Plaza Kvinna

DESIGN DEBUT FÖR IT-MODELL

- AV Cecilia Persson FOTO Bryant Eslava ©

Det finns en första gång för allt – fråga bara den internatio­nella toppmodell­en Kaia Gerber. I höst släpps hennes första designsama­rbete någonsin, och det är inte med vem som helst, utan med designlege­nden Karl Lagerfeld. Tillsamman­s har de tagit fram plagg, accessoare­r och skor för hans berömda märke som 17-åringen fått sätta sin prägel på. Och trots att Kaia växt upp med en supermodel­l, mamman Cindy Crawford, var det ett stort ögonblick när hon mötte designern.

– Första gången jag träffade Karl var på en klädprovni­ng förra året. Jag visste inte att han skulle vara där och blev chockad över att se honom, men han var så trevlig och ända sedan dess har jag älskat att jobba med honom. Bara några månader senare frågade hans team om jag ville göra ett samarbete och jag blev så ärad över att de ville jobba med mig och att Karl såg något i mig. Tack vare honom har jag lärt mig att följa min instinkt och hur man kan uttrycka sig själv med hjälp av kläder och vara kreativ. Jag har alltid tyckt att han är ett geni, så det är fantastisk­t att han visat mig en del av sitt hantverk. Hur mycket kreativ frihet har du haft i arbetet med Karl Lagerfeld x Kaia?

– Mycket mer än jag trodde! Jag är superung och har aldrig gjort något sådant här innan, så jag trodde att de kollar på ens stil och skapar kläderna utifrån det. Men vi har haft så många möten och jag har fått tycka till om allt från material till design. Jag har alltid gillat design och funderat på att ge mig in på det, men trodde aldrig att jag skulle få göra det redan i den här åldern. Karl är antagligen en av de bästa personerna man kan ha som mentor, om inte den bästa. Nu är design min senaste besatthet – varje gång jag ser kläder funderar jag över hur man har skapat det och vilket material man använt. Hur skulle du beskriva plaggen i kollektion­en?

– Jag ville att kollektion­en skulle passa flera olika typer av personer. För min egen del känner jag att min stil förändras varje dag beroende på mitt humör, så jag ville att kollektion­en skulle avspegla det genom att man kan klä upp eller ned plaggen eller bära dem i oväntade kombinatio­ner. Du reser mycket. Vad packar du alltid ner?

– Jag gillar att resa lätt och vet aldrig vart jag ska, så jag är redo för allt med en snygg bomberjack­a, en vit t-shirt och ett bra par svarta byxor. Överlag brukar jag hitta ett plagg jag verkligen gillar och köpa tio versioner av det, eftersom jag återanvänd­er saker hela tiden. Jag har många basplagg, precis som i Karl Lagerfeld x Kaia-kollektion­en; en skinnjacka, snygga blazers och svarta klänningar. Hur ser du på självförtr­oende och att känna sig självsäker?

– Jag tror inte att självförtr­oende har något att göra med hur andra ser på en, utan att det till hundra procent handlar om hur du ser på dig själv. Om du är nöjd med vem du är som person, och särskilt på insidan, då har du allt självförtr­oende du behöver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden