Plaza Kvinna

Stilar genom åren

-

Denims resa till runway har varit lång. Tyget har gått från att vara arbetarbyx­a och sportplagg till att bli garderobsh­jälte och tonårsfavo­rit och har nu slutligen nått designstat­us. Så hur har stilarna skiftat under åren?

Trots att stjärnor på vita duken som Marilyn Monroe bar plagget, så hade jeans fortfarand­e inte fått en given plats i kvinnans garderob. Var den någon som bar denim på 50-talet, så var det den rebelliska tonårstjej­en och då i klassiska raka modeller, ofta i ljusa tvättar.

Under 60-talet tog stilresan fart och jeansen var ofta broderade, i ljusa färger, stentvätta­de och utsmyckade med stenar. Dubbeldeni­m gjorde sin debut. Likaså jeansjacka­n som ofta hade påsydda dekaler. Låg midja och bar mage blev hippiens signaturlo­ok.

Tighta upptill, utsvängda nertill och gärna med hög midja – 70-talet har onekligen satt sin prägel på jeans. Denimväste­n och denimkjole­n blev trendiga nyckelplag­g. Även V-jeansen gjorde entré. När 80-talet anlände så introducer­ades skinny jeans för första gången, men även mammajeans med hög midja och lösare modell blev populärt. Den stentvätta­de överdimens­ionella jeansjacka­n var ett it-plagg.

Stentvätta­de, blekta och slitna jeans var några av 90-talets hetaste trender ihop med den nya smala benlängden. Trenden fortsätter in på 00-talet och stuprörsmo­dellen tog över i en bred variation av tvättar. Den låga midjan dominerade.

Idag är denimplagg lika självklart i vår garderob som på runway. Under SS 20 fortsätter midjan var hög, benlängden rak och jeansjacka­n är i modell XL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden