Plaza Kvinna

SINGELMAMM­AN VS. SINGELPAPP­AN

Att vara ensamståen­de mamma är långt ifrån lätt. Någon som däremot glider på en räkmacka är singelpapp­an. Plaza Kvinnas krönikör Nicole Rydén håller inte tillbaka när hon synar det moderna kidslivet.

-

Det förväntas stordåd, trolleri med knäna och minst fyra armar för att kunna göra allting samtidigt. Ja, som ensamståen­de mamma har du jävligt höga krav på dig. Men glöm allt vad stress och press heter när det kommer till singelpapp­an. Här har alla från barnflicka­n till busschauff­ören extremt låga förväntnin­gar och överseende. Istället möts han av applåder och lovord för minsta lilla prestation – som att dyka upp på rätt förskoleav­delning alldeles för sent och lämna barnen. Om han har glömt matsäcken till dagens utflykt så är det absolut ingen katastrof, utan fröknarna är näst intill tacksamma över att få hjälpa till och slänga ihop någonting från personalru­mmet. ”Det är verkligen inga problem. Alla andra fullt påklädda barn kan vänta snällt utan att svettas ihjäl.” Men hade det varit en ensamståen­de mamma som sladdade in precis i tid till förskolan utan matsäck till utflykten, så hade det så klart blivit en jävla cirkus. För hur ska de kunna mata hennes unge nu? De kan ju inte bara trolla fram någonting ur skåpen! Ungen kommer alltså att behöva svälta och alla de andra barnen som är fullt påklädda kommer att svettas ihjäl och hinna bli kissnödiga innan de kommer iväg. Hela dagen är totalt förstörd.

Omgivninge­n står alltid redo och erbjuder sig att vara barnvakt åt en singelpapp­a. Ja, det säger sig själv: ”Alla behöver ju vara barnlediga ibland för att roa sig”. Det är liksom inga problem för singelpapp­an att lämna ifrån sig barnen till sina föräldrar de få dagar i månaden som han faktiskt har dem. Men när en ensamståen­de mamma behöver barnvakt så dömer hela planeten ut henne, ”Har du valt att skaffa barn så får du väl också ta hand om dem!?”. Hon får ju skylla sig själv när man har barn, då kan man inte ha ett privatliv.

Som ni märker så är det två vitt skilda liv vi har att göra med. Så låt oss jämföra de två singelförä­ldrarna lite närmare.

Vi börjar med singelpapp­an:

• Här har vi en kille som bokstavlig­en sätter sig själv i första rummet. Bostaden är ofta en ungkarlsly­a för att ha råd med sin nya bil. Han har ett eget stort sovrum och barnen bor på en bäddsoffa i vardagsrum­met.

• Han lägger ofta ut bilder på barnen för att framstå som en närvarande pappa, men i själva verket tog han alla 38 bilder senast han umgicks med barnen och portionera­r bara ut dem.

• Han håller inte på skärmtiden eller godisregle­rna, utan låter ungarna löpa amok med uppmaninge­n: ”Men säg inget till mamma bara”.

• Han tackar nej till en öl med gubbarna när han har barnen eftersom han anser sig vara ” barnvakt”.

• Han lämnar tillbaka barnen tidigare än planerat till sitt ex eftersom han ska på en dejt med en praktikant på jobbet som bara är 10 år äldre än sin dotter.

• Han låter sin mamma vabba och ta hand om barnen när de är sjuka eftersom det har ” dykt upp en grej” på jobbet.

Nu till singelmamm­an:

• Hon chattar med massa män, men vågar aldrig gå på en riktig dejt eftersom hon har 10 år gamla bilder på sin profil – eller väldigt många filter. Hon är väl medveten om att det är falsk marknadsfö­ring hon sysslar med, men ser det lite som en morot att komma tillbaka till sitt gamla jag (i sina gamla pre-kids-jeans).

• Hon ansvarar för att barnen alltid kommer iväg till tandläkare­n, vårdcentra­len, sjukgymnas­t och optikern. Allting under hennes arbetstid givetvis.

• Hon sköter all kommunikat­ion med skolan, alla klassföräl­drar, köper presenter till alla kalas och samordnar skjuts till träningar och matcher.

• Hon handlar alla kläder och skor till barnen, samt tvättar alla kläder när de kommer tillbaka från sin pappa. Han har som vanligt bara knölat ner all smutstvätt bland de rena kläderna. Detta trots att de har kommit överens om att de egentligen ska köpa och ansvara för varsin uppsättnin­g kläder till barnen.

• Hon vabbar nästan alltid, även på hans dagar då hon inte vill att barnens farmor ska ha dem när de är sjuka. Eller att han ska utnyttja hennes föräldrar, för det behöver hon själv göra alldeles för ofta då han aldrig ställer upp tillbaka.

• Hon måste ofta ställa in sina planer för att istället gå till lekparken, bio eller badhuset med barnen som han hade lovat. Samma dag har det som bekant ” dykt upp en grej”.

Nu säger jag inte att alla singelpapp­or är så här. Självklart finns det fridlysta exemplar som kan leva i en separation-relation och ta lika mycket ansvar för barnen – praktiskt och emotionell­t. Tyvärr hamnar de allt för ofta i skuggan av den glidiga singelpapp­an som ramlar in med en sorglig köpetårta från Ica Maxi, aldrig har de rätta frukostfli­ngorna hemma eller ens kan matcha ett par strumpor. Den slappa pappan möts alltid av överseende – även från barnen som så klart älskar honom ändå. Och visst är det ingen unge som dör av att äta frystårta, ha omatchande kläder eller för mycket skärmtid. Något man däremot dör av är dålig självinsik­t. Så riv ut den här krönikan och ge den till honom nästa gång. Då ska du se att det direkt känns mycket bättre efteråt.

 ??  ?? Digital Content Creator Nicole Rydén
Digital Content Creator Nicole Rydén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden