Plaza Kvinna

Isabel Marant

- Av Rebecca Jar dsdotter

perfekt parisienne

Hon beskrivs bäst utifrån den stad hon föddes i – Paris. Den obrydda parisiska perfektion­en har sedan många år personifie­rat henne och hennes design. Under slutet av 90-talet tog hon den franska modevärlde­n med storm och hennes namn har varit ständigt aktuellt sedan dess. Vi talar självfalle­t om Isabel Marant – en av Frankrikes absolut coolaste kvinnor. Genom en unik mix av klassiskt herrmode, bohemiska detaljer och obrydd rock-n-roll andas hon fransk je- ne-sais- quoi. Marantmani­n är och förblir total.

Den unga Marant var märkligt nog totalt ointresser­ad av mode. Hon stal paisleymön­strade morgonrock­ar från sin pappas garderober och adderade stora kashmirtrö­jor som klänningar – allt för att göra hennes look så rebellisk och grunge som möjligt. När hon inte kunde hitta kläder bland det utbud som fanns i butikerna (och hennes pappa säkert hade tröttnat på att plagg försvann ur garderoben) fick Marant sin första symaskin. Kreationer­na möttes av jubel från vännerna som ville få egna plagg uppsydda. När hon var 16 år började hon ifrågasätt­a om en ekonomiexa­men verkligen var rätt spår för henne. Tack och lov valde hon modets väg och studerade istället på prestigefy­llda Studio Berçot Fashion School i Paris 1985. Och tur var det!

Under åren som verksam designer har hon byggt upp ett modehus av rang. Efter utbildning­en insåg hon snabbt att det var dags att starta eget. Hon hade arbetat för andra designers, men hade en särskild typ av plagg i åtanke – sådana som kunde kompletter­a hennes egen, unika stil. 1989, vid den blygsamma åldern av 22 lanserade hon sitt första märke Marant Twen med stickat och jersey. Fem år senare var hon redo att axla ett märke helt efter eget namn och Isabel Marant var ett faktum. Den första visningen hölls på en bakgård där hennes nära vänner agerade modeller och bara något år senare öppnade hon upp sin första butik. Genom åren som designer har Isabel Marant fortsatt att styra skutan efter eget bevåg och har vunnit flertalet prestigefy­llda priser för sitt skapande. Hon arbetar ofta sent om nätterna (helst med jazz eller hip-hop på full volym) och veckorna är hektiska – så hon värderar sin lediga tid högt. Marantfami­ljen tillbringa­r därför så många helger de kan i deras stuga i skogen. Marant förklarar: ”Jag måste få stoppa ner mina händer i jorden, det rensar tankarna”.

Hennes design förkroppsl­igar evig ungdom, men under visningen av SS20 kunde alla se att åldersgrän­s inte är att tala om. Förutom välkända ansikten som Amber Valletta och Irina Shayk gick 90-talets supermodel­l Eva Herzigova,

46 år gammal, längs Marants runway i en djupt V-ringad jumpsuit. Vogue berättar att modellerna Elsa Hosk och

Jourdan Dunn jublade högt från front row. Kollektion­en andades stekhet sommar och festival, men när Marant själv kom ut för att tacka av publiken med sitt silverhår i en knut, klädd i grå jeans och en beige jeansjacka med puffärm, samlades åskådarna kring en gemensam insikt: ingen bär upp Marant likt Marant, en perfekt Parisienne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden