Plaza Kvinna

ULRIKA LINDQVIST STYLIST

-

Redan som liten visste Ulrika Lindqvist att det var mode hon ville jobba med. Idag lever hon ut sin dröm som stylist på heltid, men nog minns hon hur allt började.

– Jag var tjejen som alltid satt och ritade modetidnin­gar på rasterna i skolan och tyckte att det var roligare att byta outfits på min Barbie än att faktiskt leka med den, så klädintres­set har alltid funnits där. Jag praktisera­de på Damernas Värld medan jag gick på universite­tet och efter examen jobbade jag ett år som modeassist­ent där och insåg att det verkligen var stylist jag ville bli. Sedan dess har jag frilansat, först som assistent och sedan några år tillbaka som stylist. Vilket jobb glömmer du aldrig?

– Oj, det finns många, men för några år sedan var jag ute på location och skulle leverera ett somrigt svenskt mode till ett amerikansk­t magasin. Behöver jag säga att det spöregnade? Hela teamet tog skydd under ett träd och så plåtade vi i uppehållen. I slutändan kom det inte med i tidningen trots att bilderna blev helt fantastisk­a, om än inte lika somriga som lovat... Du har stylat modejobbet på sidan 90. Berätta om plåtningen!

– Vi hade en otroligt lugn dag med strålande solljus och många skratt, samtidigt som vi var livrädda över att råka välta någon dyr skulptur eller dylikt. Något av det bästa med mitt jobb är just att få besöka så många vackra locations och umgås med så härliga team. Vilken vårtrend ser du mest fram emot? – Är otroligt sugen på en riktigt stor väska. Bottega Veneta är ju drömmen, men det blir nog en stor stråväska eller liknande istället. Annars kommer jag som vanligt att bo i olika vita skjortor och blusar till jeans eller mönstrade kjolar från Rodebjer. Jag är också väldigt sugen på volumniösa siluetter à la Cecilie Bahnsen. Tips till andra som vill jobba i branschen?

– Läs modemagasi­n och scanna Instagram efter stylister vars stil du gillar, kontakta dem och fråga om du får praktisera hos dem. Jag kan verkligen rekommende­ra att praktisera och sedan assistera. Det är otroligt lärorikt att få se hur olika stylister arbetar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden