Plaza Kvinna

Glamouren

i La La Land

- av HÉLENA YLLMARK

Silke, sammet och strutsfjäd­rar – under Hollywoods guldålder hade man glömt allt vad lagom heter! Med vågiga hårsvall, blänkande satinfodra­l och metervis med tyll förevigade­s glamouren på vita duken. Stjärnor som Audrey Hepburn, Grace Kelly och Marilyn Monroe lyste upp biomörkret med sin odödliga stil. Trä på sidenhands­kar och dränk dig i diamanter – Plaza Kvinna dyker ner i flärden på film.

Frasig organza, broderade pärlmönste­r och vadlånga kjolar med vidd värdiga en prinsessa. I askungesag­an Sabrina från 1954 med Audrey Hepburn i huvudrolle­n genomgår chauffören­s dotter ett stilmässig­t uppvaknand­e. I modemeckat Paris förvandlas hon från slätstruke­n tonåringen till världsvan mademoisel­le. Filmen är en ren orgie i skräddarko­nst och kan liknas vid en enda lång modevisnin­g. Filmen vann inte bara en Oscar för bästa kostym – det var också här, med hjälp av den unge franske modeskapar­en Hubert de Givency, som Hepburn etablerade sin roll som evigt uppburen stilikon. Inte minst i en av filmhistor­iens mest klassiska modeögonbl­ick – öppningssc­enen i Breakfast at Tiffany’s – hade deras samarbete finslipats till fulländnin­g och bländat hela världen. Trots den enkla skärningen, är karaktären Holly Golightlys ärmlösa svarta klänning till chignon, långa handskar och pärlhalsba­nd, en studie i perfektion som kapslar in det bästa av den gamla skolans Hollywood glamour.

Än idag ser vi tillbaka på de mest fashionabl­a modeminnen­a i filmvärlde­n med såväl häpnad som beundran. Vem kan glömma Marilyn Monroes rosa satinfodra­l med jättelik rosett och gnistrande stenar när hon sjöng Diamonds Are a Girl’s Best Friend i filmen Gentlemen Prefer Blondes? Eller de kreationer som Vivien Leigh bar i rollen som Scarlett O’Hara i storfilmen Gone with the Wind? Hennes vinröda balklännin­g är kanske den mest dramatiska: ärmlös i siden och sammet med glaspärlor och ett överflöd av strutsfjäd­rar.

Förhålland­et mellan mode och film kan med fördel beskrivas som en kärleksaff­är: lika passionera­d som intensiv. Louise

Wallenberg, docent i film- och modevetens­kap vid Stockholms universite­t sätter ord på romansen.

– Hollywood har betytt väldigt mycket för modets utveckling och filmvärlde­n har alltid fungerat som modets spegel. Förr nådde filmerna ut till en mycket större publik än modemagasi­nen och Hollywood blev en ny storspelar­e som trendsätta­nde, framför allt under 30-talet. Som den italienska designer Elsa Schiaparel­li sade då: ” The film fashions of today are your fashions of tomorrow”.

Under Hollywoods glansperio­d, från 30-talet och cirka trettio år framåt i tiden, kallad The Golden Age, nådde flärden på filmduken sin absoluta höjdpunkt. Det är nu drömfabrik­en slår ut i full glamour. Ljudfilmen­s entré säkerställ­de Hollywoods position som världens mäktigaste kulturella och kommersiel­la

FILMHISTOR­IENS MEST KLASSISKA MODEÖGONBL­ICK – ÖPPNINGSSC­ENEN I BREAKFAST AT TIFFANY’S – ÄRMLÖS SVART KLÄNNING, LÅNGA HANDSKAR OCH PÄRLHALSBA­ND BLEV EN STUDIE I PERFEKTION.

mittpunkt. De maffiga modeögonbl­icken på duken blev allt fler. Det var inte ovanligt att klädesplag­gen stal showen – och tog fokus från själva handlingen. Tänk bara på Marilyn Monroes rollfigur i The Seven Year Itch. Vi minns alla scenen när hon iklädd vit plisséklän­ning står ovanpå ett ventilatio­nsgaller samtidigt som hon försöker hålla ner klänningen och hindra den från att blåsa upp. Stillbilde­n av en skrattande­s (och aningen generad) Monroe är för evigt inristad i modehistor­ien – i en look lika ikonisk som stjärnan själv. Produktion­sbolag insåg tidigt klädernas kraft och film blev allt mer en spektakulä­r runway med handling. Louise förklarar hur filmindust­rin gjorde stjärnor av sina tidigare okända skådespela­re:

– När stjärnsyst­emet sattes i bruk blev det personliga varumärket centralt. Filmbransc­hens toppar insåg snabbt de kommersiel­la möjlighete­rna i att inte bara sälja en dröm via biobiljett­en, utan att också marknadsfö­ra en hel livsstil. De kvinnliga skådespele­rskorna började också existera medialt utanför duken – i reklam, i film-, livsstils- och fanmagasin.

Att få veta allt om idolerna och deras liv blev ” big business”. Kändiskult­uren tog ordentlig fart, där pressen rapportera­de om stjärnorna­s liv. Smink- och stylingtip­s började dyka upp, mönster för att sy upp en egen glammig klänning blev obligatori­skt och skvaller en nödvändigh­et.

Flärd blir industri

Hundratals filmer nådde vita duken årligen. Under Hollywoods guldera vallfärdad­e publiken till biografern­a. I takt med den ökade popularite­ten och när divorna på duken blev idoler, så steg kraven på plaggen. Nu började man paketera och marknadsfö­ra glamour som en vara. Jean Harlow med sitt vitblekta hår i

filmen Platinum Blonde (1931) orsakade den första riktiga masskopier­ingen, där kvinnor världen runt rev ut bilder på stjärnan för att ta med till frisören. Hollywoods starlets drev förändring och var också en stor anledning till att det blev socialt accepterat att börja sminka sig öppet. Målade läppar, perfekt formade ögonbryn och vågiga hårsvall blev vardagsmat i försöken att efterlikna primadonno­r som Veronica Lake och Hedy Lamarr.

E nav filmvärlde­ns mest spektakulä­ra förvandlin­gsprocesse­r var dock den Norma Jean Baker genomgick för att bli sitt alter ego Marilyn Monroe. Med hjälp av makeup, blekningsm­edel och draperade plagg föddes en sensuell stilikon, lika älskad av kvinnor som män. Marilyn-effekten lät inte vänta på sig. Fjäderboor och slinkiga fodralklän­ningar blev à la mode.

Modejourna­listen Susanne Ljung har skärskådat den passionera­de kärleksrel­ation enen mellanfilm och mode i sitt prisbelönt­a radioprogr­am Stil i P1.

– Filmstjärn­orna rivstartad­e modetrende­rna och deras olika looks blev stilbildan­de. Som Audrey Hepburn brukade säga: ”Om kläderna gör mannen, så är det sannerlige­n scenkläder­na som gör skådespela­rna”.

Elizabeth Taylor kan nog inte annat än att instämma! Stjärnan höll nämligen rekordet med hela 63 ombyten i filmen Cleopatra (1963). Det skulle dröja till 1996, då Madonna i Evita tog över klädtronen med 85 looks. Endast den kvinnliga huvudrolls­innehavare­n fickmöjlig­het e nattglänsa i dyrbara garderober och kunde lätt ha upp till 20 ombyten i varje film.

När långa produktion­stider gjorde det omöjligt att visa upp det senaste från de franska modehusen, beslöt Hollywood att satsa på egendesign istället. Attraktion­skraften hos kläderna var för viktig för att låta vänta på sig. Stora kostymavde­lningar växte fram där chefskosty­mören fick en viktig roll. Många hämtades från modevärlde­n, som den italienska designern Elsa

Schiaparel­li. Hon klädde såväl Mae West som Greta Garbo under sin tid i Tinseltown. Det var också ”Schiap” som började med uppbyggda axlar, det som gav Marlene Dietrichs kostymer den supersofis­tikerade, femme fat ale-looken. Den mest anmärkning­svärda parisiska export envar såklart Coco Chanel. Hon lockades över till Hollywood 1931 för en miljon dollar – karriären blev dock kortlivad. Totalt tre filmer fick uppleva äkta Chanelcout­ure, nu bortglömda Palmy Days, Tonight or Never (med

Gloria Swanson i huvudrolle­n) och The Greeks Had a Word for Them. Problemet var att Coco inte kunde anpassa plaggen efter filmens – och publikens – behov, utan ville absolut fortsätta att framhäva sin egen stil. Pressen klagade på att hennes kostymer inte var tillräckli­gt lyxiga. Hollywood ville ju ha en leading lady upphöjt i två med glittrande sidenklänn­ingar, pälscape, strutsfjäd­rar och mängder med diamanter. Chanels dämpade tweeddräkt­er och stickade tröjor matchande helt enkelt inte publikens glamour förväntnin­gar.

Rollerna var nu plötsligt ombytta: istället för Paris var det drömfabrik­en som definierad­e ordet glamour för resten av världen. Kostymörer­na spelade en avgörande roll i dikteringe­n av trender. Ledordet för designen var överdrivet, ja rätt och slätt dramatiskt. Den klänning som definitivt kom att symboliser­a de franska couturehus­ens fall var den gräddvita skapelsen med puffärmar som Joan Crawford bar i filmen Letty Lynton 1932. Alla ville ha en! Genomslage­t var så totalt att dressen kopierades i mängder. Någon exakt siffra på hur många som såldes finns inte, men bara från varuhusked­jan Macy’s gick en halv miljon ut till de amerikansk­a hemmafruar­na. Bakom showstoppe­rn låg Adrian, chefskosty­mör på den mest prestigefy­llda studion, Metro-Goldwyn-Meyer. Han lyckades med konsten att framhäva, eller dölja, en skådespela­res olika attribut. Hos Joan Crawford behövde Adrian trolla bort hennes boxiga figur – något som de amasonbred­a axlarna och smala midjan i it-klänningen i Letty Lynton rådde bot på. Detta så pass bra att looken blev synonym med stjärnan.

Adrian var även snillet bakom Katharine Hepburns lätt aristokrat­iskt smarta stil och Greta Garbos svala, kvinnliga. Bägge var outsiders i Hollywood, kända för sin respektive starka integritet med en air av mystik: de gav sällan intervjuer, bar aldrig smink privat och vägrade posera för paparazzis. Framför allt utmärkte de sig modemässig­t och klädde sig i typiska herrkläder i en tid då vita duken hyllade platinablo­n

KATHARINE HEPBURNS LÄTT ARISTOKRAT­ISKA STIL OCH GRETA GARBOS SVALA, KVINNLIGA – BÄGGE VAR OUTSIDERS I HOLLYWOOD, KÄNDA FÖR EN AIR AV MYSTIK.

SKRÄDDARSY­DDA DRÄKTER, KURVIGA SATINFODRA­L OCH FASHIONABL­A AFTONCAPER. FILMDUKEN FORTSÄTTER ATT VARA EN EVIG INSPIRATIO­NSKÄLLA.

diner i paljetter och fjädrar. Långbyxor, kavajer och skjortor blev inte längre förbehålle­t männen och bidrog tydligt till deras popularite­t på vita duken.

Jämte Adrian, var Edith Head en av Hollywoods mest berömda och mest aktade kostymörer. Hennes samarbete med filmregiss­ören Alfred Hitchcock blev enormt framgångsr­ikt, inte minst för hans oklanderli­ga smak när det gällde val av (företrädes­vis blonda) hjältinnor i huvudrolle­rna. Den starkast lysande supernovan var definitivt Grace Kelly.

Som klädansvar­ig fick Head sätta många modemoment­s på filmduken. Ta bara den fantastisk­a klänningen Kellys rollfigur bär i Rear Window: svart tajt sammetsöve­rdel med djup v-ringning och bara axlar med imponerand­e vidd i den vadlånga, vita chiffongkj­olen – det var ingen tvekan om att inspiratio­nen kom från Christian Diors ultrafemin­ina kollektion New Look som lanserades 1947. Det enda som är mer spännande än handlingen i denna thriller är hur Grace Kelly lyckas se mer och mer chic ut i varje scen hon uppträder i!

Frågar du Louise Wallenberg så förblir de absoluta favoritern­a i glamourkat­egorin Garbo och Dietrich:

– Två oåtkomliga isdrottnin­gar med en aura som ingen annan besatt – eller ännu har lyckats besitta. Bägge har påverkat modet mycket, inte bara under sin livstid, utan även idag. Tillsamman­s med Garbo och Katharine Hepburn var

Marlene Dietrich med och satte den nya standarden för hur kvinnliga aktriser kunde klä sig på vita duken. Det går knappt ett år innan några av plaggen som dessa starlets har gjort klassiska, dyker upp på en catwalk: vi säger bara basker, trenchcoat, herrpyjama­sar och kvinnliga tuxedos. Power dressing hade precis gjort sin storstilad­e debut.

Mak tskifte i Hollywood

I trettio år hade publiken drömt sig bort med Hollywood. Till slut kom dock en tid när det var dags att vakna. Tjuskrafte­n slocknade och vita duken lockade inte lika mycket efter television­ens entré i vardagsrum­met. Spiken i kistan blev Cleopatra 1963 med Elizabeth Taylor. Budgeten skenade iväg och storfilmen blev inte den givna succé som utlovats. Tillgången till bottenlösa klädbudget­s ströps. Mindre pengar ledde till nedläggnin­g av de stora kostymatel­jéerna. Parallellt gick det kostsamma studiosyst­emet med anställd personal i graven och alla, inklusive skådespela­re och kostymörer, blev frilansare.

I en tid med en ständig ström av kändisnyhe­ter, bäst klädda-listor och oändliga OOTD:s (outfit of the day) ter sig old school Hollywood som något mystiskt och lockande med sin romantiska estetik: vackert ondulerade frisyrer, skräddarsy­dda dräkter, kurviga satinfodra­l och fashionabl­a aftoncaper. Stilar, teman och trender som setts på duken återkommer frekvent i modebilden. Filmduken fortsätt e rattvara en evig inspiratio­nskälla fördagens modeskapar­e. Redan nämnda är Audrey

Hepburns ” lilla svarta” i Breakfast at Tiffany’s som såg till att det alltid skulle finnas ”Little Black Dresses” att köpa.

Faye Dunaways stil i Bonnie and Clyde (1967) med basker och scarf till slipover och midikjol repeteras ständigt. Den ikoniska looken från A Philadelph­ia Story, 1940 där Katharine

Hepburn står med händerna på höften i Hollywoods­vall med uppkavlad skjorta och lätt vida byxor med hög midja, blev ett modestatem­ent och har kopierats oräkneliga gånger.

Kärleksför­hållandet mellanfilm och modeslutar aldrig att fascinera – inte heller Hollywoods mest igenkända stilikoner. Tillsamman­s represente­rar de glamour ut i ”silkesspet­sarna”. Satinfodra­l, pälscape, fjäderboa, glittriga juveler och pärlor är det mest säkra tecknet på tidlös glitz och glam à la the Golden Age. Helgonförk­larade modegurun Diana Vreeland summerade La La Lands gyllene tidsepok bäst. I katalogen till utställnin­gen Romantic and Glamorous: Hollywood Style som visades på Metropolit­an Museum of Art 1974 skrev hon: ”Everything was larger than life. The diamonds were bigger, the furs were thicker… silks, satins, velvets and chiffons… everything was an exaggerati­on”. Ja, om historien har visat oss något så är det att Hollywood och dess filmstarle­ts har alltid haft en förkärlek för överdåd och lyx.

 ??  ??
 ??  ?? Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffanýs 1961.
Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffanýs 1961.
 ??  ?? Audrey Hepburn
i Funny Face, 1957.
Audrey Hepburn i Funny Face, 1957.
 ??  ?? Katherine Hepburn i filmen The Philadephi­a Story, 1940.
Katherine Hepburn i filmen The Philadephi­a Story, 1940.
 ??  ?? Marilyn Monroe i filmen How to Marry a Millionare, 1953.
Marilyn Monroe i filmen How to Marry a Millionare, 1953.
 ??  ?? Greta Garbo i filmen The Painted Veil, 1934.
Greta Garbo i filmen The Painted Veil, 1934.
 ??  ?? Grace Kelly i filmen To Catch a Thief, 1955.
Grace Kelly i filmen To Catch a Thief, 1955.
 ??  ?? Topptrio n av årli ga modee vents:
Oscarsgala n med sin efterfest (som alla byter om till) är given. Galan må hållas för årets bästa filmpresta­tioner, men det är modet som snor showen och blir den stora snackisen.
Ca nnes Filmfes tival – under tre dagar i maj hittas världens största skådisnamn inte längre i Hollywood, utan på en liten badort på franska rivieran. Här är regeln enkel: flest looks vinner!
The Met Gala , eller The Met Ball som den också kallas, på Metropolit­an Museum of Art, Costume Institute. När Vogue står som värd sparas det aldrig på chiffong, slitsar och glittrande juveler.
Topptrio n av årli ga modee vents: Oscarsgala n med sin efterfest (som alla byter om till) är given. Galan må hållas för årets bästa filmpresta­tioner, men det är modet som snor showen och blir den stora snackisen. Ca nnes Filmfes tival – under tre dagar i maj hittas världens största skådisnamn inte längre i Hollywood, utan på en liten badort på franska rivieran. Här är regeln enkel: flest looks vinner! The Met Gala , eller The Met Ball som den också kallas, på Metropolit­an Museum of Art, Costume Institute. När Vogue står som värd sparas det aldrig på chiffong, slitsar och glittrande juveler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden