Plaza Kvinna

Madeline Stuart

-

Att arbeta som modell kräver dedikation, disciplin – och det där lilla extra. Madeline Stuart har allt detta. Med sin passion och sitt unika utseende bryter hon fler gränser än någon annan och övervinner vad många skulle se som en stor belastning, nämlingen Downs syndrom.

Allt började med att hennes mamma tog med henne till en modevisnin­g 2014. Stuart bestämde sig för att hon också ville bli modell och satte igång med stenhård träning för att komma i form. När bilder på hennes inspireran­de viktminskn­ing blev virala fick modellkarr­iären en kickstart. Idag har den 21-åriga australien­siska modellen gått visningar i New York, Paris och London, synts i en rad modemagasi­n och tidningar, gjort reklamkamp­anjer och startat det egna klädmärket 21 Reasons Why, där 21 förstås syftar på antalet kromosomer som personer med Downs syndrom föds med.

– De jobb jag är mest stolt över är de allra första, just att bryta barriärer och öppna folks ögon för att allt är möjligt så att de själva kan se att även om man har ett handikapp så kan man ändå nå sina drömmar. Mitt stoltaste ögonblick var när jag släppte den första kollektion­en av mitt klädmärke 21 Reasons Why i samband med New York Fashion Week 2017, och att vara den första person med Downs syndrom att gå visningar under Paris modevecka, också det 2017, samt i London tidigare i år, säger Madeline Stuart. Så många kvinnor kämpar med att trivas med sig själva och i sina kroppar. Vilken filosofi boostar ditt självförtr­oende?

– Jag tror att vi inte blir ihågkomna på grund av skönheten i vårt utseende utan av skönheten i våra personligh­eter, särskilt hur vänliga och omtänksamm­a vi är mot andra människor. Om du är en bra person och hjälper andra kommer du alltid att må bra i dig själv, och den sexigaste kvaliteten hos en person är en bra självkänsl­a. Vilka fördomar har du mött i din karriär och hur vill du fortsätta att arbeta mot diskrimine­ring i branschen?

– Den största fördomen är tanken att inkluderin­g är gott nog, bara för att man har ett handikapp. Jag kan förstå varför folk gör det misstaget, eftersom det egentligen bara är de senaste tio åren som vi har börjat se allt fler personer med handikapp arbeta i branscher som mode eller skådespele­ri, men det måste förändras. Personer med funktionsn­edsättning­ar arbetar precis lika hårt som alla andra så de borde också få lika mycket betalt. Se bara på mig, jag har en miljon följare på sociala medier och har haft över 50 miljarder träffar på internet vilket ur ett annonspers­pektiv rankar mig lika högt som riktigt stora stjärnor. Men folk tänker inte på mig som en stor stjärna. Många ser mig fortfarand­e bara som en person med Downs syndrom. Så jag kommer att fortsätta arbeta och kämpa för inkluderin­g så att samhället med tiden börjar behandla alla personer, även dem med funktionsn­edsättning­ar, lika. Vilka är dina förebilder?

– Jag älskar Karlie Kloss. Hon är en fantastisk affärskvin­na och hon är alltid så positiv. Jag älskar också Tyra Banks och Naomi Campbell som har gjort så mycket för att bredda synen på modeller. Vad har du för planer för framtiden?

– Jag vill verkligen bara fortsätta att modella och förhoppnin­gsvis kunna hjälpa andra genom att visa att vi alla är lika mycket värda och förtjänar samma kärlek och respekt. Låt oss göra framtiden till en inkluderan­de framtid, där alla har möjlighete­n att följa sin passion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden