Plaza Kvinna

Langkawi

- Av Caroline Thörnholm

Glöm Maldiverna, Seycheller­na och Fiji – det nya semesterpa­radiset är numera Langkawi! Malaysias doldis har på kort tid blivit en favorit bland globetrott­ers och det är lätt att förstå varför. Med turkost hav, vita sandstränd­er och tropisk regnskog upplevs ön som en drömlik hägring. Lägg till förträffli­g gastronomi, fantastisk gästfrihet och ursöta apor som grannar och Langkawi är som upplagt för en semester där man får nypa sig i armen – hela resan!

BO The Datai

Jln Teluk Datai

Är det ett hotell som fångar Langkawis otämjda skönhet så är det The Datai. I över 25 år har den ikoniska egendomen förenat tropisk regnskog och slående havsvy med förbluffan­de arkitektur och lokalkänne­dom. 2017 genomgick hela resorten en tolv månader lång renovering så varje vrå visar sig från sin bästa – och mest hållbara sida. The Datai må vara ett lyxhotell, men ett medvetet sådant och bedriver stora satsningar på att minska el- och vattenförb­rukning samt användande­t av plastartik­lar. Låt skiftande träslag, jordiga toner och stilren design transporte­ra dig till en plats likt ingen annan. Som gäst kan du välja vilken sida av ön som reflektera­r din stämning: det rofyllda Andamanhav­et eller vild regnskog – här kommer de busiga aporna på köpet! Det finns 121 rum, sviter och villor – men frågar du oss så är villorna något alldeles extra. Med sina 123 kvadratmet­er(!), privat balkong och ett badrum större än många ettor är det lätt att känna sig både bortskämd och omhänderta­gen. Tappa upp ett bad, lyssna på tropiska fåglar och ha en spastund för dig själv. Utanför tröskeln väntar ön när du är redo!

Berjaya Langkawi Resorti

Karong Berkunci 200, Burau Bay

Inbäddad i regnskog med havet precis vid fötterna är det lite som att Moder Jord välkomnar dig när du checkar in. De flesta gäster som bor på Berjaya Langkawi Resort är ute efter att bli just ett med naturen! Glöm hotellrum och sviter, som det enda hotell på ön med villor på pelare ovanför havet, så kan du räkna med ett boende utöver det vanliga. Vakna upp till ljudet av vågor och blicka ut mot den vidsträckt­a horisonten medan solen går upp. Det är svårt att vakna på fel sida när man får ta in så mycket skönhet på nära håll! Hotellet omfamnar verkligen öns skatter till fullo. Njut av gastronomi hämtad från lokala mattraditi­oner där inhemska råvaror och kryddor tar den malaysiska kokkonsten till ny nivå. När lusten kallar finns även en rad vattenakti­viteter med allt från båt- och fiskturer till snorkling och dykning. Ett perfekt alternativ för den livsnjutan­de naturälska­ren.

ÅK HI T

Sedan oktober förra året har Qatar börjat med direktflyg från Doha till Langkawi. Rankad som det bästa flygbolage­t i världen är deras business class onekligen en upplevelse i sig. Njut av förstklass­ig service med utformade designflyg­stolar, underhålln­ingssystem och à la carte-meny – det bästa av allt? Du kan dinera precis när du vill! Börja resan med välkyld champagne och luta dig tillbaka. Ni vet vad man brukar säga: det finns flyg – och så finns det Qatar.

ÄT The Gulai House

Jln Teluk Datai

Väck alla fem sinnen till liv på The Gulai House, där malaysisk cuisine når sin absoluta höjd. Inramad av regnskog är det naturligt att man plockar in omgivninge­n i interiören. Här har praktfulla träslag och rustika möblemang balanserat­s ut med skira tyger och naturligt ljus. Som gäst kan man välja att dinera traditione­llt på golvet för att höja upplevelse­n ytterligar­e. Rätterna utgörs av lokala smaker med en gastronomi­sk twist. Njut av vildfångad fisk, nyskördade primörer och handplocka­de örter i en meny där inget lämnats åt slumpen. Även vinlistan imponerar så njut av det bästa från kök och källare.

The Pavilion

Jln Teluk Datai

Vissa matuppleve­lser glömmer man inte första taget – och The Pavilion är helt klart en av dem. Restaurang­en är designad efter ett fågelhus och belägen 30 meter upp i luften. Ja, du hörde rätt! Med vidsträckt­a vyer över regnskog är restaurang­en onekligen ett av sitt slag. Avnjut thailändsk kokkonst på högsta nivå med trädtoppar som bordsgrann­e – och håll ögonen öppna, kanske skådar du en flygande lemur? Räkna med en måltid du sent kommer att glömma!

Ikan- Ikan

Jalan Tanjung Rhu

Det franska och italienska köket må rankas högt, men här gäller det att passa på att uppleva de lokala skatterna. På Ikan- Ikan utgörs menyn av regionala rätter med specialite­ter som gått vidare från generation till generation. Samtliga råvaror kommer från lokala producente­r för att säkerställ­a kvaliteten. Hur låter tigerräkor med curryblad, chili och cashewnött­er? Eller varför inte uppleva hummer med citrongräs, vitlök och ingefära? Vi lovar att smaklökarn­a kommer att få en omgång!

UPPLEV SPA

Finns det något bättre än spa i naturen? På Datais spaanläggn­ing tittar regnskogen bokstavlig­en in i de öppna behandling­srummen. Lyssna på den rinnande floden nedanför den inbjudande verandan. Vem behöver musik när regnskogen är full av rogivande ljud? Här finns fem spavillor, varav en är en svit med privat ångbastu, torrbastu och jacuzzi som vetter mot tropisk djungel. På spat sammanflät­as wellness med naturen och endast de renaste ingrediens­erna används i behandling­arna. Låt uråldriga ritualer ta kroppen på en sinnesresa med handplocka­de medicinska växter och örter. Välj mellan allt från hot stone-massage och body scrubs till ansiktsbeh­andlingar och pedikyr. Räkna med att bli ompysslad av den malaysiska gästfrihet­en.

STRAND

Langkawi är känd för sina stränder. Ta bara turisttäta Pantai Cenang, dolda Tanjung Rhu eller Pantai Pasir Hitam med sin svarta sand. Vår favorit är privata Datai Bay – utnämnd av National Geographic som en av de 10 bästa stränderna i världen. Med glimrande sand, gläntande regnskog och öppna hav är det lätt att förstå varför. Hyr en traditione­ll segelbåt och upptäck havslivet på nära håll i smaragdgrö­nt vatten. Ja, det är lätt att känna att man befinner sig i ett vykort! Föredrar du vattenspor­t så kan du uppleva naturens under genom snorkling, kajak eller vindsurfin­g.

RECNSKOC

en 10 miljoner gamla regnskogen är helt klart ett under man inte får missa. Två tredjedela­r av ön består av orörd regnskog, så här finns mycket att upptäcka. Ta en guidad tur och upplev naturen som du aldrig har sett den förut. Bara öns mangrovetr­äsk är värt ett eget besök och finns på Unesco:s världsarvs­lista. Välj mellan allt från gruppledda hikes till öhoppning med båt.

Det här får man bara inte missa!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bikinitopp, 950 kr,
Trosa, 630 kr, Scampi.
Scampi.
Kimono, 1 695 kr,
A Part of the Art.
Hatt, 400 kr,
MarQet.
Bikinitopp, 950 kr, Trosa, 630 kr, Scampi. Scampi. Kimono, 1 695 kr, A Part of the Art. Hatt, 400 kr, MarQet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden