Plaza Kvinna

Icona Pop

- AVJOAKIM HAYENHJELM

Tack vare låtar som I Love It, All Night, Emergency och Girlfriend har Icona Pop blivit dansgolvet­s okrönta drottninga­r. Det gäller även för världsarti­ster som Katy Perry, Miley Cyrus, Prince och Justin Bieber som alla har delat sin scen med dem. Efter ett år i studion i L. A. är Icona Pop nu redo att släppa ny musik och åter erövra hitlistorn­a. Plaza Kvinna träffade världens hetaste artistduo under en snabbvisit i Stockholm.

Duon Caroline Hjelt och Aino Jawo träffades på en hemmafest 2008 och sedan dess har deras artist-projekt Icona Pop rullat på i ett rasande tempo. Efter tidiga genombrott­et med ikoniska anthem-låten I Love It har de turnerat världen runt i omgångar och spridit sin unika och energiska dansrökarp­op med en stor dos girl power.

¬Caroline: Vi försöker använda den röst som vi har, när vi kan. Det är viktigt för oss. Jämställdh­et och anti-rasism är väldigt självklart för oss att stå upp för. Sedan tycker jag att det är bra att man har börjat prata mer om psykisk ohälsa. Det är många som lider av och tampas med det.

Aino: Vi har även velat göra Pride under lång tid och förra året fick vi chansen att spela på en massa olika Pridefesti­valer från Miami och Stockholm till mindre ställen där det inte är lika okej att gilla någon av samma kön.

Ni har spelat över hela världen och ger en bild av att vara riktiga partypingl­or. Har ni festat konstant sedan I Love It?

Aino: I början var det bara fest, men så kommer man till en gräns då man måste ta hand om sig själv för att hålla ihop.

Caroline: ”Work hard, play hard”. Vi älskar att festa och turnera, men vi äter skitbra och vi tränar mycket och ser verkligen till att investera i oss själva när det kommer till hälsa. Annars skulle det inte hålla. Sedan ser vi till att ha väldigt kul, unna oss och leva livet också. Det är den balansen som har tagit typ tio år att hitta, för det har varit antingen eller. Nu tycker jag att vi är inne i en superhärli­g fas, där vi njuter av livet och tar hand om oss.

Har ni kunnat finna styrka i att ni haft varandra att luta er emot?

Caroline: Absolut, jag är så glad att jag har Aino. Jag skulle inte velat göra det själv. Branschen är otroligt mansdomine­rad och vissa saker och situatione­r tas för givet bara för att vi är kvinnor. Där har det varit lättare när vi två har bestämt oss för någonting. Och även om det går framåt, för det tycker jag att det gör, så har vi en otroligt lång väg kvar. Det är svårt. Folk kan till exempel fråga oss: ”Va, spelar ni på riktigt?”.

Fortfarand­e?

Aino: Inte lika mycket som i början, men det händer. Vi känner att vi alltid har någonting att bevisa. Ibland när man har ett sämre gig och inte sätter mixarna, så är det direkt någon som reagerar. Men man kan inte alltid vara på topp.

Ni har jobbat, rest och bott ihop undertio års tid. Hur får ni det att fungera?

Caroline: Vi brukar säga att vi någon gång kommer att skriva en relationsb­ok och tjäna massa pengar. För hur länge håller det att jobba och bo ihop? Det är ändå helt sjukt. Anledninge­n till att det fungerar tror jag är att vi har en enorm respekt för varandra och att vi har otroligt kul. Vi skulle liksom inte vara ett band annars.

Aino: Det är som ett förhålland­e. Man måste få ha sitt utrymme och egentid. Vi hänger ju inte hela tiden bara för att vi bor tillsamman­s. Allt handlar om jobb: vi älskar det vi gör, det är som att ha ett barn ihop, men ibland vill man komma bort.

Nu delar ni tiden mellan Stockholm och Los Angeles. Hur är det?

Caroline: Vi har köpt ett hus som vi bor i när vi är i USA. Även om det inte känns lika hemma som Sverige, så försöker vi ändå skapa oss ett hem där. Och vi har ett väldigt bra liv där. När vi bodde i New York kunde det vara väldigt stressigt, men i L.A. går det inte att stressa på grund av all trafik!

Aino: Det tillåter ett annat typ av häng. Man träffas, grillar, hajkar och går till stranden med picknick. När man jobbar jämt är det är otroligt värdefullt att kunna göra det med sina vänner. Det ger en mycket mer energi. Vi kommer snart att bli grannar med Tove Lo, vår bästa vän, så det kommer att bli jättemysig­t.

Hur ser relationen ut till Tove Lo och andra artister som ni samarbetar med?

Aino: Vårt gäng är fantastisk­t! Det är många som ingår i det, inte bara artister, men framförall­t Alicia Vikander, Elliphant, Charlie

XCX, Alma och Zara Larsson. Vi hjälper varandra och skickar låtar till varandra innan de är färdiga. Men man har ju också stött på andra som ser en som ett hot, vilket är sjukt tråkigt. Det går emot allt vi står för. Man ska stötta andra kvinnor. Men vårt gäng är helt magiskt! Jag är otroligt tacksam.

Caroline: Vi lyfter upp varandra. Det är så roligt när man skriver nu också för det börjar dyka upp grymma producente­r som är kvinnor. Era nya singlar This Is How We Party och Next Mistake har tydliga influenser från 90-talets dansmusik. Kommer kommande musiksläpp i år att gå i samma spår?

Aino: Vi har blivit otroligt inspirerad­e av 90-talet och kände att det, framförall­t i USA, har varit mycket slö musik. Vi blev lite trötta på det och ställde oss frågan: ”Vad behöver musikvärld­en och vad vill vi göra?”. Svaret blev att göra någonting som får folk att bli glada. Låtar som man kan gråta, dansa och älska till. Musik som får en att känna! Det var det vi gick in i studion med.

Caroline: Utgångspun­kten är alltid elektronis­k pop, vilket kan ta olika vägar. Vi är Icona Pop och vi kan göra vilken musik vi vill! Det är otroligt lyxigt att inte behöva göra en viss typ av musik, utan bara vara otroligt fri. Musiken som ska komma nu har varit väldigt kul att skapa. Vi har testat oss fram utifrån olika inspiratio­nskällor. Det känns ävensom att vi nu har haft tid att skriva av oss i studion och dela alla våra fantastisk­a, euforiska moments, men också de som har varit lite jobbigare.

Spännande! Kan vi även förvänta oss ett album?

Aino: Vi har ingen tidsplan för det, men vi har skrivit så sjukt mycket musik att jag tror att det måste bli ett album, en baby! Det kommer i alla fall inte bara singlar. Det är ett som är säkert.

 ??  ?? icona pop
Ålder: Aino Jawo 33 och Caroline Hjelt 32 år.
Gör: Artister, låtskrivar­e och DJ: s.
Bor: Stockholm och Los Angeles.
Aktuell med: Nya singlar i vår och kampanj för Motorola Razr.
icona pop Ålder: Aino Jawo 33 och Caroline Hjelt 32 år. Gör: Artister, låtskrivar­e och DJ: s. Bor: Stockholm och Los Angeles. Aktuell med: Nya singlar i vår och kampanj för Motorola Razr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden