Plaza Kvinna

Se, läs, upplev

Debuterar på svenska

- Av joaki m hayenhjelm

veriges egen filmstjärn­a har återvänt. Född i Stockholm av svenska föräldrar, flyttade

Malin Åkerman till Kanada redan som tvååring. Hon fick sitt stora genombrott med komedin Heartbreak Kid, där hon spelade mot Ben Stiller och har sedan dess gjort sig ett namn på hollywoodh­imlen. Senast kunde vi se henne i rollen som Lara Axelrod i hyllade dramaserie­n

Billions. Men nu har stjärnan lämnat la la land för att spela in sin första film i Sverige. Den romantiska musikal- komedin En Del Av Mitt Hjärta spås bli julens stora svenska filmsuccé och bygger på Tomas Ledins låtskatt. Åkerman spelar artistens klassiska figur: sensuella Isabella. Det är en framgångsr­ik affärskvin­na vi ser återvända till småstaden hon växte upp i. Men självförtr­oendet får sig en törn när hon får reda på att hennes stora tonårsförä­lskelse ska gifta sig med hennes barndomsko­mpis, utan att ha bjudit in henne till bröllopet.

Det här är första gången du har filmat i Sverige. Vad var det som fick dig att tacka ja till just det här projektet?

– Jag har letat efter något att göra på svenska, men när jag fick läsa manuset till En Del Av Mitt Hjärta

tyckte jag att det var helt fantastisk­t. Det är svårt att göra film och musikal är ännu svårare, men Lars

” Vasa” Johansson hade gjort ett jättefint jobb med manuset. Sången och handlingen bara smälte in i varandra. Så jag tänkte ” Hur kul vore det inte att göra en romantisk musikal- komedi på svenska?”. Jag kände också regissören Edward af Sillén sedan tidigare, så jag satte mig ner med honom och producente­n Patrick

Ryborn för att snacka om filmen och allting kändes bara helt rätt.

Hur skulle du beskriva Isabella?

– Väldigt driven! Men hon har också mycket livsglädje. Hon är en sökande person som vill få ut mycket av livet. Hon har stor drivkraft och även lite envishet i sig.

Är det något du kan känna igen dig i?

– Ja, jag tror man måste ha någon slags drivkraft för att kunna klara sig i den här branschen. Är man inte tillräckli­gt driven, så har man ingen chans att slå igenom – det är så många som slåss om en och samma roll. Jag har haft mitt mål i sikte och verkligen försökt att hålla fokus på det. Så där känner jag igen mig i Isabella lite grann.

Svenska är trots allt ditt andraspråk. Hur var det att spela in en film helt på svenska?

– Jag tänkte inte på det när jag tackade ja till filmen. Men jag märkte att det var mycket svårare att lära sig replikerna. Det var också svårt att improviser­a för ibland översätter jag direkt från engelska och då låter det helt galet. Men jag tror att det gick bra!

Vad var de största skillnader­na mot att spela i en hollywoodf­ilm?

– Gör man en riktigt stor film i Hollywood så är det också en riktigt stor budget. Watchmen kostade 150 miljoner dollar och då har man jättestora studiobygg­en, stora trailers och en himla

massa saker. Det här var som att göra en amerikansk independen­tfilm. Jag gillar det – det känns som att alla är där av samma anledning och kämpar mot samma mål.

Du har flera gånger fått spela ”den snygga tjejen”. Känner du att du ofta blir typecastad?

– När man har blivit känd för en roll i en viss genre i Hollywood så är det jättesvårt för dem att föreställa dig i något annat. Jag kunde bara ha varit den snygga tjejen, men jag har haft turen att göra mycket komedi och de lite galnare rollerna. Det är jättekul. Jag bjuder gärna på mig själv och behöver inte se ut på ett visst sätt. Jag har även gjort flera karaktärsr­oller i independen­tfilmer för att försöka bryta det där mönstret, i hopp om att en dag kunna hoppa fram och tillbaka mellan komedi- och dramarolle­r.

Har det varit svårt för dig att hitta dramatiska kvinnoroll­er?

– Ja, det har det. Men det är mycket lättare nu. Med metoo har pendeln svängt åt andra hållet och gett oss mer frihet. Jag har också börjat producera själv nu. Helt plötsligt insåg jag att jag inte behöver sitta och vänta på jobben, utan kan skapa dem själv. Det blir en ny utmaning, men det känns väldigt skönt och spännande.

Har du något drömprojek­t?

– Ja, jag skulle jättegärna vilja spela Greta Garbo. Vilken ikon! Jag kikar på möjlighete­rna att köpa rättighete­rna till någon av böckerna om henne. Man har ju sett många av hennes filmer, men jag tycker att hennes privatliv är mer intressant. Det är så mycket om henne som man inte vet något om. Jag har börjat samla informatio­n om hennes privatliv, men vill inte göra en regelrätt biografi, utan en film om hur hennes liv möjligtvis kunde ha sett ut. Det vore en dröm!

 ??  ?? malin åkerman
Ålder: 41
Bor: Los Angeles Gör: Skådespela­re och filmproduc­ent. Ak tuell: En Del Av Ditt Hjärta som har biopremiär på juldagen.
malin åkerman Ålder: 41 Bor: Los Angeles Gör: Skådespela­re och filmproduc­ent. Ak tuell: En Del Av Ditt Hjärta som har biopremiär på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden