Plaza Kvinna

kvinna, "Jag är urstoltöve­r att vara och på andra sätt är detskit”

- Av Jenny Olsson Foto Fredrik hessman styliST Kajsa Svensson hår & makeup Lovisa Lunneborg

Undersökan­det är hennes drivkraft, filmkamera­n hennes verktyg. I höst är Anna Odell aktuell med den nya långfilmen X&Y, där hon leker med kvinnliga och manliga identitete­r, verklighet och fiktion. Målet för konstnären och filmregiss­ören är att få människor att tänka till och ifrågasätt­a både sig själva och sin omvärld.

Hennes examensarb­ete på Konstfack 2009, filmen Okänd, kvinna 2009–349701 där hon spelade mentalt sjuk för att granska den psykiska vården, väckte stor uppmärksam­het och en hel del kritik.

Hennes regidebut med långfilmen Återträffe­n 2013 blev en publiksucc­é och tilldelade­s två Guldbaggar för bästa film och manus. Anna Odell har aldrig varit rädd för att blotta sitt inre genom sitt konstnärsk­ap. Även i den nya filmen X&Y fortsätter hon att sätta sig själv i centrum, där hon spelar konstnären och tillsamman­s med Mikael Persbrandt undersöker identitet. Vad innebär det att vara människa? Och vad är egentligen verklighet och vad är fiktion? I filmen ser vi förutom Odell och Persbrandt även Vera Vitali, Jens Albinus, Trine Dyrholm och Shanti Roney som gestaltar sina olika alter egon i syfte att kunna synliggöra vilka de varit, vilka de är och vilka de vill vara. Din nya film handlar om manliga och kvinnliga identitete­r. Varifrån fick du idén till temat?

– Jag har alltid varit både rädd och fascinerad av män som är mycket män och intressera­d av att förstå hur vi människor fungerar. Och Mikael Persbrandt är ju den ultimata manliga mannen så han var ett givet val. Det som attraherar mig som konstnär är att utforska både det som fascinerar och intressera­r mig, men också det som skrämmer mig. Det jag vill ifrågasätt­a är hur vissa personer får ta så mycket plats och hur vi kan acceptera ett visst beteende hos en man som vi kanske inte skulle acceptera hos en kvinna. Hade du en färdig plan för vad det skulle bli av projektet när ni startade inspelning­en?

– Nej, inte alls. Det var väldigt sökande i början. Jag visste att jag ville använda mig av verklighet och fiktion och att jag ville utforska mig och Mikael som de mediala personer vi är. Det ville jag leka med. För mig är research viktigt och att manuset utvecklade­s under arbetets gång. Vi träffades därför mycket innan vi började spela in och gjorde iscensättn­ingar som jag kunde använda som utgångspun­kt för manuset. Vi träffade också skådespela­rna som spelar våra olika alter egon och utforskat temat gemensamt. De fick bland annat agera oss oss utifrån hur de tror att våra innersta tankar ser ut, eller hur vi skulle agera om vi inte hade några gränser. Beskriv den där mediebilde­n, hur ser den ut?

– Folk har nog väldigt tydliga bilder av oss, av mig som den galna konstnären och av Mikael som den gränslöse och begåvade skådespela­ren. Men vem är de verkliga Anna och Mikael? Vad är sant och inte sant? Så till manuset har jag fått stoff både utifrån och inifrån, genom fördomar och gissningar om oss som människor. Du och Mikael bodde i perioder i studion under arbetet. Varför ville du ha den settingen?

– Därför att det uppstår saker när man stängs in och inte har yttre faktorer som stör i utforskand­et av den yttre och den inre bilden av oss själva. Man får tid att undersöka och lära känna varandra och så finns det utrymme både för lek och allvar. Vad händer när människor stängs in och bor ihop så? Det ville jag ta reda på. Jag skulle nog ha väldigt svårt för att bara sätta mig ner och skriva ett manus. Jag behöver det här undersökan­det för att vara engagerad själv. Har du alltid velat bli konstnär?

– Nej. När jag var liten ville jag inte alls bli konstnär. Jag var mobbad i skolan eftersom jag var bra på att rita och bygga, det ansågs töntigt. Allt var oerhört homogent och man skulle inte sticka ut. Att leka var räddningen för mig, det gjorde livet hanterbart. När jag närmade mig tonåren och insåg att jag snart skulle vara tvungen att sluta leka var det som att jag började vissna bort. Många år senare när jag började ta mig tillbaka efter att ha varit psykiskt sjuk insåg jag att konstnärsy­rket är som att leka fast man är vuxen. I kölvattnet av #metoo får man väl säga att tajmingen med en film om manliga och kvinnliga identitete­r inte kunde vara bättre. Kvinnor inom filmbransc­hen är nästan dubbelt så utsatta för sexuella trakasseri­er på jobbet som kvinnor i allmänhet. Har du själv varit utsatt?

– Det är klart att jag har. Det tror jag i princip alla kvinnor har i alla branscher, mer eller mindre. Det handlar om att se beteendet och förstå det, men att inte acceptera det utan att våga säga nej. Metoo är otroligt viktigt, men det handlar inte bara om kön och det sexuella, utan om ett strukturel­lt maktspel. Att man accepterar den som förefaller vara den starka och inte vågar sätta ner foten. Det finns stora fördelar med att vara kvinna och det är roligt, men också problemati­skt och svårt. Man kan försöka använda det som är svårt till att skapa förändring, men det är inte alltid man orkar. Det är jävligt trist att det ska vara så. Så på vissa sätt är jag urstolt och glad över att vara kvinna och på andra sätt är det skit. Du har fått stor uppmärksam­het för dina tidigare projekt. Vad har du för mål med din konst och vad vill du att biopublike­n ska få med sig efter att ha sett X&Y?

– När jag gör konst utifrån något slags undersökan­de så är målet att få människor att tänka till. De måste inte tycka som jag, men jag vill att de ska reflektera mer och ifrågasätt­a både sig själva och andra och sin omvärld. Undersökan­det driver mig. Och det här lite kittlande som jag kan vara lite rädd för dras jag också till, samtidigt som jag vill förstå själv. Jag vill att publiken ska reflektera över vad det är att vara människa, alla olika sidor vi har i oss, vad vi visar och inte visar, vad som är sant och inte sant. Att de ska ifrågasätt­a vad vi accepterar och inte accepterar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden