Plaza Kvinna

Maia Wright

INTAR RAMPLJUSET

- Av joakim ha yenh jelm

Med över 100 miljoner streams i ryggen och tre listplacer­ingar på Billboard och US Radio Dance Chart som låtskrivar­e och feature- sångerska är tiden nu inne för den Maia Wright att ta klivet fram i rampljuset som soloartist. Den 22- åriga låtskrivar­talangen har redan släppt soulpoppig­a R& Bdiamanter­na Decent och Ride or Die som första smakprov och två singlar till kommer innan sommaren. Men att det skulle bli just musiken var inte självklart för en sportig fotbollstj­ej från Enskede.

– Det var bara några få nära vänner och familjen som hade hört mig sjunga. Jag hade inte riktigt vågat visa den sidan av mig själv. När det var dags att välja gymnasium såg jag min chans och sökte till Fryshusets musiklinje. Det förvånade alla. Men redan första dagen kände jag att jag hade hittat hem och att jag ville jobba med det här i resten av mitt liv! Efter gymnasiet fick jag kontakt med en manager och började skriva låtar till andra artister parallellt med att jag jobbade på min egen musik.

Fanns det en oro för att fans av dina features inte skulle tycka om din musik när du skulle börja släppa eget material?

– Lite, men det gick över ganska fort. Jag tror att det är bra att visa upp sig innan man släpper sin egen grej. Dansmusik är en stor del av mitt skapande, men kanske inte för mig som artist.

Tog det tid att komma på vilken sorts artist du ville vara?

– Nej, jag har alltid vetat. Det har bara handlat om att få in det i låtarna på rätt sätt. Jag hade ingen tidigare låtskrivar­erfarenhet, men jag kände att om jag ska vara artist och stå på scen, så vill jag göra det med låtar jag har skrivit själv. Jag ville göra pop, men få in R& B och min bakgrund på ett bra sätt i låtarna. Det var viktigt för mig att det skulle kännas 100 procent när jag väl började släppa egen musik.

Vad betyder låtskrivan­det för dig idag?

–Jättemycke­t. Det har blivit ett sätt för mig att få ventilera mina känslor och saker jag tänker på i vardagen. En låt är lite som ett kapitel ur min dagbok, så det är viktigt för mig att få skriva musik och uttrycka mig musikalisk­t. De två låtar jag har släppt hittills är väldigt personliga och är hämtade från mina egna erfarenhet­er.

Vad var inspiratio­nen till Ride or Die?

– Jag skrev den när jag var trött på kärlek och ytliga relationer. Många man träffar har svårt att öppna upp sig och bli djupa. Så den handlar om hur jag vill att kärlek ska kännas och hur jag vill att ett förhålland­e ska se ut. Jag ställer väldigt högra krav om man lyssnar på texten, men den handlar om optimal kärlek.

När får vi höra mer musik ifrån dig?

– Det jobbas för fullt! Planen är att släppa två nya singlar innan sommaren och sedan kommer allt paketeras ihop till ett fint porträtt i form av en EP i höst. På EP: n är tanken att samla flera olika ” moods”, som en lugn låt som Ride or Die, en midtempo- låt med attityd och så vidare… Jag har inte velat begränsa mig till ett tema, utan den röda tråden kommer att vara jag och olika upplevelse­r från mitt liv.

Du fick uppträda med Gryffin i USA. Hur var det?

– Fantastisk­t! Jag åkte till San José helt själv och det var mitt första besök i USA. Jag gick upp på scen och spelade för 6 500 personer med en låt som jag aldrig hade uppträtt med innan. Det var mitt första liveuppträ­dande som artist. Det var en helt sjuk upplevelse, men så kul att få spela mina egna låtar för första gången.

Många spår dig en lysande karriär. Siktar du mot stjärnorna?

– Jag siktar så högt det går! Jag vill kunna leva på musiken och bli så stor som möjligt. Det är målet, men jag försöker att inte fokusera på specifika grejer. Jag tror att man blir besviken om man inte uppnår just det man tänkt och missar allt man faktiskt har åstadkommi­t. Jag vill ta det som det kommer bara, njuta av resan och hoppas att det går bra.

 ??  ?? Maia Wright
Ålder: 22 år
Yrke: Artist och låtskrivar­e.
Aktu ell: Med singlarna Decent och Ride or Die.
Bor: Enskede, Stockholm.
Maia Wright Ålder: 22 år Yrke: Artist och låtskrivar­e. Aktu ell: Med singlarna Decent och Ride or Die. Bor: Enskede, Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden