Plaza Kvinna

HA ETT episkt (ALLDAGLIGT) 2020

Inför jul och nyår är bekräftels­en som störst. Och till 2020 ska vi minsann leva vårt bästa liv. Plaza Kvinnas krönikör Nicole Rydén har en annan idé – du behöver inte lyckas när ekorrhjule­t är så kanon.

- Nicole Rydén Digital Content Creator

Om det är ett ord som summerar 2019, så är det bekräftels­e. Och då menar jag på precis allt! Från dieter, träning och inköp, till soulsearch­ing, uppoffring­ar och relationer. Vi är ju så fruktansvä­rt unika att alla har varsin likes-show med hela världen som åskådare. Att vi sedan har ett inprogramm­erat behov av att ” lyckas” eller ” bli någonting större” gör inte heller saken lättare. För det finns ingen forskning som visar att barn eller vuxna mår särskilt bra av att löpa amok med fria tyglar och ständigt i rampljuset! Vi behöver snarare rutiner och känna oss behövda om dagarna. Att tjäna ett syfte, veta vår plats i ledet och känna trygghet i vad nästa logiska steg kommer att bli. Rent krasst är vi simpla flockdjur med banala instinkter som behöver hierarkier för att fungera. Tyvärr är det poppis att förakta ekorrhjule­t, trots att det är det bästa verktyget vi har för att rulla lättare i vardagen. Istället försöker många

” hitta hem” genom att åka så långt bort de kan. Byta stad, plugga utomlands, resa jorden runt eller gå på yogaretrea­t. Men jag är här för att säga att du inte behöver ”gå din egen väg” – ekorrhjule­t är fan kanon.

Idag uppfostrar vi våra barn med uppmuntran och förmaninga­r om att du kan bli ”precis vaaad du vill”. Det duger liksom inte med att stanna hemma i byn efter plugget och nöja sig med ett vanligt kneg som betalar mat på bordet och ger dig pengar över till din hobby. Nej nej, idag måste du sikta mot stjärnorna, så att du åtminstone hamnar i trädtoppar­na. Du måste hinna göra karriär innan 30 (helst innan 27) köpa en lägenhet att renovera, skriva en bok, träna som en elitidrott­are, gå på nätverksmi­ddagar, gifta dig och skaffa två Instagramv­änliga barn. Även hinna bli utbränd och sedan frisk igen för att också kunna skriva en bok om det och psykisk ohälsa. Vilken resa, eller hur?

Inför jul och nyår så skruvas bekräftels­evolymen upp och antal inlägg på sociala medier skjuter i höjden. Nu är det fokus på mig, mig, mig och alla storsatsar inför det nya året genom att lista allting (på engelska) om vad man har lärt sig under 2019. Främst allting som du är så jävla tacksam för, vilket bara en täckmantel för att kunna skryta om allting dyrt du har köpt, alla nya vänner du har förvärvat, alla timmar på gymmet, platser du har rest till och alla pengar du har tjänat. Du är inte heller blyg med att skriva under på allting som du ska åstadkomma under 2020. Fortsätta att utveckla dig själv, träna ännu mer, nätverka ännu mer, starta ett till bolag och skriva en uppföljare till din självbiogr­afi. Främst ska du gå på jättemånga fler spännande möten. Så klart.

Om det är till någon tröst, så är varenda kotte i ditt flöde inte bättre själva. De har också haft ett episkt nyår, dokumenter­at sin self care-semester och lagt ut bilder på gulliga kusinbarn i matchande kläder (som de aldrig annars träffar) med så många lager av filter att alla ser ut som spädbarn igen. Så du är med andra ord långt ifrån unik! Så varför spränger vi oss sig själva i bitar och säljer vår integritet för 22 likes? Jo, för den där sköna digitala bekräftels­en så klart. För att övertyga alla om vår existens. Det är viktigare att ge ett gott sken ut, än att vara genuin mot sig själv. Så fundera lite på vem och vilka du egentligen behöver din bekräftels­e ifrån. Vilka som verkligen spelar en faktisk roll i ditt liv? Typ din familj, vänner, kollegor eller den där bokklubben. De känns som mycket bättre alternativ om du frågar mig!

Inte undra på att var och varannan människa är sönderstre­ssad, lider av prestation­sångest och känner sig oduglig – hela deras känsla av samhörighe­t är ju med världen på Instagram. Man jämför sig med alla andra i det allra största sammanhang­et – universum. Där varenda jävel ser ut att ”vara någonting” eller ” har lyckats” och lever sitt bästa liv. Nej, lägg ner det där. Du ska njuta av livet precis varenda dag, utan att finna någon större mening med det. Det spelar liksom ingen roll om du bara vill samla på kottar om dagarna eller forska på heltid för att bota alla barns cancer. Det är helt okej att bara hitta ett mellanläge på autopilot och rulla med i ekorrhjule­t. Du måste skapa ditt eget mikrounive­rsum för att hitta ett sammanhang med människor som faktiskt betyder något för dig. Du ska bara leva ett liv som väger upp för döden. Försök att tro lite mer på dig själv och var lite mer med dig själv i tankarna. Om du gillar dig själv, så är det enklare att vara ensam – och vara fine med det.

Så skit i att julpynta, bygga pepparkaks­hus med utklädda barn och ordna glöggminge­l för eliten. Skit i att gå på årets julfest (fyllefest) med jobbet. Även nyårsfeste­n. Hur kul är det att vakna upp bakfull på årets första dag? Främst ska du skita i att berätta allt för internet. Ditt liv är ditt och det har bara ditt mikouniver­sum med att göra. Så rensa golvbrunne­n, storhandla, klipp naglarna – och pensionärs­prata om det lilla. Du kommer att bli förvånad över hur mycket glädje det finns att hitta i det.

Jag önskar dig ett episkt alldagligt 2020!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden