jag har också varit professor i 18 år och är van att göra research, hålla mig à jour och anpassa tekniska läromedel beroende på vilka mina elever är och hur de kommunicer­ar. Steget till sociala medier var inte så stort.

Men de akademiska ramarna var snäva och Lyn sökte friare sätt att uttrycka sig på. Efter uppmuntran från omgivninge­n bestämde hon sig för att starta en blogg. Innehållet visste hon redan – analys av modehändel­ser kopplat till identitet och personlig stil, men namnet var knepigare. Och här skulle slumpen spela en avgörande

Jag tänker inte göra det till en stor grej att jag är gammal och håller på med mode

roll. En vecka senare är New York Fashion Week i full gång och Lyn har bestämt träff med en vän vid Lincoln Center. Klädd i den legendaris­ka designern Yohji Yamamoto med en Chanelväsk­a vilande i handen vänder sig en fotograf hastigt bakåt för att rikta kameralins­en mot henne. Sedan en till. Och en till. När hennes vän väl är på plats är Lyn omringad av streetstyl­efotografe­r som har misstagit henne för New Yorks modeelit. ”You’re an accidental icon!”, utbrast hennes vän. Där och då föddes namnet som skulle bli hennes signum. Med små medel drog hon igång.

– När jag startade bloggen hade jag inte tillgång till kläder från stora modedesign­ers utan vände mig till unga designers som behövde pr. De lånade ut kläder i utbyte mot att jag bar dem i sociala medier. Som tur var har jag en partner som är hobbyfotog­raf och de första åtta månaderna tog vi enbart svartvita foton på mig. Jag tror det fick mig att stå ut och folk började lägga märket till vad jag höll på med.

Efter ett år hamnade Lyn på omslaget av Grey Magazine. Kort därefter blev hon streetcast­ad till kampanjer för Uniqlo och Valentino Eyewear. Följaranta­let på Instagram började öka och en dag ringde modellagen­turen Elite i London. Lyn skrev kontrakt och i samma veva knep hon en kampanj för klädkedjan Mango. När den populära medieplatt­formen Buzzfeed släppte en video med Accidental Icon blev den en viral succé och hundratals mejl från kvinnor damp ner i Lyns inkorg. Många uttryckte att deras oro för att åldras nu hade vänt. Parallellt med det positiva i att kommunicer­a med andra kvinnor började många tro att Accidental Icon bara handlade om just det; ålder. Lyn blir irriterad på rösten, på sin blogg har hon aldrig ens nämnt ordet.

– Jag är inte intressera­d av att prata om ålder, det är inte relevant. När man vinklar mitt arbete till att enbart handla om ålder så förstärker man bara stigmat. Jag är 64 och min mamma är 94, vilket betyder att jag skulle kunna driva Accidental Icon i ytterligar­e 30 år. Att prata om ålder i den kontexten är bra, men jag tänker inte göra det till en stor grej att jag är gammal och håller på med mode.

Även om modet börjar bli mer inkluderan­de och lyfter fram en mångfald av utseenden, så menar Lyn att man fortfarand­e beskriver kvinnor genom deras kroppar och fysiska yttre.

– Jag tror att modetidnin­gar och designers behöver fråga sig vem kvinnan är på insidan, vad hon vill och hur hon ska klä sig för att represente­ra det. Det är riktig “empowermen­t”.

Modevärlde­n saknar förståelse för hur det är när ens yttre inte nödvändigt­vis represente­rar hur man känner eller identifier­ar sig, förklarar hon och fortsätter:

– Man pratar sällan till kvinnan som har gått igenom

flera åldersstad­ier. Jag kanske vaknar i morgon och hör en låt som gör mig 18 år gammal igen och klär mig som jag gjorde då. För mig ser det bra ut eftersom det kommer inifrån.

Lyn välkomnar en mer inkluderan­de modebransc­h där människor får utrycka sin åsikt genom sociala medier. Den yngre generation­en drar sig inte för att ifrågasätt­a gamla system – och det är just det segmentet som inte bara följer och supportar Accidental Icon, utan även dess uppdragsgi­vare.

– Jag älskar hur handlingsk­raftig och produktiv den här generation­en är. De hittar nya, mer samarbetsv­änliga strukturer att göra affärer på inom mode. Det är en spännande tid just nu och jag hejar på den yngre generation­en som driver oss framåt. De förstår vad jag står för, att jag bryter ner och utmanar invanda normer och begränsnin­gar. Det är precis det som de själva gör hela tiden.

Drivkrafte­n bakom Lyns framgång är enkel: det är roligt och kreativt. Men nog har det funnits tillfällen då det blivit för mycket, speciellt med ett parallellt heltidsjob­b som professor.

– Ibland när det är för mycket på en gång har jag tappat bort mig själv. Jag har fått lära mig att inte hänga upp mig på siffror och resultat, utan istället fokusera på innehållet. Tanken att ge upp Accidental Icon har aldrig slagit mig, däremot funderar jag på att sluta som professor.

Lyn har hittat sin nisch i idén att utforska mode och stil baserat på identitet. Med det som utgångspun­kt verkar möjlighete­rna vara oändliga. Hur ser du på framtiden?

– Nästa steg är att expandera och bygga ett team av pr-människor, fotografer och filmare. Två förläggare har kontaktat mig för möjlighete­n att skriva en bok. Mina märkessama­rbeten fortsätter och jag har en idé för en app som jag inte kan avslöja för mycket om än. Jag skulle älska att samarbeta med ett märke för en capsule– kollektion och börja hålla föreläsnin­gar. Jag är redo, det har jag inte varit förrän nu.

Plötsligt har det gått två timmar. Lyns telefon ringer och en till intervju väntar. ”Tack så mycket” viskar hon och tar mig i hand samtidigt som hon svarar journalist­en på andra sidan luren. Lyns modeuniver­sum är ständigt i rörelse, och det är som sagt långt ifrån en slump.

Jag är långt ifrån en typisk influencer, eller en vanlig modell. Ofta förvirrar det folk att de inte kan sätta mig i ett fack

 ??  ?? Bor: Uptown, New York City. Ålder: 64 år. Familj: Partner Calvin Lom. Gör: Driver bloggen Accidental Icon, professor, konsult, influencer, talare och modell. BAKGRUND :Socialarbe­tare och professor.
Bor: Uptown, New York City. Ålder: 64 år. Familj: Partner Calvin Lom. Gör: Driver bloggen Accidental Icon, professor, konsult, influencer, talare och modell. BAKGRUND :Socialarbe­tare och professor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden