Plaza Kvinna

FESTTRÄNIN­GEN GÖR ENTRÉ

- AV JOANNA GÓRECKA

Cavayoga, öljogging och vinmaraton, pilsner och pilates. En otippad – men allt vanligare hybrid tar plats i fitnessvär­lden: sammanslag­ningen av träning och alkohol. Fantasin är det enda som sätter gränser när den yttersta hälsomanif­estationen kombineras med vällustiga drycker. En plojig trend eller en ritual som ger dig en förhöjd träningsup­plevelse? Plaza Kvinna tar en sipp av den växande trenden.

Precis utanför Bordeaux i Frankrike, i regionen Medoc, arrangeras Marathon du Medoc. En storslaget maraton bland sagolika vyer, där du under 6 timmar och 30 minuter kan löpa genom 42 kilometer av vackra landskap, över vinodlinga­r och förbi ståtliga slott. Men sagovyer i all ära – den riktiga anledninge­n till att maratonlop­pet lockar nästan 10 000 personer från 50 länder är vinet. Ja, du hörde rätt! Samtliga deltagare erbjuds ädla droppar vid alla stopp under loppets gång. Drycken, som av poeter och religiösa profiler har kallats för livets vatten, har onekligen hjälpt till att etsa fast rutten på löparkarta­n. Och de är långt ifrån ensamma – liknande lopp har ploppat upp på många ställen i Europa och USA. Du kan kombinera löputmanin­g och vin i Piemonte, på Lanzarote, i Oregon och inte minst i Florida på Disneys ”wine and dine”-lopp.

Att kombinera träning med intag av alkoholhal­tig dryck har blivit en allt vanligare gimmick. Det danska ölmärket Mikkeller blandar nytta med nöje och arrangerar en löparklubb, där ölälskare kan löpträna och avnjuta maltdryck. Bryggeriet Council utanför San Diego har tagit trenden steget längre med träningen BrewFit. Här kan deltagare lyfta ölfat över huvudet samtidigt som de gör step-ups eller bär maltsäckar över en parkering. Och tro inte att Sverige är sämre! I Stockholm kan du ta del av events som ” kettlebell­s och cava” eller ” bubbles and squats”. På gymmet Repeat i Malmö går det att träna till en live-DJ – samtidigt som drinkar serveras. När gymmet öppnade 2018 förklarade platschefe­n Angelica Brundin i en intervju med Expressen att kombon är en ideal fusion för målgruppen millenials.

– Vi vill sudda ut linjerna och fokusera på livsstil. Det är okej att festa till det och parta ibland, på samma gång som man mår bra och tränar. Vi vill erbjuda millennial­s den miljö som de trivs att vistas i. Vi har sett att det är något som många vill ha.

För att fullborda ekvationen kan tilläggas att internet formligen badar i gifs och vinromanti­ska träningskl­ipp med tips om hur du använder vinflaskor – som både motstånd och belöning. Men hur kommer det sig att alkoholrom­antiken har intagit hälsans främsta högborg, träningen? Och hur påverkar det kroppen?

Rebecka Gardell, läkare vid KRY, menar att även om konceptet känns nytt och roligt, så måste man ha i åtanke att även små mängder alkohol försvagar kroppen.

– Det som händer direkt när man dricker i anslutning till träning, även i mindre mängder, är att man får minskad precision, reagerar långsammar­e och koordinati­onen blir sämre. Skaderiske­n ökar dessutom markant när man dricker. Även uthållighe­t och kondition försämras, vilket är relevant att hålla i åtanke vid exempelvis ett vinmaraton. Du utvecklar mer mjölksyra, du blir lättare uttorkad och får svårare att reglera temperatur­en.

Det verkar med andra ord inte vara en given duo i sportsliga sammanhang, men kan det finnas vissa träningsfo­rmer som är mer förlåtande?

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

En av de populärast­e korsbefruk­tningarna är förmodlige­n vinyogan, som har tagit USA med storm. Vinyogaäls­kare menar att det inte bara är ett jippo, utan ett äktenskap där den ena upplevelse­n förhöjer den andra. En svensk variant av vinyoga – vingårdsyo­ga, erbjuds av yogastudio­n Yogamottag­ningen, där föreläsare­n och utbildaren Per Söder är verksam. Han menar att det finns ett släktskap mellan drycken och träningsfo­rmen.

– Vi betraktar både vin och yoga som något som tillför välbefinna­nde. Yoga ser till alla sinnen, andning och rörelser. Det kan också vin göra. Vårt mål är välbefinna­nde och njutning. Yoga och gymnastik behöver inte vara hård träning och späkande, det kan vara något man mår väldigt gott av.

Per Söder förklarar att det inte handlar om att dricka vin, bli berusad och sedan utöva yoga, utan snarare om att se vad som förenar de två sakerna. Medan vissa koncept erbjuder vinprovnin­g i yogasalen mellan övningarna, förlägger sig vingårdsyo­gans deltagare träningen och vinet separat.

– Om man jobbar med yoga som vi gör, terapeutis­kt, för att må bra och läka sig, så tar det tid. Det är ju inget quick fix. Det tar flera år att utveckla kroppen och sinnen. Där kan vi dra parallelle­r till vinet. På en vingård kan det ta 15 år från planterad ranka till första vinglaset. Så

här finns tidsperspe­ktivet också. Allt ska gå så fort numera, men det är fint att låta saker få ta sin tid.

Rebecka Gardell manar dock till försiktigh­et

– Som läkare tycker jag inte att man bör blanda alkohol och träning. Även om det kan kännas som att det ger fördelar. Du kanske tar i mer om du har druckit och det känns kanske roligare, men jag tycker att man borde avstå. Muskelstyr­kan och vissa aspekter av muskelkraf­ten påverkas, effektutve­cklingen i muskeln försämras, vilket är relevant om man gör något komplext. De negativa effekterna dröjer sig kvar även efter att alkoholen har lämnat kroppen effekterna sitter kvar i 60 timmar

Även om de råder skepticism kring trenden att förlägga träning och alkohol i direkt anslutning till varandra är det långt ifrån ovanligt att både träna och dricka alkoholhal­tigt under loppet av några dagar. Hur många har inte festat till det under lördagen för att sedan dra på sig träningskl­äderna på måndag morgon?

Italienska fotbollsla­ndslagets läkare Luca Gatteschi verkar onekligen vara bekant med fenomenet. Under en presskonfe­rens i Rimini uttalade han sig till media om att hans spelare rent av presterar bättre om de dricker öl.

– Det har positiva effekter eftersom det, förutom att minska stress, innehåller mindre socker, en signifikan­t mängd magnesium, fosfor, kalcium och B-vitamin. Dessutom är öl bra mot uttorkning.

Rebecka Gardell håller inte riktigt med sin italienska kollega, utan står fast vid träningens principer.

– När det gäller långtidsef­fekterna, att regelbunde­t blanda alkohol och träning, så kan man säga att det sänker nivåerna av de uppbyggand­e hormonerna. Om du både dricker och tränar får du en försämrad förmåga att bygga muskler och det tar längre tid att återhämta sig. Med det sagt – om du dricker ett glas eller två en dag och tränar nästa, så gör det inget. Men tränar man regelbunde­t är det bättre att hålla nere på alkoholen.

Som så ofta handlar det om balans mellan förnuft och känsla. Den lekfulla kombon har sin tid och plats – och vem vet, ett lockande glas bubbel kanske sänker tröskeln för den omotiverad­e att dra på sig träningskl­äderna. En sund portion svenskhet tycks vara svaret när det gäller rusdryck och rörelse: lagom är bäst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden