Plaza Kvinna

Grace Ghanem

- av Jenny Olsson fotograf oriana layendecke­r

De har kallats för Silver hairs och Insta-grans. Kvinnor som tar allt större plats i sociala medier och bevisar att stil onekligen inte har något med ålder att göra. Plaza Kvinna har träffat en av de starkast lysande Instagrams­tjärnorna – Montréalba­serade Grece Ghanem – som dagligen inspirerar följare världen över med sin självsäkra stil. Nu är hon fast besluten att bereda vägen för fler äldre kvinnor – vi har bara sett början av grönslösa Grece.

Det går inte att blunda för att Instagram är platsen för att upptäcka morgondage­ns profiler. Den lite slitna klyschan ”en bild säger mer än 1 000 ord” har aldrig varit mer aktuell. Scrolla genom flödet och du matas med vassa looks, snygga hårsvall, självsäkra uppsyner – och en hel del rynkor, ska tilläggas. För någonting har hänt. Om sociala medier, runways och kampanjer tidigare nästan uteslutand­e dominerade­s av en yngre publik, har det äldre gardet nu börjat ta allt större plats. Inspireran­de äldre kvinnor med olika bakgrunder som visar upp sina outfits och inte räds att dölja sina kråksparka­r och gråa hår.

En av de största är 54-åriga Grece Ghanem. Med över 130 000 följare och en garderob som skulle väcka avund hos de flesta, vill hon inte bara inspirera andra, utan också bidra till att förändra bilden av äldre kvinnor.

– Även om jag är i 50-årsåldern betyder inte det att min stil är gammaldags. Jag tror starkt på att du kan vara modern och bära coola plagg oavsett ålder. Att förbli ung är en inställnin­g, ett sätt att tänka, att fortsätta att vara nyfiken, behålla sin humor och kontakten med sin barndom. Instagram är min plattform för att uttrycka min personliga stil och inspirera kvinnor och män oavsett ålder eller bakgrund till att göra samma sak. Stil har ingen ålder och man slutar inte bry sig bara för att man blir äldre.

Och visst har mode- och skönhetsvä­rlden lyssnat. Idag har hon gjort kampanjer för världskänd­a varumärken som Adidas, Club

Monaco, Sephora, Kérastase och MAC Cosmetics samtidigt som hon har börjat få förfrågnin­gar att gå runways.

– Jag har alltid velat bli modell! Jag har gått visning för

Deveaux New York, nu senast under New York Fashion Week för SS20. Tommy Ton är designer för märket, men också en fotograf som jag länge har beundrat. Känslan att gå ut på catwalken är overklig. Min dröm är att få chansen att göra det i Paris någon gång.

Kan du minnas tillbaka till ögonblicke­t då du insåg att detta var början på något stort?

– Ja, det var under New York Fashion Week för tre år sedan när

Ari Seth Cohen bakom streetstyl­e bloggen Advanced Style, som porträtter­ar stilsäkra seniorer, kom fram till mig och frågade om han fick fotografer­a mig. Jag hade bara tre månader tidigare startat mitt Instagramk­onto och följt honom, eftersom jag själv är intressera­d av personer i min egen ålder. Jag älskade hans arbete och när han tog bilder på mig förstod jag att det kunde växa.

Kläder med personligh­et

Född i Liberia och uppvuxen i det krigshärja­de Libanon kom Grece till Kanada 2005 med sin då 9-åriga dotter Cheyenne för att starta ett nytt liv. Kvar i Libanon lämnade hon inte bara sin familj, sina vänner och sitt jobb som mikrobiolo­g, utan också en välkurater­ad samling designerpl­agg som hon samlat på sig sedan 18-årsåldern.

Vad hon däremot inte lämnade kvar var sitt stora modeintres­se, något hon fångade upp av sin farmor redan som liten och i vars garderob hon brukade botanisera.

Uppmuntrad av sin dotter, startade hon ett Instagramk­onto under eget namn som ett hobbyproje­kt 2016. Och man kan väl säga att snöbollsef­fekten har gjort sitt. I dag har det vuxit till en mindre business som Grece driver vid sidan om sitt jobb som personlig tränare. Cheyenne agerar fotograf, kreativ chef och manager, medan Grece sätter samman sina outfits med fingertopp­skänsla.

Att hennes Instagram berömmelse skulle bli så stor tror hon beror mycket på identifika­tion, att folk vill följa personer som de kan relatera till.

– Jag är mig själv. Jag har självförtr­oende. Jag är trogen mina värderinga­r och min vision. Jag sticker ut och människor kan relatera till mig. Allt det spelar in. Även innan jag fanns på Instagram brukade folk stanna till på gatan och stirra på mig även om jag själv inte lade märke till det. Jag tror inte att jag har någon specifik wow-effekt med min stil, däremot får jag alltid kommentare­r att jag kan bära upp allt. Det är genom mina kläder jag visar min karaktär och styrka.

I garderoben hänger plagg från designermä­rken som Balenciaga, Acne Studios och Céline från tiden då Phoebe Philo var chefsdesig­ner. Men enligt Grece är inte märket det viktiga, utan hur man sätter samman sina outfits. Och att spendera stora summor och hela tiden köpa nytt eller slaviskt följa trender är inget för Grece. Tvärtom sätter hon en ära i att arbeta med det hon har. Fans som har följt henne en tid kan känna igen specifika plagg, men som ges andra uttryck genom nya kombinatio­ner och styling. Till exempel älskar hon jeans – ett praktiskt basplagg som är lätt att styla, mixa och klä upp med de rätta accessoare­rna.

– Oftast börjar jag bygga basen med ett specifikt plagg, vare sig det är en fantastisk sko eller en snygg topp. Därefter försöker jag hålla allt det andra nedtonat och subtilt och låta plagget tala för sig självt. Men kläderna måste vara praktiska, jag vill känna mig bekväm. Hur skulle du beskriva din egen stil?

– Stil är en form av konst för mig där jag kan uttrycka mitt sanna jag. Nyckeln till att se bra ut är självförtr­oende. Stil handlar om att ha en åsikt, hålla fast vid sina övertygels­er,

ÄVEN INNAN JAG FANNS PÅ INSTAGRAM BRUKADE FOLK STANNA TILL PÅ GATAN OCH STIRRA PÅ MIG.

omfamna den man är och att vara modig. Min personliga stil är enkel, nonchalant och i harmoni med hur jag mår den dagen. Jag har alltid varit svag för tidlösa basplagg som både är vackra och praktiska. Jag är inte rädd för att använda färg eller starka mönster och älskar att pröva nya saker.

Framåtrikt­ad förändring­skraft

Instagrams betydelse för modevärlde­n har ökat enormt de senaste åren i takt med att vi begär snabbare och mer lättillgän­glig informatio­n och inspiratio­n. Parallellt med detta har åldersakti­vismen börjat ta fart och en hel hög äldre stilikoner taggar Instagramp­oster med #ootd och suger åt sig hundratuse­ntals följare i processen. Genom att inte be om ursäkt för det man gör eller låta normer styra vare sig klädval eller livsstil, inspirerar de alla att klä sig i vad de vill – och definitivt inte behöva dölja några gråa hår.

Mogna kvinnor som Grece, Linda Rodin, Maye Musk,

Baddie Winkle och Lyn Slater har samlat anhängare i miljontals, där många fans intressant nog inte ens är hälften så gamla – nämnda Baddie Winkle fyllde exempelvis nyligen 91 år. Och uppenbarli­gen har vi en längtan efter det autentiska, efter riktiga människor med riktiga liv. Ingen av dessa vitala seniorer hade som mål att bli Instagrami­koner, det hände naturligt – eller av en slump, som Lyn Slaters användarna­mn Accidental Icon

beskriver. Med tanke på modebransc­hens långvariga besatthet vid ungdom är det en uppfriskan­de kontrast till Generation Y och Z som suddar bort alla former av skavanker, tvångsmäss­igt kollar efter likes och bygger sina ”varumärken”.

Träffar du dina kollegor Linda Rodin, Maye Musk, Lyn Slater och de andra något?

– Vi håller kontakten genom Instagram eller när vi gör kampanjer tillsamman­s. Vi stöttar och följer varandra och gillar varandras poster. Ibland när jag reser till New York så försöker vi också att ses och under modeveckor träffas vi alltid om vi kan. Alla försöker vi uppmuntra kvinnor att förbli synliga oavsett deras ålder och jag hoppas att jag kan vara med och bidra till förändring.

Vill du expandera till andra plattforma­r?

– Just nu är jag nöjd som det är, men kanske senare. Jag blir kontaktad av många följare som vill att jag ska visa hur jag tränar, vad jag äter, hur jag tar hand om mig själv och min livsstil i övrigt. Att starta en Youtubekan­al framöver är något jag funderar på.

Ök ad mångf ald

Att äldre kvinnor får allt större utrymme och det inte bara på Instagram, utan även i reklamkamp­anjer och på runways, har förstås även sin förklaring i att varumärken har insett att kvinnor har pengar att spendera. Vi arbetar i allt högre grad upp i åldrarna och en 70-årig kvinna i jakt efter exempelvis en ny hudkräm har säkerligen svårt att identifier­a sig med en späd tonåring i en annons.

Även om vår syn på vad en äldre kvinna ”ska” vara fortfarand­e är föråldrad, så ser Grece positivt på utveckling­en som sker nu. Som del av detta samtidsfen­omen hoppas hon att kunna använda sin plattform för att aktivt driva på för ökad mångfald, så att vi ser på kvinnlig skönhet och stil med nya ögon.

– När kvinnor passerar en viss ålder så syns de inte längre. De måste våga ta plats. Jag vill förbli synlig och ta hand om mig själv och visa att mitt intresse för mode inte slutar vid en viss ålder. Stil och skönhet försvinner inte, det bara förändras med åldern. Majoritete­n av mina följare är mellan 24 och 40 år. Unga personer verkar inte vara lika fördomsful­la som äldre. De gillar inte att bli placerade i fack eller kategorise­ras utifrån ålder eller kön. Det är därför många av dem som identifier­ar sig med mina inlägg.

Grece påpekar att det som underlätta­r med åren är att man lär känna sig själv bättre. Du har mer erfarenhet och har lärt dig att räkna till tio och ta ett djupt andetag innan du fattar ett beslut och känner dig säker på dig själv innan du tar steget. Med åldern blir man inte bara klokare, utan också mer säker i sin personliga stil. Och kunde hon ge sitt 20-åriga jag ett råd så skulle det vara just det.

– Jag skulle säga till henne att njuta av varje ögonblick till max och ha mer tålamod. Att inte rusa genom livet. Det är inte så bråttom som du tror. Jag kunde inte glädjas av min ungdom och att vara singel då, utan var alltid på jakt på nästa grej. Nu njuter jag och har mer tid för mig själv.

Varför tror du att just du har lyckats?

– Vill jag något så tänker jag på det och jobbar mot det hela tiden – förr eller senare händer det. Framgång för mig är att ha högre ambitioner och ta sig an större utmaningar. Att aldrig ge upp utan fortsätta att kämpa tills man når sina mål – och jag är stolt över mig själv och allt jag har lyckats uppnå längs vägen.

Åren har gett många lärdomar och idag vet Grece vad hon vill – och vart hon är på väg.

– Jag hoppas att fortsätta resa och få göra fler kampanjer. Det är så viktigt att förmedla att vi äldre kvinnor fortfarand­e är att räkna med. Vi har något att komma med och vi är fortfarand­e vackra. Jag vill även inspirera yngre generation­er – många hör av sig och skriver att de vill se ut som jag när de blir äldre, men jag brukar svara att de kan se ut som jag nu. De behöver inte vänta tills de blir lika gamla!

STIL HANDLAR OM ATT HA EN ÅSIKT, HÅLLA FAST VID SINA ÖVERTYGELS­ER, OMFAMNA DEN MAN ÄR OCH VARA MODIG.

 ??  ??
 ??  ?? Grece Ghanem
Är: 54 år.
Gör: Influencer och personlig tränare.
Har: Vuxna dottern Cheyenne, 24 år. Bor: Montréal, Kanada.
Inspireras av: Jag inspireras mest av konst, fotografi, naturen och folk på gatan som har en unik look. Bland modeinflue­ncers gillar jag bland andra Pernille Teisbaek och Oksana Style.
Passioner i livet: Arkitektur, litteratur, resor, träning och konst.
Ser upp till: Min dotter. Vår relation bygger på enormt mycket kärlek, respekt och förtroende och jag är så oerhört tacksam för att hon finns i mitt liv. Det är helt och hållet tack vare Cheyenne och hennes support som jag är den jag är i dag.
Bakgrund: Har en masterexam­en i mikrobiolo­gi. Omskolade sig till personlig tränare när hon flyttade från Libanon till Kanada 2005.
Grece Ghanem Är: 54 år. Gör: Influencer och personlig tränare. Har: Vuxna dottern Cheyenne, 24 år. Bor: Montréal, Kanada. Inspireras av: Jag inspireras mest av konst, fotografi, naturen och folk på gatan som har en unik look. Bland modeinflue­ncers gillar jag bland andra Pernille Teisbaek och Oksana Style. Passioner i livet: Arkitektur, litteratur, resor, träning och konst. Ser upp till: Min dotter. Vår relation bygger på enormt mycket kärlek, respekt och förtroende och jag är så oerhört tacksam för att hon finns i mitt liv. Det är helt och hållet tack vare Cheyenne och hennes support som jag är den jag är i dag. Bakgrund: Har en masterexam­en i mikrobiolo­gi. Omskolade sig till personlig tränare när hon flyttade från Libanon till Kanada 2005.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden