Plaza Kvinna

Maria Roswall

-

journalist

Att få inblick i människors liv och tankar är det bästa med journalist­yrket menar Maria Roswall. Efter 20 år i branschen har hon rest världen över för att dokumenter­a, skriva och berätta.

– Jag märkte tidigt att jag tyckte om att prata med människor. Jag är frågvis och på riktigt intressera­d. Tanken på att få komma ut i världen och följa intressant­a personer gjorde att journalist­livet lockade lite extra. I det här numret skriver du om pr-drottninge­n Rossana Mariano. Vad tar du med dig från ert samtal?

– Förutom att hon är otroligt vacker minns jag hennes härliga energi och positivism! Jag blev så inspirerad av hennes radhus. Hur hon med så få medel lyckats få alla rum hemtrevlig­a, bekväma och snygga. Många hem har den där ängsliga inredninge­n där Barcelonas­tolen står där den ska, Carl Hansen & Son-stolarna runt matbordet likaså. Det är skönt att komma hem till en person som skapar sin egen hemtrevnad. Självsäker­t. Vem drömmer du om att intervjua?

– Trump skulle vara en utmaning. Vilken intervju är din mest minnesvärd­a?

– Jag var nere i Kambodja i några veckor och gjorde reportage om svenskar som lämnat sina liv i Sverige och flyttat för att hjälpa hemlösa gatubarn. Det var otroligt starkt. Mina möten i Kambodja kommer alltid att sitta kvar i minnesbank­en. Tips till den som vill bli journalist?

– Skriv i alla kanaler du kan, visa upp dig och sök många jobb. Studier är bra för att lära sig research och redskap men idag tror jag att mycket hänger på att få in en fot och visa att man är en orädd, kaxig och duktig arbetsmyra som kan arbeta i alla sociala och digitala kanaler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden