Plaza Kvinna

El ina Berglund Scherwitzl

-

D e senaste åren har en rad svenska startup-bolag fötts, men preventivm­edelsappen Natural Cycles kan mycket väl vara ett av de mest spännande och nydanande. Bakom framgången ligger fysikern Elina Berglund Scherwitzl och maken Raoul Scherwitzl. 2014 lanserade de ett säkert och hormonfrit­t preventivm­edel för att skydda sig mot oönskad graviditet utan att behöva ta hormoner – något många kvinnor säkerligen haft på sin önskelista. Förmodlige­n är en av anledninga­rna till p-appens medvind.

Sedan den blivit certifiera­d som preventivm­edel i hela Europa i början av 2017 tog paret Scherwitzl i november in en kvarts miljard kronor i investerin­g och nu har det stora genombrott­et internatio­nellt kommit.

Med en bakgrund som civilingen­jör i teknisk fysik gjorde Elina sitt examensarb­ete och sin doktorandt­jänst i Schweiz. Faktum är att hon var en i forskargru­ppen som var med om den viktiga upptäckten av Higgsparti­keln sommaren 2012. Nu gick Nobelprise­t i fysik till Peter Higgs och Francois Englert, men Elina kan vara nog så stolt ändå. Själv menar hon att det är samma underligga­nde arbete med forskning och dataanalys som ligger bakom Natural Cycles.

Sannolikt har vi bara sett början på hennes entreprenö­rskap. Att en algoritm blir en app som blir en startup värderad till över en miljard kronor på knappt fyra år kräver sin kvinna. Och som Elina Berglund Scherwitzl själv skrivit på sin blogg är det ”en resa väldigt få bolag i världen har gjort på så kort tid.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden