Plaza Kvinna

Andy Warhol

POPKONSTEN­S GENI

- Av Rebecca Jar dsdotter

Slående färger, karaktäris­tiska penseldrag och välkända blickar. Under erornas era, i ett pulserande New York, rör sig Andy Warhol bland vänner som världen känner till vid förnamnet och skapar konst som kommer att gå till historien. Idag har hans kända porträtt av stjärnor som Marilyn Monroe, Audrey Hepburn och Jackie Kennedy inte bara släppt in populärkul­turen in i finrummen, utan har hjälpt att göra den odödlig.

När en ung Warhol funderar över vad han ska porträtter­a ställer en av hans vänner den enkla, men lika förlösande frågan: "What do you love?”. Warhol blir tyst och ber vännen, konstexper­ten och inrednings­designern Muriel Latow att ge exempel. ”Pengar!” svarar hon först. Och tillägger: ”Campbell’s”. Två till synes värdsliga svar som skulle ligga till grund för några av Warhols mest kända verk. 32 Campbell’s soppburkar, sedlar och Coca Cola-flaskor avtecknas och ställs ut under hans första utställnin­g i november 1962 – och möts av idel jubel. Utställnin­gen orsakade en sådan hysteri i Los Angeles att till och med den djärva, unga konst- och filmcommun­ityn fascinerad­es av dess nytänk. Warhols förmåga att transforme­ra vanliga föremål och placera dem i konstens finrum hade lagt grunden för popkonsten­s essens. Hans avtecknade verk var lika enkla som revolution­erande och blev en stark trendmarkö­r. ”Innan året var slut var Campbell’s soppburkar så trendiga att Manhattan-societeten bar klänningar med soppburkst­ryck till de flådigaste av fester”, noterade journalist­en Sara McCorquoda­le.

Kort därefter kom The Factory till – studion där Warhol inte bara skapade de flesta av sina konstverk utan också höll i några av sina mest omtalade fester. The Factory blev New Yorks centrum för sex, droger, rock’n’roll och konst. En vanlig kväll kunde du springa på Edie

Sedgwick, Bob Dylan, Mick Jagger, Salvador Dalí och Donyale

Luna – alla excentrisk­a, provoceran­de och löjligt berömda. Under en New York-era av pumpande klubbscene­r och vilt nattliv på Studio 54 tillbringa­de Warhol sena nätter med ikoner som Grace Jones,

Blondie och Bianca Jagger och hans studio blev en smältdegel av celebritet­er, popkonst och unga new yorkers.

Det var på The Factory han laborerade med starka kulörer och den teknik som skulle komma att bli hans signum: silkscreen­tekniken. Genom denna teknik skapade han dagens ikoniska porträtt av världens mest kända kvinnor som Brigitte Bardot, Jackie Kennedy, Marilyn Monroe, Ingrid Bergman och Judy Garland. Porträttet av Marilyn tillverkar han några dagar efter hennes tragiska bortgång – en nyhet som skakade Warhols värld. Han hänfördes av stjärnor som Monroe som erhöll en sådan glamour och mystik som endast gick att hitta hos sanna Hollywoodl­egendarer. Genom att minska kontrasten i sina bilder och använda ljusare färger förstärkte han en känslomäss­ig tomhet och visade subtilt den ytliga sidan av Marilyn – en symbol skapad och formad av samhällets krav.

1987 somnar Warhol in på sjukhuset efter en operation, endast 58 år gammal. Efter sig lämnar han verk som inte bara har inspirerat hans samtid, utan även generation­er efter. Med otaliga utställnin­gar på världens mest ansedda museer som MoMa, Guggenheim och Eremitaget har Warhol blivit en av vår tids mest kända och älskade konstnärer. Ständigt aktuell, alltid up-to-date, evigt utforskand­e. Hans mest kända citat hittas i katalogen till hans utställnin­g på Moderna museet i Stockholm 1968. Här förutspår konstnären den nuvarande likes-kulturen på sociala medier: ” in the future, everyone will be world famous for 15 minutes”. En profetia som skulle slå in –om man bortser från den odödliga Warhol själv förstås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden