Plaza Kvinna

Imane Asry

Gör den svala scandilook­en het

- Av Joanna Górecka

Hon är hijabistan som inspirerar följare världen över med sina modesta fashionkre­ationer och unika stil. Idag har hon erövrat modevärlde­n med avskalad skandinavi­sk minimalism, androgyna inslag och inte minst sin fäbless för kappor med breda skärp. Imane Asry – en stilikon att hålla ögonen på.

Du är känd för dina svala outfits och kreationer. Hur fastnade du för skandinavi­skt mode?

– Det är en sådan klyscha, men less är

verkligen more. Jag finner en ro i det enkla och eleganta. Det är oerhört tillfredss­tällande när man inte behöver overdo en outfit, utan istället varva ner lite och uppskatta det simpla. Jag tänker ibland att jag ser det med lite andra ögon än andra. Jag kan bli helt till mig över en perfekt, vit krispig t- shirt – när andra bara ser ett tråkigt basplagg. Den skandinavi­ska modetradit­ionen speglar mig också mycket som en person. Jag gillar inte att komplicera saker för mycket.

Hur skulle du annars beskriva din stil?

– Jag brukar kalla den scandi- modestchic. Det är helt enkelt skandinavi­skt mode på mitt eget lilla sätt. Jag bär ofta neutrala och monokroma färger och inspireras mycket av herrmode. Så elegant blandat med mycket androgyna inslag. Ett favoritmär­ke är Elin Klings Totême. Elin har förövrigt varit min stora stylecrush sedan jag var tretton. Det är också viktigt för mig att inspirera till modest fashion. Det är mode som av andliga eller personliga skäl har en lösare passform och en mer oversized silhuett. Det kan vara lite längre tyger eller lite mindre åtsittande plagg. Men modest fashion är inte en stil i sig, utan det finns massor av underkateg­orier. Den kan vara allt från rockig till street, men det är inte många inom modest fashion som gör det jag gör. Jag känner mig ganska ensam i min scandi- approach.

Vad har du fått för gensvar från andra tjejer som klär sig i modest fashion?

– Oftast är det väldigt positivt. Många tycker att min stil är fräsch och något man inte har sett mycket av. Det kan jag hålla med om. När jag går in på många modest fashion- konton så känner jag ofta: ”Såg jag inte det här nyss i flödet?”. Jag får mycket gensvar från följare från exempelvis Singapore och Indonesien som generellt använder mycket mönster och färger, något jag också har sett när jag gått på modevisnin­gar där. På catwalken kunde man se modeller i typ ananas- mönstrade plagg, men det har förändrats. Nu när jag är på modevisnin­gar i Asien är det mycket mer nytänkande och avskalat. Vi inspirerar mycket.

Ditt Instagramk­onto heter Fashion with Faith. Hur startade du det?

– Det allra första jag började med var fotoblogge­n Tumblr. Först repostade jag bara bilder som jag fann inspireran­de, men när jag var 17 började jag bära hijab och ta outfitbild­er för att dokumenter­a min resa. Jag experiment­erade mycket då och försökte hitta min stil och sätta min prägel på den. En dag märkte jag att det var

150 000 reposts på en bild. Jag fick också massa förfrågnin­gar om hur jag knöt min slöja – jag bar turbaner och coola hijabuppsä­ttningar, så jag började även med tutorials på YouTube.

Kunde du föreställa dig att det skulle bli så här stort?

– Nej, det fanns inte på kartan! För mig handlade det bara om att dela med mig av min kreativite­t och så växte resten fram organiskt. Sociala medier var ganska nytt då, så det var mer fokus på att dela kreativite­tens glädje. Det är roligt och ger oerhört stora möjlighete­r, men jag har ett vanligt liv också. Jag är en ekonom i grunden och jobbar på ett modeföreta­g.

Skulle du kunna tänka dig att hålla på med det på heltid?

– Under ett år frilansade jag på 100 procent, men det var inte riktigt för mig. Jag gillar att gå till ett vanligt jobb och ha vanliga kollegor, inte enbart befinna mig i influencer-världen. Därför har det varit viktigt för mig att satsa på att ha en akademisk utbildning. Det passar mig bra just nu att ägna mig åt Instagram på deltid och få utlopp för det kreativa. Men vem vet, framöver kanske jag väljer att gå ”all in” och utveckla det!

Vad inspirerar dig?

– Min kärlek för minimalism började när jag började följa Ivania Karpos Instagramk­onto. Det var verkligen en helt annan värld för mig. På den tiden experiment­erade jag mycket, var väldigt kreativ och färgglad. Jag försökte landa i en stil och gjorde det när jag hittade tillbaka till det tidlösa. Jag följer inte trender slaviskt, utan gillar det klassiska. Och Ivania var verkligen hardcore. Hennes flöde var så satisfying och det väckte min kärlek. Men om jag skulle byta garderob med en person så skulle det vara Brittany Bathgate. Hon är en bloggare från UK som är väldigt skandinavi­sk i stilen och grym på att styla. Om jag kunde så skulle jag gärna hoppa in i hennes garderob!

Vilket plagg skulle du inte kunna leva utan i din garderob?

– Mina kappor! Jag har tappat räkningen. Jag tror att jag har tre beige kappor som många kanske tycker ser exakt likadana ut men – they don’t see what I see. Jag älskar den klassiska, svarta långkappan. Sömmarna vid axlarna ska vara långt ner, armarna ska vara vida och den ska ha ett brett skärp.

Har du någon tumregel när det kommer till mode?

– Att det finns flera sätt att bära plaggen, Det är en regel jag har när jag shoppar. Om jag ska köpa ett plagg, så måste jag komma på fem sätt att det. Det känns viktigt att kläder används flera gånger. Det är också därför jag fokuserar på tidlösa plagg och inte på trendplagg som dör ut – det är mer hållbart.

 ??  ?? imane asry
Ålder: 25 år
Bor: Stockholm
Yrke: Ekonom
Aktuella med: Instagramk­ontot @ fashionwit­hfaith
imane asry Ålder: 25 år Bor: Stockholm Yrke: Ekonom Aktuella med: Instagramk­ontot @ fashionwit­hfaith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden