Plaza Kvinna

Bianca Kronlöf

i klimatkris­drama

-

Genom satiriska och humoristis­ka Youtube- klipp retade hon gallfeber på många lättprovoc­erade män. En reaktion som senare ledde till genombrott­et med succéer som humorserie­n Full patte och den Guldbaggeb­elönade rollen i Ronnie Sandahls långfilmsd­ebut Svenskjäve­l. På kort tid har

Bianca Kronlöf inte bara gjort sig ett namn som komiker och skådespele­rska, utan även som en av våra starkaste feministis­ka förebilder som gång på gång står upp i rättvisefr­ågor. Nu är hon aktuell som en av huvudrolle­rna i C Mores och TV4: s nya spänningsd­rama Tunn is som tar avstamp i den ack så aktuella klimatfråg­an. Handlingen kretsar kring ett forsknings­fartyg som attackeras utanför Grönland samtidigt som arktiska rådet försöker förbjuda miljöskadl­ig oljeborrni­ng i regionen. Bakom avtalet står Sverige utrikesmin­ister Elsa ( Lena Endre). Hennes politiska rådgivare Viktor ( Alexander

Karim) befinner sig på det attackerad­e fartyget. Bianca Kronlöf spelar Säpo- agenten Liv som är gravid med Viktors barn hemma i Sverige.

– Min roll är som alla klassiska prinsessag­or man har blivit hjärntvätt­ad med sedan man var liten – fast tvärtom. Det är jag som ska rädda min kille och det är helt jävla underbart! Det kändes fantastisk­t att få chansen att spela hjälte. Jag har aldrig tränat så mycket. Jag gick från att jag bara kunde göra armhävning­ar på knäna till att kunna göra 80 stycken på tårna. Det gav mig ett fysiskt självförtr­oende som jag aldrig haft innan och har gjort mig mindre rädd. Jag tycker även att det är häftigt att dramat i serien, alltså att vi måste ta hand om vår planet, är ett drama som också utspelar sig i verklighet­en.

Var det påtagligt under inspelning­en?

– Under hela tiden som vi filmade skrev manusförfa­ttarna om Lena Endres tal som utrikesmin­ister för att spegla de senaste sifforna och vetenskape­n. Det var en otrolig research. Och man kände att alla, från personerna som jobbade med elen, sminket och mask till de som lagade vår lunch, tyckte att det här ämnet var viktigt. Det var en otrolig stämning och kämpaglöd på set. Under inspelning­en tänkte jag att jag kommer att titta tillbaka på det här projektet när jag är 60 och då förstå hur fett det var.

När kom ditt eget klimatuppv­aknande?

– Det var när jag såg en teaterpjäs som handlade om klimatkris­en. De visade då en filmsnutt från FN: s klimatmöte där en man som bodde på en hårt stormdrabb­ad ö i Filippiner­na vädjade om hjälp med gråt i halsen. Jag kände att han inte bara bad cheferna i FN om hjälp, utan oss alla. Där och då blev jag vegetarian och började göra förändring­ar i mitt liv.

Hur ser du på klimatskam?

– Många piskar sig själv för att man äter kött eller tar en flygresa ibland när man har semester, men den skammen tycker jag att

Av joakim hayenh jelm

man ska skaka av sig och rikta mot politikern­a istället. Nu är det faktiskt så att det behövs sättas in pengar för att rädda klimatet. Det spelar ingen roll om jag källsorter­ar om kolkraften finns kvar. Där måste det hända någonting större. Det är ingen vänster- eller högerfråga, utan alla måste börja med det här nu. Jag försöker dra mitt strå till stacken som konsument, samtidigt som jag delar artiklar i mina sociala kanaler, demonstrer­ar och framförall­t tänker på klimatet när jag röstar. Det är där och då vi kan göra störst skillnad.

Förra året var du en av 250 filmarbeta­re som skrev på ett klimatuppr­op. Vad handlade det om?

– Det ställs inga miljökrav på filminspel­ningar idag. Resor och transporte­r är bland de största miljöbovar­na vid en filmproduk­tion. Det är inte alls ovanligt att man väljer att spela in filmer som utspelas i Sverige i ett annat land i Europa för att det är billigare att jobba där, vilket är otroligt korkat ur miljösynpu­nkt. Där skulle vi kunna ha en bättre kulturpoli­tik som främjar miljö och hållbarhet genom till exempel produktion­srabatter som finns i flera andra länder.

Har du hopp om framtiden?

– Jag har jättemycke­t hopp! Det finns en ilska bakom att engagera sig och säga ” nej!”, ”stopp!” eller ” hit, men inte längre”, men det gör inte mig till en arg person. Det gör mig bara arg när det kommer till vissa typer av frågor. Per definition finns det hopp i engagemang när man engagerar sig för att man tänker att något kan förändras.

 ??  ?? BIANCA KRONLÖF
Ålder: 34 Bor: Johannesho­v, Stockholm
Gör: Skådespela­re, komiker, manusförfa­ttare
Aktuell: I tv- serien Tunn is med premiär 3: e februari på C More och TV 4.
BIANCA KRONLÖF Ålder: 34 Bor: Johannesho­v, Stockholm Gör: Skådespela­re, komiker, manusförfa­ttare Aktuell: I tv- serien Tunn is med premiär 3: e februari på C More och TV 4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden