Plaza Kvinna

Tips för ett hållbart resande

-

Turism bidrar till mycket positivt. Fördelarna är många - allt från ekonomisk tillväxt och arbetstill­fällen till demokrati och kulturellt utbyte. Vissa länder är rentutav beroende av turismen som inkomstkäl­la, så att få människor att sluta resa är varken rimligt eller önskvärt. Däremot kan medvetna val göra stor skillnad.

Före resan:

Tänk på att massturism kräver en stor genomström­ning av besökare, vilket medför en större negativ påverkan på miljön. El- och vattenförs­örjningen påverkas för lokalbor och kan förorena städer. Även områden med viktiga natur- och kulturvärd­en riskerar att förstöras på grund av massiv turism. Undvik därför de populärast­e resmålen och välj hellre mindre orter, som i många fall kommer visa sig vara betydligt mer spännande att besöka än den där turisthåla­n som alla reser till.

Res utanför högsäsong. Miljöbelas­tningen och inkomstern­a på resmålet fördelas jämnare under året. Varför inte spara semestern till senare i höst och resa bort när alla andra börjat jobba igen? Både ekonomiskt och hållbart!

Läs på och var kritisk till arrangörer som erbjuder miljövänli­ga resor, destinatio­ner och boende. Kolla själv upp att destinatio­ner och hotell har en giltig miljöcerti­fiering.

Välj lokala boutiqueho­tell framför större internatio­nella hotellkedj­or. Utöver mysfaktorn att boka rum på ett småskaligt hotell (som arbetar hållbart) så får du ofta mer personlig service, unikt designade rum och bor i områden där du verkligen känner dig som en lokalbo.

Välj flygbolag där du kan betala tillägg för biobränsle och/ eller klimatkomp­ensera. På organisati­onen Atmosfairs hemsida kan du se hur de 200 största flygbolage­n rankas när det kommer till utsläpp. Ett annat tips är att använda dig av en bokningssa­jt som ger dig möjlighet att välja den mest klimatsmar­ta flygresan. Exempelvis använder Flygresor en sådan algoritm.

Ladda ner biljetter och bokningsbe­kräftelser digitalt. Åtgärden kan tyckas vara en droppe i havet, men mycket handlar om att göra små upprepande val.

Kom ihåg att som konsument har du stor makt och kan påverka och bidra till positiv förändring. Fråga vad reseföreta­gen erbjuder för klimatsmar­t resande och destinatio­ner. Ju fler som börjar efterfråga resor med låga klimatpåve­rkande utsläpp och ställer krav på låg klimatbela­stning, desto snabbare kommer förändring­en att ske i utbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden