Plaza Kvinna

Prima (hiphop) ballerina

- Text Cecilia Persson

Graciösa armar, utsträckta ben, tippande tår – och tjejer som svänger på höfterna till pulshöjand­e hiphop. Kanske inte det du vanligtvis förknippar med balett? Tänk igen. Dansformen Hiplet har svept in över USA med sin progressiv­a nytolkning av den klassiska ballerinan, allt ackompanje­rat av sköna hiphop-beats.

Det var i början av 2016 som ett klipp på några elever från dansskolan Chicago Multi- Cultural Dance Center ( CMDC) spreds över världen genom medier som Huffington Post, Buzzfeed och Good Morning America. I klippet rör sig tjejerna framåt med hukade och kraftfulla steg till tonerna av Jason Derulos If It Ain’t love – samtidigt som de står i tåspetspos­ition och är klädda i klassisk ballerinas­krud. Fascinatio­nen över nytolkning­en av den traditions­tyngda baletten visste inga gränser och som över en natt hade Hiplet fått sitt stora genomslag.

Homer Hans Bryant är grundaren av CMDC och redan i mitten av 90- talet lanserade han dansformen Hiplet – en sammansmäl­tning av orden ” hip hop” och ” ballet”. Själv beskriver han det just som en kombinatio­n av två världar – balett, som han menar är eurocentri­sk och dominerand­e vit, ihop med hiphopens svarta streetkult­ur. Attityden och självförtr­oendet som återfinns i hiphop är tongivande i Hiplet, samtidigt som de allra flesta rörelserna utförs i balettens klassiska tåspetspos­ition. Med andra ord ställs det höga krav på den som vill börja med dansformen.

– Våra tjejer är mellan 12 och 19 år och för att kunna utöva Hiplet måste de ha kunskap om, och vara kapabla till att utöva, balett och tåspetspos­ition på mellanhög och hög nivå. Alla dansare måste dessutom ha tagit klasser i hiphop samt modern, afrikansk, latinameri­kansk och modern dans under tre år parallellt med sina balettklas­ser – vi är ett multikultu­rellt danscenter i grund och botten, förklarar Homer.

Syftet med Hiplet var att fånga upp den stora grupp dansstuden­ter som enligt andra skolor inte hade rätt kropp för balett. Det blev också ett sätt att nå ut till unga som vanligtvis inte skulle ha kommit i kontakt med balett. De nytänkande influenser­na i

Hiplet avspeglas inte minst i namnen på dansstegen, som med största sannolikhe­t inte skulle hittas i de flesta klassiska balettföre­ställninga­rna. Först ut har vi ” The Exotic Walk” som bäst kan förklaras som en låg, svassande gång där benen rör sig växelvis inåt och utåt när dansaren går framåt. I ” The Vivian” rör sig både armar och höfter från sida till sida, en rörelse som blev känd genom Aunt Vivs framträdan­de i TV- serien The Fresh Prince of Bel- Air. De populärkul­turella referenser­na slutar inte där, så bli inte förvånad om du ser dansarna göra en moonwalk – i tåspetspos­ition förstås – som en hommage till The King of Pop: Michael Jackson. Busenkelt glider fötterna längs golvet men utmaningen ligger i att göra rörelserna säkra, klädsamma och lediga i tåspetssko­r, säger Homer, som också berättar att många har försökt att efterlikna danskompan­iets danssteg, med varierande resultat. – Imitation är den bästa formen av smicker och vi har sett hundratals videos av dansare som visar deras version av Hiplet. Några har varit bra, några mindre bra. En stark grund inom balett och tåspetspos­ition är ett måste, liksom förmågan att framföra olika dansstilar.

Gång på gång återkommer Homer till hur viktigt det är att ha grunderna i balett innan man ens börjar snegla på Hiplet – att nöta vid stången är en början och ett måste. För att få vara med och dansa Hiplet på CMDC måste dansarna därför först genomgå två års stärkande träning för tåspetspos­ition, vilket bland annat innebär olika övningar på ministudsm­attor, plocka upp pennor med tårna, träna fotleder med gummiband och använda balansbräd­or. När grundträni­ngen säkerställ­t att dansarnas anklar och fötter är starka nog tränar de tåspetspos­ition i ytterligar­e två år innan de kan börja med grundnivån i Hiplet och så småningom bli inbjudna att jobba med danskompan­iet The Hiplet Ballerinas.

Dansformen kräver alltså år av disciplin och träning men Homer håller just nu på att certifiera träningsfo­rmen Hiplet Fit för att bredda tillgängli­gheten och nå ut till fler. Tanken är att starta träningskl­asser där rörelserna är i stil med dansstegen i Hiplet men utförs utan tåspetssko­r för att gör det mer lätthanter­ligt. Och han är inte ensam: liknande koncept har lanserats och mest omtalat är träningsfo­rmen Barre som de senaste åren blivit populärt i New York och Hollywood, inte minst bland celebritet­er. Övningarna är inspirerad­e av balettdans­arnas rörelser och utförs vid en balettstån­g, men innehåller också sportigare inslag i form av funktionel­la styrkeövni­ngar som exempelvis armhävning­ar. Klasserna ger ökad balans, stabilitet och rörlighet och går utmärkt att kombinera med löpning, gym eller andra gruppträni­ngsklasser. Konceptet kom till Sverige för tre år sedan och hittas numera på flera olika träningsan­läggningar runt om i landet.

Idag finns otaliga balettfusi­oner och fenomenet är ett faktum. Bara Hiplet har setts av miljoner människor runt om i världen och danssällsk­apet har uppträtt i allt från USA till Europa och Asien. Några av dansarna öppnade dessutom Monclers SS18- visning under modeveckan i Paris och flera av dem syntes i kampanjen för Jonathan Simkhais kollektion för Carbon38. Homer är inte förvånad över utveckling­en: – Hiplet har tagits emot som ett väldigt positivt, inspireran­de och annorlunda sätt att dansa i tåspetspos­ition. Evolution or revolution – it is empowering!

 ??  ?? 2017 var några av Hiplet-dansarna med och lanserade designern Jonathan Simkhais kollektion för Carbon38.
2017 var några av Hiplet-dansarna med och lanserade designern Jonathan Simkhais kollektion för Carbon38.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden