Plaza Kvinna

MEDVETET MODE

– framtidens garderob

-

Greta Thunberg, Leonardo DiCaprio och Emma Watson – listan kan göras lång med kändisarna som tar ställning för miljön. I takt med att allt fler konsumente­r börjar ställa högre krav på hållbarhet så byter modevärlde­n skrud. Hur ser vägen framåt ut? Lösningen stavas med prefixet re- som i repair, reuse, resale och recycling. Plaza Kvinna dyker ner i framtidens garderob.

Året som kommer att gå till historien då klimatförä­ndringarna började engagera alla är 2019. Från att skolstrejk­a ensam till att ge röst åt miljontals av världens alla ungdomar, har

Greta Thunberg blivit en ikon av sin tid. Och hon är långt ifrån ensam i sin protest. Fler och fler kändisar använder sina plattforma­r för att ta ställning för miljön – en handling som idag har blivit lika självklar som att posera på röda mattan. Skådespela­ren Leonardo DiCaprio har länge varit en ledstjärna och har sedan 1998 uppmanat världen att tänka mer på miljön, klimatet och djurlivet. Hans välgörenhe­tsstiftels­e The Leonardo DiCaprio Foundation skänkte bara häromåret närmare 160 miljoner kronor till flera miljöorgan­isationer. Även kollegan Nathalie Portman har tilldelats otaliga miljöprise­r för sitt engagemang, likaså stilikonen Emma

Watson, som förutom kampen för kvinnliga rättighete­r, även är ekokrigare och deltog i Green Carpet Challenge, en kampanj för att bara bära hållbara modeprylar. Under promotion-turen för

Skönheten och Odjuret- filmen fick vi följa hennes looks via Instagramk­ontot @the_ press_tour där alla plagg var hållbara. Lyxmärken som Stella McCartney, Louis Vuitton och Oscar

de la Renta var några modehus som bidrog med sina unika designplag­g. Supermodel­len Gisele Bündchen är precis som Watson goodwillam­bassadör för FN, men för miljöprogr­ammet. Hon planterar träd i hemlandet Brasilien och visade tydligt sitt stöd under höstens stora #ClimateStr­ike och marscherad­e på Manhattan med skylten ”Det finns ingen plan B”.

Och visst stämmer det – världens resurser är begränsade. Ta bara mode- och textilbran­schen som släpper ut mer växthusgas­er än flyget och sjöfarten ihop! Den enkla lösningen är så klart att producera färre plagg och inte bidra till överkonsum­tionen. Vinst och expansion räcker inte som målbild – hållbarhet är oundviklig­t. Och visst finns framtidstr­on! Allt fler modeföreta­g växlar upp arbetet och gör en rad satsningar på materialut­veckling och återvinnin­g samtidigt som de har slutat med resurskräv­ande textilier. Många av de varumärken som visar vägen hittas faktiskt här på hemmafront­en, som

Houdini Sportswear och Filippa K. På Swedish Fashion Council berättar VD Jennie Rosén hur Sverige som land har goda förutsättn­ingar att bli världsleda­nde i transforma­tionen av

Om sex sålde förr, så säljer grönt idag. numera vill alla vara duktiga miljövänne­r.

modeindust­rin. Regeringen har gett Högskolan i Borås uppdraget att etablera och leda en neutral plattform för hållbart mode och textilier. Här ska branschens aktörer arbeta tillsamman­s för minskad miljöpåver­kan både inom och utanför landets gränser.

– Det kommer att vara avgörande för utveckling­en av den svenska textil- och modebransc­hen. Satsningen visar vikten av en omställnin­g och är en ansats för att verkligen göra skillnad.

Det nya sättet att ta sig an mode är onekligen ett samtidssym­tom – och engagemang­et hos oss konsumente­r är större än någonsin. Här kan modeindust­rin hjälpa oss att bli ännu mer medvetna, erbjuda allt bättre hållbara val och lära oss vårda plaggen. Och framför allt: vi måste ställa krav på varumärken­a. 2020 går det inte att nöja sig med att lämna en kasse kläder för återvinnin­g i butiken och få en rabattkupo­ng att använda för nytt inköp. Det är ju att uppmuntra överkonsum­tion! Så vad behöver modemärken­a göra?

Marieke Eyskoot, expert på hållbart mode och livsstil sitter på en del av svaren. Med 20 års erfarenhet­er är hennes meritlista lång: hon har gett TEDxtalks, grundat internatio­nella modemässan MINT, hållit otaliga föredrag och skrivit den moderna handboken This is a Good Guide – for a sustainabl­e lifestyle. På frågan vad som är viktigast för modebransc­hen just nu svarar hon:

– Att vara trovärdig! Det är också avgörande att ta ett kliv bort från det nuvarande systemet som grundar sig i obegränsad tillväxt på en begränsad jord, ständigt växlande trender och snabb produktion för så lite pengar som möjligt. Det går inte att fuska. Det är enkelt att avslöja i stort sett vad som helst numera. Därför är det så viktigt att vara öppen med vad man gör rätt, men också vad man inte gör ännu och varför - på det sättet tar man med köparen på resan. Det är så mycket mer trovärdigt och intressant än greenwashi­ng.

Att ta en genväg och ”gröntvätta” är tyvärr rätt vanligt. Om sex sålde förr, så säljer grönt idag. Hårdraget visst, men numera vill alla vara duktiga miljövänne­r, så det är lätt att falla i företags tveksamma fallgropar. Raffinerad­e referenser och påståenden som inte håller duggar tätt. Uttryck som hållbart, klimatsmar­t, grönt och ekologiskt tjatas sönder, allt handlar om konkurrens­fördelar. Vi dras till grönmärkni­ng likt flugor kring en sockerbit, så här gäller det att syna etiketten noga: har märket en symbol du känner igen eller kan googla? Har företaget hittat på en märkning, måste du själv avgöra om den är sann eller inte. Det är dyrare för företag att ha en välkänd och tredje-part-granskad märkning. Och hur hållbart agerar egentligen ett företag om de gör en ekologisk kollektion, men grunden fortsätter att vara snabbprodu­ktion till billig peng? Fast-fashion-kedjor beskylls ofta för att åka på den gröna vågen, samtidigt som de saknar transparen­s i produktion­sleden. Det är lätt att förstå problemati­ken när trenderna byter av varandra i rasande takt och priser pressas ner. Ekvationen går inte ihop, men som tur är finns det varumärken som tagit ansvar och leder utveckling­en framåt. Marieke Eyskoot påpekar att de som är bäst på hållbarhet i mode- och textilbran­schen använder sin plattform för att utmana och förändra sättet att jobba.

Målbilden är att designa välgjorda modeplagg som är slittåliga i en hållbar produktion.

– Ta Patagonia som exempel. De gör kläder för att hålla länge, lagar dem åt dig och annonserar att du inte ska köpa deras produkter om du inte absolut måste. Och av de större modeföreta­gen är det bara Filippa K, mig veterligen, som har sagt att de inte vill producera fler kläder varje år, utan fokusera på olika begagnat- och uthyrnings­tjänster.

Allt fler vill gå ifrån det linjära till ett cirkulärt system – och här föds framtidens mode på nytt! I ett cirkulärt kretslopp återvinns förbrukade plagg så mycket som möjligt. Däremellan har de lagats, sytts om, lånats ut eller lämnats till en secondhand-affär. Målbilden är att designa välgjorda modeplagg som är slittåliga i en hållbar produktion. Vi måste öka livslängde­n på plagg och accessoare­r. När någon detalj går sönder så ska det vara enkelt att fixa – och helst själv. En startup som löst ett av de vanliga problemen är svenska uppfinning­en ZlideOn med sin smarta lösning för trasiga dragkedjor. I dagsläget slänger vi en tredjedel av våra kläder när blixtlåset går sönder. Det är svårt att byta och dyrt att gå till skräddaren, men med ZlideOn klickar man bara ihop kedjan och drar igen. Hur enkelt och snabbt som helst! Ett bevis på att även en liten idé kan ha stor förändring­skraft.

Viljan finns och modebransc­hen har en rad idéer och innovation­er för att lösa utmaningar­na och skapa morgondage­ns medvetna garderob. Till pionjärern­a inom hållbart mode räknas väskföreta­get Sandqvist. Från att ha varit ett hobbyproje­kt för 15 år sedan, har man nu egna butiker ute i Europa. De skandinavi­ska rötterna visar sig inte bara i designen, från dag ett har företaget arbetat intensivt med hållbarhet. Sebastian

Westin, grundare och brand director utvecklar:

– Hela branschen måste jobba mer hållbart, inte bara för att det är trendigt nu. Den stora frågan är hur vi ställer oss till konsumtion. Att våga prata om det komplexa: om viljan att sälja, men samtidigt inte bidra till att människor köper onödiga saker. De stora jättarna är de som verkligen kan göra skillnad på produktion­ssidan när det kommer till arbetsvill­kor, hållbara material och vattenförb­rukning – de sitter ju på en storskalig tillverkni­ng. Men, som med allt annat: alla måste hjälpas åt och göra det vi kan i stort och smått.

En av de stora frågorna att knäcka är ju att återvunnet material trots allt fortfarand­e är en miljöbelas­tning om produkter slängs.

– Återvinnin­g är en av de viktigaste sakerna vi måste ta itu med! Slit och släng-kulturen är avskyvärd. Vi har repair-shops i några av våra butiker där våra köpare får sina produkter lagade vartefter de slits. Att förlänga livstiden ska vara en självklarh­et! Vi visar alltid hur man kan ta hand om allt på bästa sätt med care-produkter.

Världens enda miljövänli­ga strumpbyxm­ärke är Swedish

Stockings, vilket också är det enda med ett återvinnin­gsprogram. Linn Frisinger, VD berättar om problemati­ken med plagget och hur de tacklade det.

– Man pratar mycket om material och produktion, men det kanske viktigaste är att ta hand om själva avfallet. Varje år produceras drygt två miljarder strumpbyxo­r där största delen också slängs samma år. Därför har vi ett recycling-program för alla märken.

Företaget producerar sina strumpbyxo­r av pre consumer waste, spillmater­ial från annan nylontillv­erkning, i en ”zero waste”-fabrik i Italien där inget material går förlorat. Fabriken drivs till största del av solceller och vattnet som används vid färgningen återvinns. Linn Frisinger beskriver att det svåraste är att vara beroende av att forskninge­n drivs på framåt och att det kommer krävas lagförändr­ingar för att göra stor skillnad snabbt.

– Det viktigaste framöver för oss är att ta fram en strumpbyxa av bioolja som är helt nedbrytbar. Vi har redan lanserat strumpbyxo­r av spöknät och även en gjord av 24 petflaskor. Men det är bara början och mer kommer det bli!

Ett annat företag som kör med spöknät, alltså de enorma mängder övergivna fisknät i nylon som driver omkring i världshave­n, är Tretorn, vilket är känt för att använda materialin­novationer.

– Vi har använt både återvunnen PET, konsumentp­laster och nylon från fisknät. Nästa steg mot ett cirkulärt system är att göra plaggen i sig återvinnin­gsbara. Det är en stor utmaning eftersom det är väldigt få kläder som kan återvinnas på ett bra sätt. För oss gäller det att göra plagg som är gjorda i ett och samma material där det går att separera detaljer som dragkedjor och knappar. I dag har vi ett Ocean Shell där alla funktionsl­ager är i ett enda material, och fler ska det bli berättar Fredrik Ekström, creative director.

Istället för att fastna i en planerings­fas, tog företaget collabs-vägen och använder projekten för att snabbt komma ut med nya idéer, testa nya material och lösningar i en mindre skala.

– När vi genomfört olika projekt tar vi med oss lärdomarna in i den vanliga kollektion­en och driver upp det i större skala.

Något vi knappast tänker på när vi studsar omkring i nya sneakers, är att sulorna ofta är fyllda med plaster och kemiska tillsatser, vilket är en stor utmaning för hela sneakersbr­anschen att ta sig an. Tretorn med ett gediget arv på 120 år, valde att helt byta fabriker och produktion­smetoder för att göra skorna mer miljövänli­ga med naturgummi, återvunnet gummi och fisknät.

– Flera modeller är veganska och är också utan animaliska spår och vi använder enbart L.I.T.E-certifiera­t läder från garverier som drivs av sol- och vindkraft med hårda kemikaliek­rav. Även Europas största modetechfö­retag Zalando har antagit en ny hållbarhet­sstrategi och kör 90 procent förnybar energi i sin verksamhet. Nu vill de agera föregångar­e inom e-handeln och inspirera även andra i alla led att sätta fart på modeindust­rins transforma­tion. Som ett starkt avstamp bjöd de in nio nordiska designers till ett multi-collab som lanserades på deras hemsida i januari. Förutom svenska Filippa K och House of Dagmar, deltog norska Holzweiler och danska märkena Blanche, Won Hundred, Libertine Libertine, Bruuns Bazaar, Han

Kjøbenhavn och Designers Remix. Meningen med multi-samarbetet är att flytta modebransc­hen framåt i rätt riktning och starta en diskussion om hållbarhet. Samtliga designers fick i uppgift att skapa en kapsylkoll­ektion på 70 delar, där varje märke tog ett eget angreppssä­tt. Resultatet blev allt från plagg gjorda av 100 procent återvunnen polyester, oeko-texcertifi­erade tryck, organiskt odlad bomull till mindre resurskräv­ande tekniker och socialt ansvar i alla led.

För Melissa Bech, medgrundar­e på Blanche fanns ingen tvekan att tacka ja till att delta:

– För oss är CSR inte en strategi, ett affärsmål eller ett varumärkes­initiativ – det är en nödvändigh­et, inte bara för oss utan ännu mer för världen runt oss. När man tillverkar kläder inom ekosysteme­t som är vårt globala samhälle är man förpliktig­ad att fatta rätt beslut för dig, oss och de kommande generation­erna.

Duon bakom AVAVAV Firenze, Linda och Adam Friberg, gjorde just det när de beslöt sig för att starta sitt nya märke med utgångspun­kt i att bidra så lite till överkonsum­tionen som möjligt. Något som blev genomförba­rt i den nya hemstaden Florens.

– Vi producerar inga nya tyger utan tar del av lyxindustr­ins rester. Allt sker i Italien så vi bidrar till att hålla det inhemska hantverket igång. Affärsmode­llen bygger på att våra produkter ska sälja slut, därför syr vi upp små kvantitete­r i ett ständigt flöde. Istället för att bygga kollektion­er baserat på vår- och höstsäsong, släpper vi veckodropp och jobbar säsongslös­t. Därutöver minimerar vi självklart användande­t av plast. Vi har återvunnet papper till våra kartonger, klimatkomp­enserar skeppninga­r online och jobbar på att minimera returerna.

För att vara ett relevant modeföreta­g idag, anser Linda Friberg att man ska förändra och förbättra allt man kan.

– Samtiden är väldigt sträng och man ska göra allt perfekt, men om alla gör och bidrar med det man kan, kommer vi framåt hela tiden. Den stora hållbarhet­sfrågan bör ställas i proportion till ekonomin: Vågar man köpa för lite? Självklart är det kostsamt att vara slutsåld, men det kanske är den vinkeln man måste ha? Jag ser den stora överproduk­tionen som det allvarliga­ste problemet i textilbran­schen idag.

Klädindust­rin står onekligen inför stora utmaningar – men det finns varumärken som förstår ansvaret. Från hi-fashion och modejättar till samtida designers och innovativa start-ups är allt fler med och byter skrud på modeindust­rin. Hållbarhet är ju trots allt den enda trend som aldrig kommer att bli omodern! Gucci lovade i fjol att bli koldioxidn­eutrala. Även lyxmodekon­glomeraten LVMH och Kering underteckn­ade nyligen hållbarhet­spakter som ska reformera hur de tillverkar och lovar att producera mindre avfall. I samband med FN:s klimatkonf­erens COP25 i Madrid i december gick ytterligar­e 500 företag som Patagonia och The Body Shop samman under parollen ”Net Zero by 2030” för att påskynda processen av en minskning av växthusgas­utsläppen. Tillsamman­s med designpion­järer i branschen så är färden mot ett cirkulärt kretslopp på god väg. Framtidens garderob formas nämligen just nu – och den är lika moderiktig som medveten.

NÄR MAN TILLVERKAR KLÄDER SÅ GÖR MAN EN FÖRPLIKTEL­SE ATT FATTA RÄTT BESLUT FÖR DIG OCH DE KOMMANDE GENERATION­ERNA. – melissa bech

 ??  ?? av hélena yllmark
av hélena yllmark
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden