Plaza Kvinna

Vi testar gnistrande ögonskuggo­r

-

Det är inte svårt att charmas av Zürichs flotta liv. Stadens hjärta binds samman av en oändlig mängd spårvagnar som tar dig mellan berg och sjö, imponerand­e konstmusee­r, exklusiva shoppingst­råk och flerstjärn­iga krogar. Toppa det med världens finaste choklad och du kommer aldrig att vilja åka hem igen.

BO Th e Dolder Grand

Efter en härlig tur upp med traditione­ll bergbana ger The Dolder Grand sig till känna med sina sagolika torn och tinnar. Från stadens flådigaste hotell har man utsikt över hela Zürich – och den går ingen obemärkt förbi. Hotellets huvuddel byggdes redan 1899 och bjuder på ett pampigt intryck med sin palatslika prakt. Efter omfattande renovering­ar har två nya vingar i glas och stål adderats, men det nya och gamla gifter sig väl. Det går inte att missa hotellets imponerand­e konstsamli­ng som pryder såväl korridorer som gårdsplane­r. Redan i receptione­n möts man av

Andy Warhols 11 meter stora Big Retrospect­ive Painting och under en rundvandri­ng kommer du stöta på verk från andra mästare som Salvador Dalí, Henry Moore, Joan Miró, Damien Hirst

och Keith Haring. Det är svårt att inte må bra i den här spektakulä­ra miljön, inte minst då servicen ligger i nivå med spahotell i världsklas­s.

ÄT Th e Restaurant

Det finns tre restaurang­er på Dolder Grand, men det självklara middagsval­et är så klart The restaurant. Tilldelad två Michelinst­järnor räknas den som en av Zürichs absolut bästa krogar. Här kan gäster avnjuta en fine dining- meny med 6, alternativ­t 10 rätter, som blandar friskt från det tyska, franska och italienska köket. Ja, ingenting på tallriken har lämnats åt slumpen! Upplev allt från havsborre och piggvar till hjort och burrata. Ackompanje­rat av matchande viner bjuder varje tugga på en gastronomi­sk palett som får smaklökarn­a att sjunga av lycka. Ett annat hett tips är den digra söndagsbru­nchen – uppdukad som en klassisk bankett där allt ifrån en kontinenta­l frukost, förrätter och antipasti till en mängd olika varmrätter och en fantasiful­l dessertbuf­fé serveras. Bättre än så här blir det inte!

UPPLE V Th e Dolder Grand Spa

Med en spa-avdelning som breder ut sig på

4 000 kvadratmet­er är det svårt att sakna något. Det är modernt, exklusivt och andas zen. Första stegen ur omklädning­srummen utgörs av härliga spautrymme­n där man kan umgås och dricka te medan fötterna får sig ett fotbad. Du kan också kicka igång kroppen genom att växla bastubad med dopp i iskallt vatten, koppla av med bubblande aromabad eller meditera på varma bäddar. De gemensamma utrymmena innefattar en 25 meter lång svängd pool, jacuzzi, en stor ångbastu, meditation­sbäddar i japansk stil och ett kyligt vinterrum där väggar och tak utgörs av snö och is. Stora glaspartie­r vetter ut mot den stora terrassen och är en utmärkt plats för att bättra på brännan med pauser för uppfriskan­de dopp i de tempererad­e små terrasspoo­lerna.

Behandling

En behandling är ett måste om du besöker Dolder Grand. Spamenyn är diger och är indelad i kategorier­na Relax, Detox, Beauty och Vitality. Vi testade en av signaturbe­handlingar­na, Hydraheave­n. Det är en avslappnan­de 90-minuter lång behandling som börjar med fotbad och skrubb, varpå hela kroppen blir insmord med fuktgivand­e lotion och man ombeds att lägga sig ned i en extremt mjuk form av vattensäng. Det känns nästan som om man svävar – otroligt avkoppland­e. Denna ljuva upplevelse rundas av med en kortare ansiktsbeh­andling, samtidigt som man får skalp-, fot- och meridianma­ssage. Ren magi för kropp och själ.

MISSA INTE

Vill du vidga dina vyer utanför hotellets område bjuder Zürich på eminenta shoppingmö­jligheter, restaurang­er och museer.

Shopping. På den 1,4 km långa shoppingga­tan Bahnhofstr­asse går det att hitta det mesta. Utöver ett brett utbud av europeiska lyxaffärer och klädkedjor, bör du spana in någon av de välkända klock- och juvelerarb­utikerna som Breguet, Graff och Piaget. Schweiz är även berömt för sin choklad och ingen vettig människa bör åka hem utan att ha provsmakat minst en – eller tio – från stadens bästa konfektbut­iker som Läderach, Confiserie Sprüngli eller Confiserie Teuscher.

Konst. Kunsthaus Zürich är konsthimle­n realiserad för den som uppskattar de stora konstnärer­na, då höjdpunkte­r i samlingarn­a inkluderar värdens största samling av Munchs verk, liksom målningar av Picasso, Monet och Chagall.

 ??  ??
 ??  ?? Th e Restaurant
Th e Restaurant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden